Πολιτική

“Η Ευρώπη των Δανειστών και των Δανειζόμενων”, του Γ. Ουρσουζίδη

Politiki-g-oursouzidis-o-ellinikos-la

Η ατράνταχτη αλήθεια

Άρθρο του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Οι έλληνες επιθυμούσαν και επιθυμούν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ΕΥΡΩ (€).
Με κάθε κόστος; Ξεκάθαρα ΟΧΙ.

Μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, με λάθος συνταγή, όπως αναφέρει ο πρώην ισχυρός άντρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, (που παραδέχτηκε τα «λάθη» του κατά την περίοδο που συζητήθηκε το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης), ο ελληνικός λαός αναζητά απεγνωσμένα διέξοδο:
α) χαλάρωση των μέτρων, ώστε να αναστηθεί οι οικονομία
β) βιώσιμη ρύθμιση του πραγματικού χρέους, ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του.

Υπάρχει δυνατότητα, αυτοί οι δύο στόχοι να γίνουν εφικτοί και συνάμα αποτελεσματικοί για δημιουργική διέξοδο από την κρίση, μια επιλογή ωφέλιμη για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Τι μας έφερε ως εδώ

Σαράντα χρόνια διαφθοράς και κυβερνητικής ανικανότητας και πέντε χρόνια απαράδεκτης ηγεμονίας του ΔΝΤ, έφεραν μια κοινωνία ολόκληρη αντιμέτωπη σε μια διαρκώς αυξανόμενη άβυσσο λιτότητας και ενός αργού θανάτου, από τις επιβληθείσες πολιτικές μιας κάστας γραφειοκρατών.
Ο Πρωθυπουργός, και το κοινοβούλιο των Ελλήνων, επέλεξαν να καταργήσουν την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να φέρουν τα πράγματα σε μια αισιόδοξη προοπτική, με αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ωριμότητα. Υλοποιώντας τη βασική λαϊκή εντολή των πρόσφατων εκλογών.

Εφικτός ο στόχος της ανάκαμψης;

Όσο εξωπραγματικός και αν φαίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες αυτός ο στόχος, ένας ειλικρινής ηγέτης που δεν είναι διατεθειμένος να ξεπουλήσει την χώρα του, με αντάλλαγμα την ούτως ή άλλως εφήμερη εξουσία και προσωπική ισχύ, αυτός ο στόχος είναι εφικτός.

Ο Τσίπρας διαθέτει τα προσόντα και τους συνεργάτες, αρκεί να τον στηρίξουμε όλοι οι έλληνες στο δύσκολο αγώνα που δίνει και δίνουμε. Η ανάκαμψη είναι πλέον κοντά, αρκεί να κατανοήσουν και οι δανειστές ποιος είναι ο εφικτός και αποτελεσματικός δρόμος προς την ανάπτυξη, και να μην επιμένουν στα ίδια «λάθη» του πρόσφατου παρελθόντος (Π. Κρούγκμαν). Φυσικά το ίδιο ισχύει και για εμάς !

Το τελεσίγραφο των «θεσμών»

Και στα δύο κείμενα των «θεσμών», της 25ης Ιουνίου, που μας εδόθη ως τελεσίγραφο, αλλά και της 27ης «βελτιωμένη πρόταση», οι «θεσμοί» απαιτούν μεταξύ άλλων:

• Καμία αναφορά στη βιωσιμότητα του χρέους
• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών
• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)
• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
• Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση
• Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά
• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ
• Να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό
• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους
• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ΔΕΗ)
• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο
• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πιστή εφαρμογή και συνέχιση της λάθος επιλογής των δανειστών που κατέστρεψε την οικονομία της χώρας. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση.
Για όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνει το «τελεσίγραφο» των θεσμών – και είναι αρκετά – θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση και άμεση συμφωνία.

Το δημοψήφισμα

Ο κ. Τσίπρας είναι ο ηγέτης που με κάθε ειλικρίνεια δηλώνει, πως η προεκλογική δέσμευση, παρά τις εργώδεις προσπάθειές, να πετύχουμε ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας του χρέους στα πλαίσια της ευρωζώνης, δεν επετεύχθη. Αντίθετα οι «θεσμοί» με την πρόταση τους, επιμένουν σε νέα υφεσιακά μέτρα που όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά βαθαίνουν την κρίση. Έτσι, ζητάμε από τον Ελληνικό λαό, με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, να απορρίψει την πρόταση των «θεσμών».

Το ψευτοδίλημμα, «ή αποδοχή της πρότασης ή εκτός Ευρώ», δεν υφίσταται, αφού είναι γνωστό, ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, και ούτε ποτέ ετέθη!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί επιπόλαιη επιλογή των Ευρωπαίων πολιτικών να ακολουθήσουν αυτή την τακτική, γιατί ένα ισχυρό «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο επικείμενο δημοψήφισμα, θα το καρπωθούν οι Ευρωσκεπτικιστές, και αυτό θα είναι παράλογο και συνάμα απολύτως άδικο για τους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνιας σε ολόκληρη την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Ευρώπη. Δηλώνω παρών.

Το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος, είναι η συνέχιση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, σε μια Ευρώπη κυρίαρχων λαών και όχι σε μια Ευρώπη Δανειστών και Δανειζομένων !
Αθήνα 30/6/2015 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων