Ρεπορτάζ

Κυκλοφοριακή μελέτη Βέροιας… ώρα μηδεν!

Αρνητική η εισήγηση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού του Δήμου

Αρνητική εισήγηση σχετικά με τα παραδοτέα της Β’ Φάσης της νέας κυκλοφοριακής μελέτης και της μελέτης στάθμευσης του Δήμου Βέροιας, έδωσε κατά πλειοψηφία (3 ναι και 4 όχι) η Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Βέροιας, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ενώ νέα πρόταση θα κατατεθεί στην Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και από εκεί το θέμα θα μεταφερθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να γνωμοδοτηθεί εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κεντρικά Σημεία Αλλαγών

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπηρεσιακός παράγοντας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Σάββας Θεοδωρίδης, κάποια από τα βασικά σημεία των αλλαγών, που προβλέπει η τεχνική έκθεση της μελέτης, είναι η μονοδρόμηση της Μητροπόλεως βορειοανατολικά, με αμφίδρομη κίνηση από τη συμβολή του τριγώνου ΜΕΒ, μέχρι και το Πάρκινγκ επί της Μητροπόλεως και με κατεύθυνση τη Βενιζέλου η οποία επίσης μονοδρομείται προς Μαρίφ.  Η κίνηση από την πλ. Ωρολογίου προς Θωμαϊδος, θα γίνεται δια των οδών Μπότσαρη, Ανδρούτσου και Κανάρη. Στη Λ. Στρατού από τον κόμβο της με την Ανοίξεως μονοδρομείται με κατέυθυνση προς ΝΠΟ Βέροιας Νάουσας. Επίσης προτείνεται η αντιδρόμηση της Πίνδου, η οποία θα ανεβαίνει από την Ανοίξεως προς τα Αστικά, ενώ η Τρεμπεσίνας θα κατεβαίνει, όπως ισχύει έως και σήμερα.

Προβληματισμοί επί της εφαρμογής

Ορθή, σοβαρή και αναλυτική χαρακτήρισε τη μελέτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Ορφανίδης και υποστήριξε πως πρέπει να παραδοθεί, προς εφαρμογή, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη κυκλοφοριακή μελέτη σε ολοκληρωμένη μορφή στο Δήμο, ενώ επεσήμανε ότι είναι χρηματοδοτούμενη από την Περιφέρεια και παρατήρησε ότι δε θεωρεί ο ίδιος το κυκλοφοριακό ως το νούμερο 1 πρόβλημα της πόλης, ωστόσο κάτι πρέπει να γίνει. “…Κάνει παρεμβάσεις, εξ αποτελέσματος την ασφάλεια πεζών και μαθητών και κατέληξε ότι έχει και τα προβληματά της αλλά στο σύνολό της είναι χρήσιμη για τον τόπο…”, είπε.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του πάρκινγκ υπάρχει κατανομή συγκεκριμένων ζωνών στάθμευσης ανάλογα με τις ανάγκες κατοίκων και επαγγελματιών, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών χαρακτηρίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης, που μεταφράζεται ίσως και σε επιπληρωμή στάθμευση, είτε δια της χρήσης κάρτας, είτε οποιασδήποτε άλλης μεθόδου αποφασίσει ο Δήμος, αφού μελετήσει όλες τις παραμέτρους στη μελέτη εφαρμογής που θα ακολουθήσει. Ο κ. Ορφανίδης διευκρίνισε ότι το “ελεγχόμενη” μπορεί να μεταφράζεται και σε ώρες κι όχι κατ’ ανάγκη σε χρήμα.

Ο Ζήσης Πατσίκας σημείωσε ότι η εφαρμογή των προτάσεων ενώ φαινομενικά θα λύσει κάποια προβλήματα, θα γεννήσει καινούργια και θα διογκώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφοριακό της Βέροιας και του πάρκινγκ.

Ο Διοικητής της Τροχαίας Βέροιας ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τις μονοδρομήσεις κεντρικών δρόμων της Βέροιας, όπως Μητροπόλεως και Βενιζέλου και χαρακτήρισε κακό για κάποιον επισκέπτη στην πόλη, να βλέπει μπροστά του έναν μονόδρομο.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων