Έκθεση – κόλαφος για την κράτηση μεταναστών
Του Νίκου Ρούσση
Με έκθεσή της, που επρόκειτο να δοθεί χθες το πρωί στη δημοσιότητα,
η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) περιγράφει τις εντελώς απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν τόσο στις ελληνικές φυλακές όσο και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών.
Καμία βελτίωση των συνθηκών σε φυλακές και κέντρα κράτησης, μετά την επίσκεψη το 2013, και τις συστάσεις της Επιτροπής για τα Βασανιστήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης Καμία βελτίωση των συνθηκών σε φυλακές και κέντρα κράτησης, μετά την επίσκεψη το 2013, και τις συστάσεις της Επιτροπής για τα Βασανιστήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης Δυστυχώς, λέει η έκθεση, παρ’ όλες τις δημόσιες συστάσεις που είχαμε απευθύνει, δύο χρόνια πριν, στις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης, η επίσκεψή μας το 2013 κατέδειξε σαφώς ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.
Επιπλέον, τονίζεται στην έκθεση της CPT, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα των καταγγελιών για κακομεταχείριση μεταναστών και κρατουμένων από τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου.
Αναφερόμενη στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, η έκθεση αναφέρει, για παράδειγμα, ότι σε αρκετούς σταθμούς δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν για μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση ή σε υπηρεσίες υγιεινής.
Στην έκθεσή της η CPT είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.
Κρίνει, μάλιστα, ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, είναι ακατάλληλες και δεν μπορούν, πλέον, να χρησιμοποιηθούν για την κράτησή τους.
Αναφερόμενη στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων σ’ αυτές, με αποτέλεσμα σήμερα οι κρατούμενοι να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο… πάτωμα.
Σε όσες φυλακές στην Ελλάδα επισκεφθήκαμε, υπογραμμίζει η έκθεση, δεν βρήκαμε να υπάρχουν οι ανεκτές συνθήκες υγιεινής, ενώ διαπιστώσαμε έλλειψη στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.
Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές και αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού αντιστοιχούσαν μόνο δύο (2) σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη… 400 κρατουμένων.
Ο ανεπαρκής αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με το συνωστισμό κρατουμένων, είναι οι κύριες αιτίες που επιτρέπουν τον εκφοβισμό, από οργανωμένες ομάδες κρατουμένων, των ανηλίκων στον Αυλώνα, τονίζεται στην έκθεση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπιστώσεις της CPT, που επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα μαζί με την έκθεση, ψελλίζονται κάποιες δικαιολογίες και αναφέρονται μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές και στα κέντρα κράτησης μεταναστών.
Πηγή: http://www.enet.gr