Σε επενδυτικά funds τα στεγαστικά
Αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα πραγματικότητα θα βρεθούν από την Πρωτοχρονιά του 2015
εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι Έλληνες δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, καθώς πλέον η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες σπεύδουν να αναθέσουν σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, γνωστές σαν «γύπες» ή «αρπακτικά» τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους με «κόκκινα» δάνεια.
Λίγο πριν σκάσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με τις τιμές ακινήτων σε ιστορικά χαμηλά και χωρίς προστασία από πλειστηριασμούς, οι τράπεζες αναθέτουν στα «αρπακτικά» των αγορών τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους
Από τη διαχείριση του προβλήματος θα κριθεί όχι μόνο η οικονομική επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και η κοινωνική συνοχή στη χώρα.
Ήδη πριν αλλάξει ο χρόνος και ξεκινήσει από 1/1/2015 η εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με την κατάργηση της προστασίας από πλειστηριασμούς, η Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσαν με διαφορά μιας εβδομάδας τη συνεργασία τους με αμερικανικά «distress funds», στοχεύοντας να αποτινάξουν από πάνω τους «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες κινήσεις «ενεργητικής διαχείρισης» των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ανάθεση της είσπραξης των καθυστερούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδεικνύεται έτσι στη νέα μεγάλη μπίζνα τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία της Πειραιώς με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία «KKR» για τη μεταβίβαση επιχειρηματικών δανείων και μετοχών αξίας 1,2 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτικά σχήματα, ήρθε να προστεθεί την Τετάρτη μια ανάλογη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της ισπανικής Aktua Soluciones Financieras, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στη διαλυμένη από τους πλειστηριασμούς και τα χρέη αγορά της Ισπανίας.
Στον κώδικα δεοντολογίας που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέπονται τρεις βασικοί τύποι ρυθμίσεων για τα στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια, από την εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί η απώλεια ή η διατήρηση της κυριότητας των ακινήτων.
Πηγή: http://www.efsyn.gr