Πολιτική

Υιοθέτηση των Ελληνικών θέσεων στην Έκθεση για την Ενεργειακή Πολιτική στη Μεσόγειο

2014-11-25-Politικι-tsavdaridis-xagi

Λ.Τσαβδαρίδης από Χάγη: Μεγάλη επιτυχία για τη χώρα 

Ανακοίνωση του πολ. Γραφείου του Βουλευτή
Εξαιρετικά αποτελεσματική και ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας αποδείχθηκε η διπλωματική αποστολή της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στη Χάγη από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου, μέλος της οποίας υπήρξε και ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Μετά από διπλωματικό μαραθώνιο, η Ελληνική αποστολή κατάφερε να πετύχει τη υιοθέτηση του συνόλου των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών στην έκθεση για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για τον «Νότιο Διάδρομο», κατορθώνοντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξει αλλά και να θωρακίσει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αρχικό κείμενο της έκθεσης, είχε μέσα πολλά σημεία και προσεγγίσεις που ήταν αντίθετες με τα Ελληνικά συμφέροντα, ενώ δεν ήταν σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, καθώς και σε μείζονα θέματα, όπως το Κυπριακό και η ονομασία των Σκοπίων. Η Επιτροπή Ενέργειας του ΝΑΤΟ είχε αναθέσει την εκπόνηση της έκθεσης στον Τούρκο Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Osman Bak, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του κ. Ερντογάν.

Η Ελληνική πλευρά κατέθεσε πάνω από 30 τροπολογίες στην Αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας και ταυτόχρονα, συναντήθηκε με εθνικές αντιπροσωπίες μεταξύ αυτών και η Τουρκική πλευρά η οποία ανταποκρίθηκε θετικά. Επιπρόσθετα, αφού υιοθετήθηκαν οι τροπολογίες αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι του κειμένου, που λειτουργούσαν ανασταλτικά και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Τσαβδαρίδης, εμφανώς ικανοποιημένος από την θετική για την Ελλάδα εξέλιξη του διπλωματικού αγώνα, σημείωσε σε σχετική δήλωση του ότι η ψύχραιμη, μεθοδική και αποφασιστική αντιμετώπιση από την Ελληνική αποστολή των εμποδίων που αρχικώς ορθώθηκαν, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας εντός του ΝΑΤΟ, την δυναμική αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και των εθνικών μας Δικαίων συνολικά, καθώς και την απομόνωση κάθε φωνής που θέτει σε κίνδυνο την αρραγή ενότητα και τον κομβικό ρόλο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην ευρύτερη περιοχή και που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας