“Πάμε για πρόωρες εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης”
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συνιστούσαν λίγη υπομονή μέχρι το τρίτο συνέδριο για την αποσαφήνιση της στάσης και των θέσεων του κόμματος. Χθες, στην έναρξη των εργασιών ο κ. Κουβέλης τήρησε αυτήν την υπόσχεση, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το στίγμα του για σχεδόν όλα τα μείζονα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και τη στρατηγική της Αγίου Κωνσταντίνου το προσεχές διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδωσε σαφές σινιάλο υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, με φόντο την προεδρική εκλογή, λέγοντας «ναι» στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση.
«Δεν θέλουν, ούτε μπορούν»
«Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι «η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών», «οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια» και «δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί αποσταθεροποίηση».
Μάλιστα, απαντώντας έμμεσα στο κυβερνητικό επιχείρημα της ενίσχυσης της σταθερότητας, με την πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης, επισήμανε ότι «η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής» και υπό την έννοια αυτή έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα του θα απορρίψει το αίτημα Σαμαρά-Βενιζέλου.
Δεύτερον, γνωστοποίησε ότι, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες που εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξουν, η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
«Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα», εξήγησε.
Τρίτον, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεσή του να εργαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, με τη συγκρότηση μιας πλειοψηφίας, στην οποία -όπως υπογράμμισε- «μπορούν και πρέπει να πάρουν μέρος ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, οι δυνάμεις της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, της Πολιτικής Οικολογίας και η Ριζοσπαστική Αριστερά».
Φωτογράφισε ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Κουβέλης φωτογράφισε με τον τρόπο αυτόν την κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ προς μια προγραμματική συμφωνία κυβερνητικού χαρακτήρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ωστόσο για «ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος». «Δεν θα συμπεριφερθούμε ως πολιτική δύναμη που αναζητεί ένθεν κακείθεν άλλους πολιτικούς φορείς για να ακουμπήσει ή να προσχωρήσει, χάνοντας επί της ουσίας την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία», διευκρίνισε, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια ρευστοποίησης του κόμματος.
«Σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια», δήλωσε, χωρίς πάντως να προσδιορίζει αν η συνεργασία για την προοδευτική διακυβέρνηση θα διαμορφωθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά.
Απέκλεισε, τέλος, από το κοινό σχήμα τόσο τη Ν.Δ. όσο και «συλλογικότητες και πρόσωπα που παραμένουν προσκολλημένα σε μια αντίληψη συνδιαχείρισης της κρίσης με τη Ν.Δ.», αναφορά που ερμηνεύεται ότι απευθυνόταν στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ανοιγμα Βίτσα για συνεργασία
«Είναι θετική η δική σας απόφαση για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα μνημόνια» είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι τα δυο κόμματα μπορούν να εργαστούν μαζί για τη διαμόρφωση μιας «συμφωνίας εθνικού χαρακτήρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος όμως επί της ουσίας έψεξε τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «είναι θεσμικός εκβιασμός οι διακηρύξεις για καταψήφιση κάθε υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας». Εξέφρασε ωστόσο την πίστη ότι η Ν.Δ. με την Αγίου Κωνσταντίνου «μπορούμε να συναντηθούν ξανά».
Για την «αναγκαιότητα της προγραμματικής συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων» μίλησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε ωστόσο τα στελέχη των κεντροαριστερών κομμάτων να βάλουν «στην άκρη προσωπικές και κομματικές στρατηγικές, ιδεοληψίες και τεχνητές διαιρέσεις».
«Η ελπίδα και η προοπτική για τον λαό μας δεν βρίσκεται στην αναμονή για λύσεις «από τα πάνω» ή σε «συμφωνίες κορυφών»» που θα υπηρετούν τις επιδιώξεις της Ε.Ε. είπε εκ μέρους του Περισσού η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.
«Το Ποτάμι όπως και η ΔΗΜΑΡ πιστεύει σε μια δίκαιη Ευρώπη» είπε το στέλεχος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, που συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για βεντετισμούς και προσωπικές πολιτικές».
Πηγή: http://www.efsyn.gr