Κόσμος

Έσχατη προειδοποίηση για την ανθρωπιά μας και το αίσθημα δικαίου

2014-12-02-Ellada-romanos-sxediob

ΣΧΕΔΙΟ Β – Για τον Νίκο Ρωμανό

Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια χώρα που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Υποτίθεται ότι ζούμε σε έναν κόσμο, που βάζει πολύ ψηλά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υποτίθεται.
Ένας νέος είναι μέσα στη φυλακή. Διάβασε. Έδωσε επιτυχώς τις εξετάσεις του. Και απαιτεί να εφαρμοστεί το νόμιμο δικαίωμά του για εκπαιδευτική άδεια. Η χώρα που υποτίθεται ότι υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη του το αρνείται.

Το παιδί αυτό υπερασπίζεται με τη ζωή του αυτό το δικαίωμα. Είναι αποφασισμένο να δώσει τη ζωή του γι’ αυτή τη μικρή ελευθερία, γι’ αυτό το δικαίωμα που οι αρχές του τόπου επαίρονται ότι το εξασφαλίζουν. Του το αρνούνται και στην ουσία το σκοτώνουν.

Χωρίς σφαίρες. Χωρίς αίμα. Χωρίς έναν φυσικό αυτουργό που θα μπορούσε να τραβήξει το ανάθεμα.

Αναδεικνύεται γυμνό το σύστημα που οδηγεί στο θάνατο έναν νέο, αρνούμενο, αυθαίρετα και κυνικά , να εφαρμοστεί ένα νόμιμο δικαίωμα.

Ο Νίκος Ρωμανός , 22 χρονών, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του επειδή εξαναγκάζεται να διεκδικήσει με απεργία πείνας, τον μόνο τρόπο που διαθέτει μέσα στη φυλακή, αυτό το ελάχιστο δικαίωμα στην ισονομία.
Ας ακούσει όλη η κοινωνία αυτή την τρομερή καταγγελία που εκπέμπει. Σαν έσχατη προειδοποίηση. Όχι για τους κυβερνώντες. Αυτούς τους ξέρουμε. Τους έχουμε γνωρίσει με διάφορα πρόσωπα και σε πολλές χώρες.

Για τη δική της ανθρωπιά και το αίσθημα δικαίου.

Η υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού αυτό ακριβώς αφορά μαζί με την υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού της ζωής ενός νέου ανθρώπου.

2014-12-02-Ellada-romanos-sxediob2Το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού για το Νίκο Ρωμανό
«Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η ζωή του Νίκου Ρωμανού ο οποίος εδώ και 21 μέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα στις σπουδές και στην φοίτηση σε σχολή των ΤΕΙ.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας φυλακών αντί να κάνει δεκτό το αίτημά του αποφάσισε και έδωσε εντολή για αναγκαστική σίτιση, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητας και κατά τους νομικούς συμπαραστάτες του είναι πράξη που ισοδυναμεί με το αδίκημα του βασανισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ιεραρχία της εκκλησίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης σιωπούν παρά την εντονότατη αντίδραση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν ήδη παρέμβει ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού.

Πρόκειται για μια κοινωνικά ανάλγητη συμπεριφορά, για μια απάνθρωπη εκδικητικότητα την οποία δείχνει η συγκροτημένη πολιτεία, οι φορείς, τα όργανα και τα πρόσωπα που την συγκροτούν με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο όχι η υγεία αλλά η ζωή ενός νέου ανθρώπου που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην μόρφωση.

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του Νίκου Ρωμανού κάθε ώρα που περνάει η κατάστασή του επιδεινώνεται δραματικά και αν η σκληρότητα του αστικού κράτους και των υπεύθυνων φορέων του συνεχισθεί όπως ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο 20ήμερο, κάθε στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο γεγονός.

Ανεξάρτητα εάν συμφωνεί ή όχι κανείς με τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική πρακτική του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, εκείνο που διακυβεύεται σήμερα με την απεργία πείνας είναι η ανθρώπινη ζωή και αποστερείται του δικαιώματός του για ελεύθερη πρόσβαση στην μόρφωση.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σιωπά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταπατά το στοιχειώδες δικαίωμα στην μόρφωση, κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής στην εκδικητικότητα των κρατικών αρχών και υπηρεσιών.

Η ΠΕΝΕΝ απευθύνει κάλεσμα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες να δράσουν πριν είναι αργά, πρέπει έστω και τώρα να λειτουργήσουν και να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά και οι ευαισθησίες του μαζικού λαϊκού κινήματος της αριστεράς και όλων των κινημάτων που υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο της Ελληνικής εκκλησίας και τον Υπουργό δικαιοσύνης να παρέμβουν κάνοντας αποδεκτό το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας εξασφαλίζοντας την ελευθερία στην πρόσβαση στις σπουδές και την μόρφωση».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου Αττικής
«Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του πολιτικού κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας από 10/11 -και πλέον είναι στο νοσοκομείο με την υγεία του σε κρίσιμη κατάσταση-, διεκδικώντας το δικαίωμα σε εκπαιδευτικές άδειες, καθώς και στους συντρόφους και συγκρατούμενούς του, Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος σε ένδειξη αλληλεγγύης βρίσκεται επίσης σε απεργία πείνας (από 17/11) -κι αυτός στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση-, και Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη (που ξεκινούναπεργία πείνας από 1/12).

Η συγκεκριμένη διεκδίκηση του προκύπτει έπειτα από την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες συμμετείχε -λαμβάνοντας σχετική άδεια- την περασμένη άνοιξη ενόσω βρισκόταν ήδη φυλακισμένος. Σύμφωνα με την ίδια τη νομοθεσία λοιπόν, δικαιούται να λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθεί το πρόγραμμα της σχολής του. Ωστόσο, οι σχετικές αιτήσεις που έχει κάνει δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Πρόκειται για καταφανή παραβίαση της νομιμότητας και της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων, του σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων που τους αναγνωρίζει ο ίδιος ο νόμος και η έννομη προστασία τους.

Αντίστοιχη ήταν και η πολύ πρόσφατη περίπτωση ενός ακόμα πολιτικού κρατούμενου του Ηρακλή Κωστάρη, στον οποίον επίσης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, που ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό λάμβανε εκπαιδευτικές άδειες και χωρίς να έχει παραβιάσει κάποιον από τους όρους που του επιβάλλονταν, πλέον του έχει στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Το οποίο και διεκδίκησε, χωρίς για την ώρα να του δοθεί, μέσα από απεργία πείνας από τις 28/10 και για 30 ημέρες.

Όπως σημειώνει βέβαια δικαίως και ο ίδιος ο Νίκος Ρωμανός, αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο της μάχης αυτής που δίνει με όπλο το ίδιο το σώμα του και τη ζωή του, μέσα από τη διεκδίκησή του δικαιώματός αυτού, μέσα από έναν «πολιτικό εκβιασμό» από την πλευρά του, αναζητά ένα τρόπο για να «κερδίσει ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού».

Πίσω από τη στάση αυτή του Συμβουλίου Φυλακών και -προφανώς- των αρμόδιων υπουργείων και των όποιων άλλων εντολοδόχων διαβλέπουμε ξεκάθαρα τον εκδικητικό χαρακτήρα με τον οποίο αντιμετωπίζονται συγκεκριμένοι κρατούμενοι. Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του μέτρου των «ειδικών συνθηκών κράτησης»και την όλη μεθόδευση για τη δημιουργία φυλακών «τύπου Γ» για τους κρατούμενους «ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας» ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι πολιτικοί κρατούμενοι, για όσους τολμούν να αγωνίζονται και μέσα στη φυλακή.

Διαβλέπουμε ασφαλώς και τη συνολική επίθεση κράτους και κεφαλαίου στα δικαιώματα όλων μας, στη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Και βέβαια διαβλέπουμε την άγρια καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, το «δόγμα της μηδενικής ανοχής» με το οποίο αντιμετωπίζονται από το καθεστώς όσοι έμπρακτα μέσα από τους αγώνες τους αμφισβητούν την παντοκρατορία του.

Απαιτούμε από το συμβούλιο της φυλακής και από κάθε υπεύθυνο για την υπόθεση να προχωρήσουν άμεσα στην χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό και στον Ηρακλή Κωστάρη.

Αλληλεγγύη σε όλους τους αγώνες «εντός των τειχών» για δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Και οι αγώνες αυτοί είναι ανάγκη να γίνουν υπόθεση κι όλων των εργαζομένων και των σωματείων και των συλλογικοτήτων τους. Να γίνουν υπόθεση του συνόλου του κόσμου του αγώνα, όλων των καταπιεζόμενων κι εκμεταλλευόμενων κομματιών της κοινωνίας».

2014-12-02-Ellada-Romanos-sxedio-bΚΚΕ: «Απαράδεκτη κάθε απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους»
Το σχόλιο του ΚΚΕ για την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό: «Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε λοιπόν απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί».

Υ.Γ. Το σκίτσο είναι του εικαστικού Νίκου Τερζή

banner-article

Ροη ειδήσεων