Απόψεις Άρθρα Περισσότερο διαβασμένα Πολιτική

“Συνένοχους στο φόνο δεν θα έχετε…” γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete

Έτσι γκρεμίζεται η λιτότητα;

“…το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
ξεγράψτε με απ’ τα κατάστιχά σας
στον κόπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας…”
Διονύσης Τσακνής

Με το σύνθημα, “Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας. Γκρεμίζουμε τη λιτότητα”, πολίτες που γέμιζαν τις πλατείες τα δυό πρώτα χρόνια του μνημονίου, διαβάζουμε στον φιλοκυβερνητικό τύπο, αλλά και στα sites, κάλεσαν τον κόσμο να γεμίσει τις πλατείες όλης της χώρας και να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους “εταίρους”.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι για να γκρεμιστεί η λιτότητα χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της και ανάλογη πολιτική. Το ερώτημα όμως είναι: Οι διοργανωτές των χθεσινών εκδηλώσεων βλέπουν κάτι τέτοιο; Διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε μια τέτοια βάση, πιστή (έστω) στις προεκλογικές της υποσχέσεις, που να χτυπά τη λιτότητα; Γιατί, όταν λέμε στηρίζουμε την κυβέρνηση, και παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας, είναι αυτονόητο ότι παίρνουμε και τη συνευθύνη. Και αύριο θα πει ο πρωθυπουργός ότι διερμήνευσε και τη δική τους θέληση.

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete2Όσο για το, “ούτε βήμα πίσω” δεν μας διευκρινίζουν το από ποιο σημείο και μετά. Γιατί, αν είναι από τις 47 και τις 8 συμπληρωματικές σελίδες, που αποτελούν την ελληνική πρόταση στη διαπραγμάτευση, τότε σε πιάνει τρόμος και μόνο με την ανάγνωσή τους. Εκεί, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποδείξει στους “εταίρους” ότι θα εισπράξει απ’ αυτούς που πάντα πληρώνουν όλα τα ποσά, και ότι θα δώσει στην ώρα τους όσα αυτοί της ζητούν, τους τόκους και τα πανωτόκια, αυτά που πήραν χάρισμα απ’ τις κυβερνήσεις μας τραπεζίτες και “εθνικοί” εργολάβοι.

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete3Δεν είναι περίεργο που σε μια τέτοια κινητοποίηση δεν γίνεται καμιά αναφορά στο σταμάτημα του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενός εκ των βασικών παραγόντων των μαζικών κατασχέσεων, που απ’ ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν;

Δεν είναι περίεργο να μην γίνεται λόγος για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στην Υγεία, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει στο ακέραιο τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ουσιαστικά διέλυσαν τη δημόσια υγεία; Όσο για τις συντάξεις, τις οποίες διατείνονται ότι δεν θα πειράξουν, είναι ολοφάνερο ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τη στιγμή που κρατούν ανέπαφη τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία, στων οποίων τα αποθεματικά και οι ίδιοι έβαλαν χέρι, για να πληρώσουν τους τοκογλύφους.

Δεν είναι περίεργο να μην γίνεται λόγος έστω στον ΦΠΑ, τον άμεσο αυτό φόρο, που είναι γνωστό ποιους πλήττει, τους συντελεστές του οποίου προτίθεται να αυξήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει ακόμη κάποια δις ευρώ παίρνοντας τα εύσημα των τοκογλύφων “εταίρων”, οι οποίοι και θα της εξασφαλίσουν –νομίζει- μακροημέρευση;

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete8Δεν είναι περίεργο που δεν έγινε αναφορά στα νέα δάνεια που έρχονται, που θα αυξήσουν κι άλλο το “χρέος” και θα γεμίσουν κι άλλο τα ταμεία τραπεζιτών και μεγαλοεργολάβων. Και το ερώτημα μετά κι απ’ αυτό το δάνειο τι; Και με την ευκαιρία δεν θα ήταν χρήσιμο να ρωτηθεί πού πήγαν εκείνα τα 260 δις ευρώ τα οποία δόθηκαν στους τραπεζίτες και αποτελούν τουλάχιστον το 70% του “χρέους”, και μάλιστα χωρίς την πολυπόθητη ρευστότητα;

Δεν είναι περίεργο να μην υπάρχει η απαίτηση από τους διοργανωτές να καταργήσει η κυβέρνηση, ως… αντιμνημονιακή, άμεσα, εδώ και τώρα, όλους τους νόμους που ψήφισαν οι βουλευτές των μνημονιακών κυβερνήσεων, νόμους που λειτουργούν και επιταχύνουν καθημερινά την παραπέρα εξαθλίωση των ήδη εξαθλιωμένων;

Δεν είναι περίεργο επίσης που έχει ξεχαστεί παντελώς ότι εξακολουθεί να ισχύει το Αγγλικό Δίκαιο στην επίλυση των διαφορών μας με τους τοκογλύφους, το ότι στην ουσία δεν υπάρχει κανένα μα κανένα είδος ανεξαρτησίας στη χώρα μας;

Έχουν οι ανώνυμοι διοργανωτές, κάποια αμφιβολία ότι η “μηχανή” που μαζεύει βίαια από τους πολλούς τον πλούτο και τον μεταφέρει στους τραπεζίτες και στους επιτήδειους δουλεύει ακατάπαυστα και απ’ ότι φαίνεται, με τη συμφωνία, θα αυξήσει και τους ρυθμούς της;

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete5Και εν πάση περιπτώσει, πώς προέκυψε αυτή η αυθόρμητη στήριξη, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση απ’ την κυβέρνηση, ενώ μόνο από διαρροές γνωρίζουμε ότι στην ουσία η κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ, με τις 47 και 8 σελίδες, αλλά και με την μέχρι τώρα πορεία της. Και χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλες κυβερνητικές υποχωρήσεις που, δεν έγιναν μέχρι στιγμής γνωστές.

Κι αν έστω υποθέσουμε ότι οι “εταίροι” μας κάνουν πίσω και δεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις, που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τότε θα είναι ευχαριστημένοι, αυτοί που διαδηλώνουν υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών, επειδή δεν πήγαμε πιο πίσω απ’ αυτές που ήδη έτσι κι αλλιώς μας πάνε πίσω;

Η ιδιότυπη τρομοκρατία που ασκείται στον ελληνικό λαό, με μορφή καταστροφολογίας, σε συνδυασμό με την πολυγλωσσία της Κυβέρνησης, οι απειλές των “εταίρων”, με τα ΜΜΕ του συστήματος να δίνουν ρυθμό στα τύμπανα, λίγο πριν τη γενική επίθεση, στο σχεδιασμό της οποίας έχουν προσθέσει και την τελευταία πινελιά, δημιουργούν ένα καθεστώς αφόρητης ασφυξίας, με στόχο, από τη μεριά των “πολιορκητών”, όχι μόνο την άνευ όρων, αλλά και την χωρίς καμιά αντίσταση παράδοση των αμυνομένων!

Χθες, από τα μεγάφωνα του αυτοκινήτου των αυθόρμητων, χωρίς ταυτότητα, πολιτών, που περνούσε από τη γειτονιά, ακούγονταν ακριβώς: “όλοι σήμερα στις 7 το βράδυ, στην Πλατεία Δημαρχείου, να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις”, με μουσική υπόκρουση από το Μάουτχαουζεν των Θεοδωράκη Καμπανέλη, “Εβραίοι κι αντάρτες…”

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete6Αυτό το χθεσινό κάλεσμα έφερε στη μνήμη μου εκείνες τις διαδηλώσεις, πάλι από αυθόρμητους και ανώνυμους διοργανωτές, για τη στήριξη της Κυβέρνησης, με αίτημα τότε την “ανάσα αξιοπρέπειας”, για να έχουμε στη συνέχεια τα πρώτα κυβερνητικά βήματα, που έδειχναν όμως και το μπούσουλα της όλης κυβερνητικής πορείας.

Εν τάχει, είχαμε την εκλογή μνημονιακού Προέδρου -ενός ανθρώπου που του αναλογούν σοβαρότατες ευθύνες για το σημείο που ήδη έχουμε φτάσει σήμερα- έχουμε ακλόνητο τον τραπεζίτη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας -εκεί που τον θέλουν οι δανειστές- έχουμε την κυβερνητική υπόσχεση ότι θα πληρώσουμε το “χρέος” και μάλιστα στην ώρα του, ότι η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτα μέσα στην ΕΕ και ότι δεν θα προκαλέσουμε ρήξη! Και πάνω απ’ όλα μια καλοστημένη θεατρική παράσταση που τα συνοδεύει.

arthrografoi-Tsimouras-sinenochous-sto-fono-den-tha-echete7Είναι προφανές ότι οι διοργανωτές των χθεσινών συγκεντρώσεων, που στηρίζουν την “κυβερνητική προσπάθεια”, όχι μόνο τα ξέρουν αυτά, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν ενοχλούνται. Και γνωρίζουν άριστα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων καθώς και η τύχη των περισσότερων απ’ αυτούς, που κατέβηκαν για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Όπως γνωρίζουν επίσης ότι έτσι, σίγουρα, δεν γκρεμίζεται η λιτότητα. Χρειάζονται όμως συνενόχους!

Ας αφήσουμε όμως τον Διονύση Τσακνή, τον νέο Πρόεδρο της Νέας ΕΡΤ, να δώσει αυτός την απάντηση.

“…το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
ξεγράψτε με απ’ τα κατάστιχά σας
στον κόπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας…”
Και βέβαια, συνένοχους στο φόνο δεν θα έχετε!

ΥΓ. α) Επειδή η κυβέρνηση μιλάει για πρόγραμμα τετραετίας, ας θυμίσουμε ότι σε πέντε σχεδόν χρόνια είχαμε τέσσερεις βουλευτικές εκλογές, τέσσερεις πρωθυπουργούς και σ’ όλες αυτές τις κυβερνήσεις είχαμε πάντα τοποτηρητή τραπεζίτη!

β) Και βέβαια, σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε!

γ) Προφητικό το τραγούδι του Διονύση Τσακνή, “γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον”.

Ας το ακούσουμε από τον ίδιο

 

banner-article

Ροη ειδήσεων