Οικονομία

“Τεχνητή παράταση” των διαπραγματεύσεων

2014-07-29-Oikonomia-neo-mnimonio

H συμφωνία για το νέο μνημόνιο θεωρείται περισσότερο από σίγουρη από τους δανειστές και εταίρους


Αν και η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και τα τελευταία χρονικά περιθώρια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένη την παράταση του σημερινού μνημονίου και το μόνο που μένει να προσδιοριστεί είναι η χρονική διάρκειά της: η κυβέρνηση ζητά μερικές εβδομάδες και η Γερμανία μερικούς μήνες.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης άφηνε ανοιχτή χθες βράδυ την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση του 5ου προγράμματος και εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου να υποβάλει σχετικό αίτημα ώστε να καταστεί δυνατή η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια 6 χωρών της ευρωζώνης, τα οποία κλείνουν στις 19 του μηνός λόγω εορτών. Διαφορετικά, η όλη διαδικασία θα μεταφερθεί για το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα στην ευρωζώνη για την «ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή», όπως αποκαλείται το νέο μνημόνιο.

Παίζει τις… καθυστερήσεις η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες τις τελευταίες οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο υπό τον Γκ. Χαρδούβελη για το απαντητικό email που πρόκειται να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, απορρίπτοντας τις επιπρόσθετες αξιώσεις.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ρήξης. Με αυτή τη γραμμή, που επέβαλαν βήμα βήμα οι δανειστές, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή, πλην της σύμπλευσης. Οι διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο θα συνεχιστούν όταν τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα με τις προεδρικές εκλογές ή μετά τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του την Κυριακή, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, οπότε θα έχουν εξαντληθεί και τα τελευταία χρονικά περιθώρια στην ιδιότυπη ανταλλαγή σημειωμάτων με την τρόικα.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται δύο επιλογές: η πρώτη να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες αμέσως μέσα στον Δεκέμβριο και η δεύτερη τον Ιανουάριο.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εισηγήσεις των συνταγματολόγων ως προς τον εύλογο χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας. Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκ των πραγμάτων θα πρόκειται για τη βολιδοσκόπηση του κ. Παπούλια αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας