«Βραδιές Ιστορίας»: Ανέκδοτες μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τα αρχεία του Βατικανού
Εισήγηση του Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας
Σε συνέχεια του κύκλου «Βραδιές Ιστορίας», με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σχετική εκδήλωση – συνδιοργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΚΕΠΑ, με τίτλο «Ανέκδοτες μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τα αρχεία του Βατικανού», με ομιλητή τον Ιστορικό Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Κέντρου Δρ. Εμμ. Ξυνάδας και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Παύλος Σαρρημιχαηλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το διαχρονικό και σημερινό αιτούμενο αναφορικά με τη μνήμη και τις εκδηλώσεις της γενοκτονίας δεν είναι άλλο από ένα ρητό «συγγνώμη» από πλευράς των Τούρκων, κάτι που δεν κατετέθη ποτέ.
Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη αρχειακή μελέτη μερικών χαρακτηριστικών μαρτυριών που καταθέτουν οι Ρωμαιοκαθολικοί ιεραπόστολοι, που βρέθηκαν στον Πόντο, για τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες κατά την περίοδο του οργανωμένου σχεδίου της εξολόθρευσης τους από τους νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.
Αρχεία που είναι, σύμφωνα με τον Θ. Κυριακίδη, πλήρη αναφορών για την καταστροφή των χριστιανικών κοινοτήτων της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Από τα πιο κεντρικά και επίσημα αρχεία του Βατικανού, όπως το Archivio Segreto Vaticano ή το Affari Ecclesiastici Straordinari, το Stati Ecclesiastici, αυτό της Segreteria di Stato, το αρχείο της Προπαγάνδας (Propaganda Fide), μέχρι και αυτά των διαφόρων ταγμάτων που έδρασαν στις περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Ιησουιτών και των Καπουκίνων, έχουν σημαντικές αναφορές για τις σφαγές, τους εκτοπισμούς, τις κλοπές και τις καταστροφές των μνημείων που υπέστησαν οι χριστιανοί από τους νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.
Ο Θεοδόσιος Κυριακίδης είναι διδάκτορας Νεώτερης Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα διατριβής: H ιεραποστολική δραστηριότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον Πόντο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Westfalische-Wilhelms Universität Münster και στο Eberhard-Karls-Universität Tübingen στη Γερμανία, καθώς και στο Ουρβανιανό και στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης στην Ιταλία. Έχει παρακολουθήσει το Διεθνές Πρόγραμμα για τη Γενοκτονία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Παλαιογραφίας και κατέχει δίπλωμα εξειδίκευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Απόκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Τομέα της Ιστορικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει υποτροφίες και διακρίσεις από ιδρύματα της Ελλάδας της Αμερικής και της Ιταλίας.
Έχει συγγράψει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη και Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Τέλος είναι υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.