Η παράταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας
Γράφει ο Προκόπης Κωφός
Η επικοινωνιακή μέθοδος να λέμε το μαύρο άσπρο είναι πολύ γνωστή και πολύ παλιά:
Αντί να πούμε για παράδειγμα πως η ανεργία αυξήθηκε 5%, λέμε πως η ανεργία αυξήθηκε ΜΟΝΟ 5% και πανηγυρίζουμε για την «επιτυχία» μας!
Αντί να πούμε πως οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας παρατάθηκαν για ένα εξάμηνο, λέμε πως παρατάθηκαν ΜΟΝΟ για ένα εξάμηνο και όχι για έναν ολόκληρο χρόνο και πανηγυρίζουμε για την «επιτυχία» μας!
Αντί να πούμε πως οι ισχύουσες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας συνεχίζουν να επιβάλλονται ως έχουν, λέμε πως επιβλήθηκαν ΜΟΝΟ οι ισχύουσες κυρώσεις χωρίς να επιβληθούν περισσότερες και πανηγυρίζουμε για την «επιτυχία» μας!
Η απόφαση για οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πάρθηκε το Μάρτιο του 2014 και έπρεπε τώρα να ανανεωθεί. Έγινε λοιπόν η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών για να αποφασίσουν την παράτασή τους. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης, όλα τα υπόλοιπα σχετίζονται με επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Κάθε απόφαση, σε οποιοδήποτε θέμα, πάντα μπορεί να είναι περισσότερο ή και ακόμα περισσότερο δυσμενής και για το λόγο αυτό πάντα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κανείς τη γνωστή επικοινωνιακή μέθοδο και να ισχυρίζεται πως απέφυγε τα χειρότερα ή πως έγινε κάποιος επιτυχημένος συμβιβασμός και να πανηγυρίζει για την επιτυχία του! Επομένως, για μια σύνοδο υπουργών που έγινε για να αποφασίσει απλά και μόνο την παράταση των κυρώσεων, είναι επικοινωνιακή και άνευ ουσίας η επίκληση στα χειρότερα που δεν ήρθαν!
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, που μιλάει για επιτυχία της Ελλάδος με την εξάμηνη παράταση και όχι τη δωδεκάμηνη, αν κάποιοι στη συζήτηση των υπουργών πρότειναν παράταση δύο ετών, τότε η. επιτυχία του υπουργού και της χώρας μας θα ήταν. συντριπτική! Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η εξάμηνη παράταση, αντί της δωδεκάμηνης, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη ευχέρεια «διορθώσεων», όπως «η εισαγωγή νέων προσώπων στους καταλόγους των κυρώσεων», και γι αυτό το λόγο είναι σχεδόν βέβαιο πως για τους υποστηριχτές των κυρώσεων η εξάμηνη παράταση είναι μάλλον πιο ευνοϊκή!
Άλλες κυβερνήσεις, άλλοι υπουργοί, ίδιες μέθοδοι, ίδιες πολιτικές!