Έκτακτο EuroWorking Group την Τετάρτη
Τη συνεδρίαση, την Τετάρτη 22 Απριλίου, του Euroworking Group, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι
τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες οικονομικοί εμπειρογνώμονες.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου, σε αναζήτηση συμφωνίας που θα άνοιγε το δρόμο στην εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.
Στο μεταξύ συνεχίζονται την Κυριακή, για δεύτερη ημέρα, στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, η συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών» με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες.
Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.
Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σάββατο ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει».
«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας όμως ότι η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινες γραμμές», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και τη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές μας».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως «ένα ατύχημα (σ.σ. τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά».
Πάντως, οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. Μετά το μήνυμα Ομπάμα ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ο Τζακ Λιου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.
Πηγή: http://news.in.gr