Πολιτική

5% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, με 144 έδρες

2015 01 19 Politiki nea dimoskopisi

Δημοσκόπηση της Public Issue για την “Αυγή”
TOY  ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, με διεύρυνση της διαφοράς στην παράσταση νίκης, αλλά με μείωση της διαφοράς σε σχέση με τη Ν.Δ., επιβεβαιώνει η έρευνα της Public Issue, που δημοσιεύει η «Αυγή» της Κυριακής. Παρά τη μείωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοδυναμία, που είναι το διακύβευμα των εκλογών, παραμένει εφικτή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με το «ασφαλές» 5%.

Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη από τις 10 έως τις 15 Ιανουαρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.009 άτομα. Στην εκτίμηση για την εκλογική επιρροή διαπιστώνεται σε σχέση με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα

-Άνοδος κυρίως για το ΚΚΕ (2%) και τη Χρυσή Αυγή (1%), αλλά και για Ν.Δ., ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ, ΛΑΟΣ (από 0,5% έκαστος) – σημειώνεται δηλαδή συνολική αύξηση στα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

-Μείωση κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ (2%), αλλά και για το ΠΑΣΟΚ (0,5%).

-Στασιμότητα για Ποτάμι και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35,5%, η Ν.Δ. 30,5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ από 7%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου 2%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 1,5%, τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν 2% συνολικά με το ΛΑΟΣ να έχει 1% και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο υψηλό 21%.

Με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, οι έδρες στη νέα Βουλή κατανέμονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144, Ν.Δ. 81, Ποτάμι 19, ΚΚΕ 18, Χρυσή Αυγή 17, ΠΑΣΟΚ 13, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8.

Ωστόσο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην αμφισβητείται από δύο κυρίως στοιχεία:

-Από την παράσταση νίκης, η οποία διευρύνεται ακόμη περισσότερο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το 70% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 66%) και μόλις το 16% ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. (από 22%).

-Από το εύρος της επιρροής των δύο κομμάτων, όπου τα ανώτερα όρια της Ν.Δ. δεν φτάνουν τα κατώτατα όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το εύρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι από 34% έως 37%, ενώ της ΝΔ από 28,5% έως 32,5%.

Η μάχη της τρίτης θέσης

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι όλα τα μικρότερα κόμματα (Ποτάμι, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ) έχουν σχεδόν διασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή, καθώς έχουν κατώτατο όριο πάνω από 3%, εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.. Εκτιμάται επομένως ότι η νέα Βουλή θα έχει σίγουρα 6 κόμματα και πιθανότατα 7, ενδεχομένως δε 8 ή 9 κόμματα.

Η ύπαρξη πολλών κομμάτων εκτός Βουλής «κατεβάζει» το ποσοστό της αυτοδυναμίας με βάση τον εκλογικό νόμο. Ωστόσο η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78%) συνεχίζει να πιστεύει ότι από τις εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, ενώ το 17% ότι η κάλπη θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ανακατατάξεις παρουσιάζει και η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Στ. Θεοδωράκης προηγείται με 44% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Σαμαράς με 43%. Πιο κάτω είναι ο Δ. Κουτσούμπας με 34% (αύξηση 2%), ο Ευ. Βενιζέλος με 29%, ο Π. Καμμένος με 26% και ο Φ. Κουβέλης με 21%, ενώ ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει 8%.

Γιατί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.

Στην έναρξη της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας έχουν σημασία τόσο η αιτιολόγηση της ψήφου προς τα κόμματα όσο και η εκτίμηση των πολιτών για το χρέος, καθώς ουσιαστικά αποτελούν τα κριτήρια της ψήφου.

Η μεγάλη πλειοψηφία (59%) πιστεύει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος και το 33% θεωρεί ότι είναι βιώσιμο.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι γιατί οι πολίτες ψηφίζουν τα κόμματα, σύμφωνα με τις αυθόρμητες απαντήσεις που δίνουν.

Τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν:

33% για καλύτερες μέρες / γιατί εμπνέει ελπίδα για το μέλλον / για να διορθωθούν τα πράγματα

31% για αλλαγή / γιατί είναι κάτι νέο

7% για να πέσει η κυβέρνηση / να φύγουν αυτοί που κυβερνούν

7% είναι το καλύτερο / το εμπιστεύομαι

4% με εκφράζει το πρόγραμμά του

3% απογοήτευση / απόρριψη υπολοίπων κομμάτων

3% διαμαρτυρία / αγανάκτηση / τιμωρία

Τη Ν.Δ. ψηφίζουν:

30% είναι το καλύτερο / το εμπιστεύομαι

22% για να έχουμε σταθερότητα

8% για να το βοηθήσω

7% για καλύτερες μέρες / γιατί εμπνέει ελπίδα για το μέλλον / για να διορθωθούν τα πράγματα

6% ψηφίζω πάντα το ίδιο / από οικογενειακή παράδοση

5% για να μη βγει το αντίπαλο κόμμα

5% ιδεολογία / παράταξη (εκεί ανήκω).

Πηγή: «Η Αυγή» (www.avgi.gr)

banner-article

Ροη ειδήσεων