Κόσμος

Μήνυμα ελευθερίας

2015-01-11-Kosmos-minima-eleytherias-parisi

Χιλιάδες Γάλλοι στην πορεία αλληλεγγύης στους δρόμους του Παρισιού

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, ίσως και δύο, συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και απέτισαν φόρο τιμής στους δεκαοκτώ δολοφονημένους από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, ύψωσαν τείχος κατά του φόβου και της τρομοκρατίας και είπαν «όχι» σε κάθε φανατισμό και μισαλλοδοξία. Υπερασπίστηκαν τις αρχές και τις αξίες του Διαφωτισμού, τις ατομικές ελευθερίες, με έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης, την ανεξιθρησκία, την ανοιχτή κοινωνία, την ειρηνική συνύπαρξη, τις μεγάλες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ήταν μια πραγματικά ιστορική πορεία, στην οποία πήραν μέρος ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, ίσως και μεγαλύτερη από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί το 1944. Μια συγκέντρωση που δείχνει την αντίσταση της κοινωνίας απέναντι στην τυφλή βία την οποία σκορπίζουν οι τρομοκράτες, που λέει «όχι» στον φασισμό.

Ανάμεσα στους ηγέτες υπήρξαν αρκετοί που υποστηρίζουν τις ρατσιστικές θέσεις της Ακροδεξιάς και άρα η παρουσία τους δεν ταίριαζε. Ένας από αυτούς ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πριν από λίγες μέρες βυσσοδομούσε κατά των μεταναστών, φωτογραφιζόμενος με έπαρση δίπλα στον φράχτη στον Έβρο…

Οι ηγέτες, κυρίως της Ευρώπης, δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το γεγονός ότι εκτρέφονται στο εσωτερικό των κοινωνιών τους ακραία φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει τη ζωή των πολιτών της «ανοίγοντας» πιο πολύ την κοινωνία, δίνοντας ευκαιρίες για εργασία και απασχόληση και όχι επιβάλλοντας κατασταλτικά μέτρα, περιορίζοντας τις ελευθερίες.

Το αποτρόπαιο έγκλημα στο Παρίσι είναι ευκαιρία να επανεξετάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ίδια τη λογική με την οποία οικοδομείται ώς τώρα η ενωμένη Ευρώπη. Το όραμα μιας δημοκρατικής, ευημερούσας, ανεκτικής και αλληλέγγυας Ενωσης για όλους τους πολίτες της πρέπει να ξαναγυρίσει στην ημερήσια διάταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου.

Αλίμονο, αν αφήσουμε να χαράξουν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης οι δυνάμεις της αντίδρασης, του φόβου και του σκότους.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων