Αγροτικά Οικονομία

Με διάταγμα Πούτιν καταστρέφονται στα σύνορα προϊόντα που εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να καταστρέφονται επί τόπου στα σύνορα, τα προϊόντα που κατάσχονται και εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο (επιβλήθηκε από τη Μόσχα ως αντίμετρο στις Δυτικές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία με αιτιολογία την κρίση στην Ουκρανία)

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, τα προϊόντα που εντάσσονται στη λίστα των ρωσικών αντι-κυρώσεων θα πρέπει μετά την 6η Αυγούστου να καταστρέφονται επιτόπου, τόσο στα σύνορα, όσο και μετά την κατάσχεσή τους στα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, πολλοί καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην καταστροφή των αγροτικών προϊόντων και τρόφιμων, αλλά να τα διαθέτει στους απόρους, περιλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στη ζώνη των συγκρούσεων στην Ουκρανία.Vladimir_Putin_supermarket_RIAN_00406397_468Το σχετικό ΠΔ, υπεγράφη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 29 Ιουλίου 2015 και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή αφορά πρωτίστως σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλες τις χώρες που έχουν προβεί σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης. Οι όροι του ΠΔ δεν εφαρμόζονται σε προϊόντα που έχουν εισαχθεί από ιδιώτες για προσωπική τους χρήση.

Οι αρμόδιες Αρχές θα αναζητούν προϊόντα της σχετικής «λίστας εμπάργκο», όχι μόνο στα σύνορα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών καταστημάτων και των αποθηκών των εταιρειών λιανικής πώλησης. «Η αδυναμία της εφαρμογής του εμπάργκο οφείλεται κυρίως στις ιδιαιτερότητες του υπερεθνικού δικαίου και των τελωνειακών κανονισμών που ισχύουν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρασιατικής Ένωσης», εξηγεί ο οικονομικός αναλυτής της εταιρείας επενδύσεων FINAM, Τιμούρ Νιγκματούλιν. Έτσι, προσθέτει, εγείρονται ζητήματα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, αφού η Λευκορωσία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της ΕΕ, ενώ, πρακτικά, δεν υφίστανται τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Λευκορωσίας – Ρωσίας. Ουσιαστικά, στα συγκεκριμένα σύνορα -και όχι μόνον- παραβιάζεται συστηματικά το αντι-εμπάργκο της Ρωσίας προς τα Δυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να εισάγονται μαζικά στη Ρωσία τα υπό απαγόρευση προϊόντα.

ροδακινα

Το ΠΔ, πάντως, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην κοινωνία. «Αντιμετωπίζω εξαιρετικά αρνητικά αυτές τις πρακτικές. Οι ρώσοι πολίτες, είναι ευαίσθητοι απέναντι σε ζητήματα που αφορούν τα τρόφιμα, σέβονται την εργασία των ατόμων που τα παρήγαγαν. Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η καταστροφή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αγγίζει τα όρια της «ιεροσυλίας», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου αγροτικής και επισιτιστικής πολιτικής της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA), Νατάλια Σαγκάϊντα. Σύμφωνα με την ίδια, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της κρίσης μείωσε την κατανάλωση του σε τρόφιμα και διέγραψε από τη δίαιτά του τα ακριβά προϊόντα, όπως αποδεικνύεται από το δείκτη λιανικού εμπορίου προϊόντων τροφίμων. «Αντί για κάψιμο και καταστροφή, λοιπόν, θα ήταν καλύτερα τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα να κατάσχονται, τιμωρώντας με αυτό τον τρόπο τους προμηθευτές ή τους πελάτες που παραβιάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, και στη συνέχεια, η κυβέρνηση να τα διαθέτει σε σχολεία, ορφανοτροφεία, σε ιδρύματα και σε νοικοκυριά που συντηρούν άτομα με ειδικές ανάγκες και όπου αλλού χρειάζεται να παρασχεθεί βοήθεια σε τρόφιμα», προσθέτει η Σαγκάϊντα.

Με τη σειρά του, το μέλος της Κρατικής Δούμας από το κεντροαριστερό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία», Αντρέι Κρούτοφ, πρότεινε στην κυβέρνηση να στέλνει τα τρόφιμα σαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του Ντονμπάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Izvestia», ο βουλευτής απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Τκατσιόφ. «Οι κάτοικοι στις μικρές επαρχιακές κωμοπόλεις και στους οικισμούς που είναι διάσπαρτοι στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας υποφέρουν από τις ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω του αποκλεισμού της περιοχής», υπογράμμισε ο ρώσος βουλευτής.

http://gr.rbth.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας