Κόσμος

Προς την τελική αναμέτρηση

Ellada-pros-tin-teliki-anametrisi

Στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο θα διαδραματιστεί η τελική αναμέτρηση της σκληρής ευρωπαϊκής ηγεσίας με τους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτικού «παράδοξου».
Αύριο συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, γεγονός που καλωσορίζει η κυβέρνηση, προκειμένου οι ηγέτες των κρατών-μελών να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους έναντι του «μικρού» και «προβληματικού» εταίρου τους.

Το χρονικό διάστημα μέχρι τότε μοιάζει μικρό, μόλις μερικές ώρες απομένουν μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κλειστούν σε μια αίθουσα, αναγκασμένοι να προσπαθήσουν να συνάψουν συμφωνία. Οι ώρες αυτές, όμως, προμηνύονται «θυελλώδεις». Δεν είχαν περάσει προχτες λίγα λεπτά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup και οι φήμες έκαναν την εμφάνισή τους με καταιγιστικό ρυθμό: πληροφορίες για κλειστές ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, για επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και πολλά άλλα «τρομοκρατικά» σενάρια.

Το «γαϊτανάκι» είχε βέβαια ξεκινήσει ήδη από προχτές. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε δώσει το «σύνθημα» με την έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, με την οποία ξεπέρασε τον θεσμικό ρόλο του. Και τη «σκυτάλη» έλαβαν διάφορα μέσα ενημέρωσης που χρωμάτισαν με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιχειρώντας να σπρώξουν τους πολίτες στα ΑΤΜ.

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα έρθει αύριο αντιμέτωπος με ένα «τελεσίγραφο» με όρους οδυνηρούς. Εξω από την αίθουσα συνεδριάσεων οι φήμες θα δημιουργούν ξανά ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση και οι συστημικοί παράγοντες θα στήνουν πανηγύρι, επιζητώντας την κεφαλή του πρωθυπουργού επί πίνακι. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του καλούνται να παραμερίσουν το «μαχαίρι» από τον λαιμό τους και να αποφασίσουν ψύχραιμα για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα που κυβερνούν. Γιατί μια λαθεμένη απόφαση είναι πιθανό να καταδικάσει όχι μόνο την Ελλάδα για ακόμα μια φορά στην ανέχεια, αλλά και την Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες στην ανυποληψία.

Πηγή

banner-article

Ροη ειδήσεων