Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ΣΤΟ “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει ΠΑΣΟΚ πριν υπογράψει το Μνημόνιο
Συνέντευξη στον Νίκο Β. Τσίτσα
Αισιόδοξος για την απήχηση του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές εμφανίζεται μία ημέρα μετά τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής» επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή του Μνημονίου, λέγοντας ότι έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και στρέφει τα βέλη του και κατά της Λαϊκής Ενότητας, χαρακτηρίζοντας τον Π. Λαφαζάνη «καιροσκόπο πολιτικό» που προσπαθεί να παγιδεύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους «σερβίροντας μια ξινισμένη, ξαναζεσταμένη σούπα», αφού πρώτα είχε συναινέσει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά.
Κύριε Κουτσούμπα, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών; Γιατί προκρίθηκαν οι κάλπες από την κυβέρνηση και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Δεν διαφεύγει την προσοχή μας η μεγάλη ανησυχία που υπήρχε και υπάρχει στην αστική τάξη της χώρας, στο τραπεζικό σύστημα, γενικότερα στην καπιταλιστική αγορά. Προφανώς όλοι συναινούσαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας πιο σταθερής μακροπρόθεσμης κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε την προσφυγή στις κάλπες με το βλέμμα μέσα και έξω από το κόμμα του. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο, αλλά και έξω στα υπόλοιπα κόμματα, όπου δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει οι διεργασίες στο εσωτερικό τους.
Ο ίδιος βέβαια είπε ότι θέλει να τον κρίνει ο λαός, ο οποίος ακόμα δεν έχει αρχίσει να πληρώνει τον νέο βαρύ λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου. Με την έννοια αυτή το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα είναι ο αποστολέας, δηλαδή ποιο κόμμα, ποια κυβέρνηση αλλά πώς θα ακυρώσουμε την αποστολή του λογαριασμού, πώς θα αντιπαλέψουμε συνολικά το Μνημόνιο. Εγγύηση για αυτό είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές.
Τελικά ποιος είναι, κατά την εκτίμησή σας, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ; Το κυβερνών κόμμα αρνείται κάθε συνεργασία με κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες την 20ή Σεπτεμβρίου;
Αντικειμενικά, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας που πιθανόν θα προκύψει, θα αφορούν στην υλοποίηση του Μνημονίου. Αυτό είναι, παρά τις επιμέρους διαφορές, και το κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των κομμάτων που το ψήφισαν. Αρα το ζήτημα για τον λαό δεν είναι ποιον ρόλο διεκδικεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος στο πλάι του ΚΚΕ να πάρει τη θέση του σε μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, γιατί μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση, προοπτική για τον λαό.
Ποιος είναι ο εκλογικός και πολιτικός στόχος του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές;
Με δυο λόγια, όσο γίνεται πιο δυνατό το ΚΚΕ! Φιλόδοξος και ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να γίνει και στόχος όλων όσοι νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, όσων δεν παραδίνονται, αγωνίζονται και απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει κατά γράμμα τα Μνημόνια θέλουν πραγματική αντιπολίτευση που θα τα αντιπαλεύει.
Ποιος άλλος εκτός από το ΚΚΕ μπορεί; Αυτοί που τα υπέγραψαν ή τα ψήφισαν, αυτοί που κράταγαν φανάρι όταν οι άλλοι τα ψήφιζαν ή οι φασίστες της ΧΑ; Δυνατό ΚΚΕ γιατί υπάρχει λύση στον δρόμο της ανατροπής που θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγει ο λαός και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.
Ποια απάντηση δίνει το ΚΚΕ στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», το οποίο έχει διεισδύσει στην πολιτική αντιπαράθεση κυρίως από το νεοσύστατο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας;
Στο ερώτημα αυτό έχουν ήδη απαντήσει καπιταλιστικές χώρες, τμήματα του κεφαλαίου που επιμένουν στο ευρώ, ενώ άλλοι βλέπουν καλύτερα να εξυπηρετούνται τα κέρδη τους με ένα άλλο νόμισμα, με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αρα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εκ των πραγμάτων εκφράζει τη μία ή την άλλη εκδοχή αντιλαϊκών συμφερόντων. Με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία παρούσα, είτε με ευρώ είτε με δραχμή ο λαός μας θα πληρώσει τον λογαριασμό! Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, με τον λαό να έχει στην ιδιοκτησία του τα κλειδιά της οικονομίας και της κοινωνίας, μπορεί να δώσει πραγματική λύση, έτσι θα μπορεί να υπάρξει και αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους.
Εχετε χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις για το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτηρίζοντάς το «ΣΥΡΙΖΑ Νο2» και «ανάχωμα του πολιτικού συστήματος». Διαμορφώνεται η αίσθηση ότι ανεβάζετε τους τόνους της αντιπαράθεσης κατά της Λαϊκής Ενότητας μετά την επίθεση φιλίας των στελεχών της προς το ΚΚΕ και την πρόταση για συνεργασία…
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, θα πω για να σχολιάσω τις επιθέσεις φιλίας. Ομως δεν είμαστε στον Γενάρη του ’15, πολύ περισσότερο στον Μάη – Ιούνη του ’12. Εχει προηγηθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που για επτά ολόκληρους μήνες μεταξύ όλων των άλλων εφάρμοζε τα Μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πλήρωνε μέχρι το τελευταίο ευρώ τους δανειστές αδειάζοντας τα ταμεία δημόσιων φορέων και οργανισμών, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Νο2 του Λαφαζάνη να έχουν πιάσει τα πρώτα υπουργικά στασίδια. Ε, δεν μπορείς να μιλάς και να φέρεσαι σαν να έπεσες σε λήθαργο τον Γενάρη και να ξύπνησες τον Αύγουστο. Η χειμερία νάρκη -ακόμα και η παρατεταμένη- δεν μπορεί να ισχύει για τους πολιτικούς και τα κόμματα.
Θεωρείτε ότι το κόμμα του κ. Λαφαζάνη προσπαθεί να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ;
Ο κ. Λαφαζάνης καιροσκόπος πολιτικός είναι, όχι αφελής. Είναι δυνατόν να πιστεύει πως οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που τον Γενάρη δεν ακολούθησαν το ρεύμα της ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά έγινε λεπίδα στη ζωή τους, ε, τώρα να πέσουν στην παγίδα της ξινισμένης, ξαναζεσταμένης σούπας που σερβίρει ο ίδιος και το κόμμα του;
Ποιες είναι οι πολιτικές συμμαχίες που θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα; Μετά την περίοδο του ενιαίου Συνασπισμού, το ΚΚΕ δεν έχει προχωρήσει σε πολιτική συνεργασία με άλλες δυνάμεις ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο.
Κατ’ αρχάς λαθεμένες πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε δυσάρεστα και καταστροφικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται μαθήματα για να μην επαναλαμβάνονται. Κι αυτό το μάθημα το έχει εμπεδώσει το ΚΚΕ από τον Δεκέμβρη του ’91 με τις αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου του.
Κι επειδή μου κάνετε το ερώτημα… Εχει γίνει συνήθεια όταν μιλάμε για πολιτικές συμμαχίες να εννοούμε κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα. Βέβαια τέτοιες συμμαχίες, συνεργασίες έχει γνωρίσει ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, συμμαχίες «από τα πάνω», όπως λέμε εμείς.
Ομως η εναλλακτική λύση για τον λαό δεν μπορεί να αναζητηθεί έξω και «από τα πάνω» αλλά μέσα στον λαό. Εκεί όπου εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να συναντηθούν στη λαϊκή συμμαχία που κατευθύνεται στην ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και γι’ αυτό μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει λύσεις στα καθημερινά επείγοντα ζητήματα. Και η δράση του ΚΚΕ μέσω των μελών του στη λαϊκή συμμαχία μόνο μοναχική δεν είναι.
Ποια είναι τελικά η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ; Γνωρίζετε ότι σας κατηγορούν πολλοί από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς ότι δεν διαθέτετε πρόταση εξουσίας, σαν να επιδιώκετε να είστε μία μόνιμη και σταθερή δύναμη αντιπολίτευσης.
Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας και είναι στην αντιπολίτευση γιατί ο λαός είναι στην αντιπολίτευση. Παλεύουμε και θέλουμε και ο λαός να παλέψει κάνοντας αυτό που δεν έχει δοκιμάσει ακόμα. Λαός οργανωμένος, αποφασισμένος να ανοίξει τον δρόμο της ανατροπής. Βαδίζοντας αυτόν τον δρόμο της πραγματικής ανατροπής μπορούμε να παλέψουμε για τα επείγοντα προβλήματα επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, να αντιπαλέψουμε νέα μέτρα.
Αλλωστε η θέση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει σε κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των δεσμεύσεων της ΕΕ, της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, των απαιτήσεων των μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώθηκε και αυτούς τους επτά μήνες, με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν μια δήθεν φιλολαϊκή αριστερή κυβέρνηση έφερε το τρίτο και φαρμακερό Μνημόνιο.
Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, ακόμα και κάποιων που δεν ψηφίζουν το ΚΚΕ, οι οποίοι εκτιμούν ότι το κόμμα δικαιώνεται για τις πολιτικές του εκτιμήσεις. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό την επόμενη μέρα των εκλογών και ποια θα είναι η πορεία της χώρας με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις;
Σωστό είναι αυτό που λέτε, όμως η εκτίμηση στο ΚΚΕ πρέπει να μετατραπεί και σε ψήφο, σε συμπόρευση μαζί του και στην κάλπη και στους αγώνες και στο κίνημα, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί σε όλα μαζί του. Πολύ περισσότερο σήμερα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα-μονομπλόκ όχι μόνο ψήφισαν, αλλά ζητούν και από τον λαό να ψηφίσει και ο ίδιος «ναι» σε όλα τα μέτρα σφαγής του. Αυτά θα τα σχεδιάσει και θα τα υλοποιήσει η κυβέρνηση που θα επιδιωχθεί να σχηματιστεί με οποιαδήποτε πρόσφορη μορφή, ακόμα και αν το ίδιο το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Αλλωστε οι σχετικές διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ και να εκφράσει τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς;
Μα νομίζουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησής του -για να καταλαβαίνει και ο κόσμος που μας διαβάζει-, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν από την υπογραφή του Μνημονίου.
Και μία προσωπική ερώτηση, κ. Κουτσούμπα. Πώς νιώθετε ως επικεφαλής ενός ιστορικού κόμματος όπως το ΚΚΕ όπου μία σειρά κομμάτων και στελεχών της δημόσιας ζωής έχουν προέλθει από την πολιτική μήτρα του Κομμουνιστικού Κόμματος και επιμένουν να διεκδικούν την εύνοια ή τη συνεργασία μαζί σας;
Κατ’ αρχάς υπάρχουν τέτοιοι αγωνιστές που έχουμε συναντηθεί ή συναντιόμαστε σε αγώνες, σε μάχες επιμέρους ή συνολικότερες, σήμερα. Αλλά επειδή θεωρώ ότι δεν αναφέρεστε σε αυτούς τους αγωνιστές στο ερώτημά σας, να απαντήσω λοιπόν.
Ξέρετε, κ. Τσίτσα, εμείς τα στελέχη του ΚΚΕ κάθε φορά που μας ρωτούν για όσους προέρχονται από το κόμμα μας, και αλίμονο, δεν αναφερόμαστε σε όσους τίμιους ανθρώπους, αγωνιστές κουράστηκαν ή δεν άντεξαν στις δυσκολίες και τις καμπές της ταξικής πάλης, αλλά σε αυτούς που πέρασαν στην απέναντι όχθη, μια φράση μας έρχεται στο μυαλό: «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Αλλά στην ερώτησή σας ταιριάζει νομίζω έως έναν βαθμό και ο στίχος από το «Αξιον Εστί» του Ελύτη: «Ηρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας»…
Νίκος Β. Τσίτσας