Πολιτική

Μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστικότητα

Politiki-node-sindiaskepsi-nd-imathias

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Ημαθίας

Το όραμά μας για μια νέα δυναμική Ελληνική οικονομία ήδη υλοποιείται! Και βασίζεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2012. Όμως, στα επόμενα χρόνια θα πάμε πολύ πιο πέρα. Και πολύ πιο ανατρεπτικά.

Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα
Απλοποιούμε την αδειοδότηση νέων επενδύσεων, την έναρξη νέων επιχειρήσεων, αλλά και την έναρξη επαγγέλματος. Κι αυτή η απλούστευση που άρχισε με το One-stop-shop και με το Fast track, γενικεύεται πλέον παντού. Και επεκτείνεται σε πολλές εκατοντάδες οικονομικές δραστηριότητες.
Τεράστια κενά δεκαετιών καλύπτονται. Και ένα χάος που επικρατούσε απέναντι στην επιχείρηση μπαίνει σε τάξη και νοικοκυρεύεται, Με ορθολογισμό και διαφάνεια

Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εξαλείφουν τα «εμπόδια εισόδου» νέων επιχειρήσεων.
– Απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», που αποτελούν σοβαρή στρέβλωση ανταγωνισμού. Αλλά και κοινωνική αδικία.
– Καταργήθηκαν ή καταργούνται τέτοιες στρεβλώσεις σε τομείς όπως: λιανικό εμπόριο, κατασκευαστικά υλικά, επεξεργασία τροφίμων, οδικές μεταφορές και αγορά ενέργειας.
– Στον Τουρισμό, μόνον η κατάργηση του «καμποτάζ», έφερε εκατομμύρια πρόσθετους τουρίστες στην Ελλάδα, που δεν τους άφηναν καν να προσεγγίσουν με κρουαζιερόπλοιο στα λιμάνια της. Μόνον φέτος από κρουαζιερόπλοια ήλθαν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Και δισεκατομμύρια σε επί πλέον τουριστικό εισόδημα.
– Στη διεθνή κατάταξη έναρξης νέων επιχειρήσεων, η Ελλάδα βρισκόταν στην 147η θέση το 2012. Μέσα σε δύο χρόνια, στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις Βρίσκεται πλέον στην 36η από την 147η, ενώ ήδη ανεβαίνει κι άλλο. Πρόκειται για την πιο αλματώδη άνοδο που σημειώθηκε ποτέ από χώρα.

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εισπραχθεί €3,1 δισ. από συνολικές συμφωνίες €7,7 δισ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται, ασφαλώς και η επένδυση στο Ελληνικό που είχε «στοιχειώσει» επί δώδεκα χρόνια. Στα ποσά αυτά, όμως, δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα 1,4 δισεκατομμύρια από τις συμβάσεις παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έκλεισε πρόσφατα.
Τα επόμενα χρόνια οι μελέτες προβλέπουν να εισπραχθούν πενταπλάσια από όσα μέχρι τώρα.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
– Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με σημαντικό τη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες
– Διευκολύναμε τις προσλήψεις σε καλές εποχές και αποθαρρύναμε το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε περιόδους ύφεσης. Γι’ αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Κι ακόμα πιο θετική για τους άνεργους, αλλά και για τους νέους, που προσπαθούν να μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
– Υλοποιήσαμε το πρωτοποριακό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ποιοι προσλαμβάνονται και ποιοι απολύονται σε όλη την οικονομία, καθημερινά. Κι έχει πλήρη συγκεντρωτικά στοιχεία της απασχόλησης συνεχώς.
– Καταπολεμούμε αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Μειώνοντας το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και αυξάνοντας δραστικά το κόστος εκείνων που παρανομούν.
– Προχωράμε στον εξορθολογισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αλλά όχι ασυδοσία συντεχνιών. Και να ισορροπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα από τη μία με την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας από την άλλη. Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζει συνήθως μια μικρή μειοψηφία, με αντίθετους τους περισσότερους εργαζομένους.
Όλα αυτά είναι τομές και ανατροπές χωρίς προηγούμενο.

Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, για μικρότερο ευέλικτο και λειτουργικό κράτος
Μέχρι τώρα προωθήσαμε:
– Τη δραστική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο.
– Την εισαγωγή της αξιολόγησης και της λογοδοσίας
– και το Ηλεκτρονικό κράτος
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν περισσότεροι από 900.000 το 2009.
Το 2014 είναι 650000.

Προωθήσαμε την ηλεκτρονική εφορία. Την ηλεκτρονική καταγραφή απασχόλησης σε πραγματικό χρόνο. Την ηλεκτρονική καταγραφή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το 1994 σε όλα τα ταμεία και σύντομα για το σύνολο του εργασιακού βίου τους. Την ηλεκτρονική καταγραφή δημόσιας περιουσίας. Και ηλεκτρονικά πιστοποιητικά κάθε είδους.
Πράγματα που άλλοτε ήθελαν εβδομάδες ή μήνες, τώρα ολοκληρώνονται σε ελάχιστο χρόνο, συχνά με το πάτημα ενός κουμπιού, από το σπίτι του χρήστη.
Κι ακόμα: ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να ελεγχθεί η σπατάλη στο κύκλωμα του φαρμάκου, απλούστευση εισαγωγών-εξαγωγών στα τελωνεία με το σύστημα ICIs-net. Και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά όλη η διαγωνιστική διαδικασία και η διαφανής παρακολούθηση μίας δημόσιας σύμβασης.
Ενώ με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΠΥ κατά 50%, δηλαδή εξοικονόμηση πάνω από 2 δις.

Μειώθηκαν, ακόμα, οι θέσεις ευθύνης σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου κατά 40%. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σε μεγάλο νησί ο Δήμος είχε 160 υπαλλήλους και το οργανόγραμμά του περιλάμβανε 90 «τμηματάρχες»!
Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι μόνο να ωφεληθούν έχουν από την αξιολόγηση και τη λογοδοσία! Γιατί θα τους επιτρέψει και να διακριθούν και να ανταμειφθούν καλύτερα. Ενώ ως τώρα ήταν διάχυτη η ισοπέδωση των πάντων.
Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας.

Για να χτυπηθεί η διαφθορά προωθήσαμε συστήματα ελέγχου διακίνησης καυσίμων, τοποθετώντας συσκευές ακτίνων-x σε όλες τις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε και έχει προχωρήσει.
Τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης δημοσιοποιούνται σε πραγματικό χρόνο ηλεκτρονικά, όπως και του Κοινοβουλίου.
Για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου έχουν ήδη ελεγχθεί 726 περιπτώσεις και βεβαιώθηκαν πρόστιμα πάνω από 400 εκατομμύρια.
Σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήδη προωθούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι δαπανών, πληρωμών και τήρησης της νομιμότητας.

Μεταρρυθμίσεις για χτύπημα της φοροδιαφυγής
Αυτό γίνεται κυρίως, με την ενοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων που έχει ήδη αρχίσει.
Πιλοτική εφαρμογή «σύζευξης» των ηλεκτρονικών στοιχείων του εισοδήματος με τη βάση δεδομένων της ακίνητης περιουσίας, έδειξε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων που δήλωναν επί πολλά χρόνια εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο Δηλαδή δεν πλήρωναν φόρο. Και βρίσκονται σήμερα με μεγάλη ακίνητη περιουσία Κι αυτά έρχονται αυτόματα στην επιφάνεια πια
-Με την ηλεκτρονική διασταύρωση δαπανών και περιουσιακών στοιχείων, επιταχύνεται ο ρυθμός ολοκλήρωσης των υποθέσεων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Χωρίς να είναι απαραίτητη η επαφή του φορολογούμενου με την έφορο.
-Προχώρησε αποφασιστικά η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την καθιέρωση ηλεκτρονικών εφαρμογών για τις φορολογικές δηλώσεις, τις αιτήσεις ρύθμισης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα παράβολα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτές οι εφαρμογές επιταχύνουν εξαιρετικά τις συναλλαγές των φορολογουμένων με το Δημόσιο, αλλά και βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Ήδη πάνω από 95% των φορολογουμένων στην Ελλάδα υποβάλλουν και διορθώνουν δηλώσεις εισοδήματος ηλεκτρονικά. Κι αυτό είναι μια ανατροπή αδιανόητη μερικά χρόνια πριν…

Μόνο από τα «άμεσα» μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ο Προϋπολογισμός έχει έσοδα ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων το χρόνο, που σημαίνει ότι πιάνεται εισόδημα που διέφευγε, ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ετησίως.

Μαζί με τα «έμμεσα» μέτρα, το χτύπημα της φοροδιαφυγής φτάνει πολύ περισσότερα.

banner-article

Ροη ειδήσεων