Αγροτικά

Ντ. Τσιόλος: “Η Ε.Ε. δεν έχει λεφτά για γεωργικές αποζημιώσεις για την υπόθεση εμπάργκο”

agrotika-protovathmioi-makroxori

«Λεφτά …υπάρχουν για άλλα κι άλλα», δηλώνει ο Θ. Παπακωνσταντίνου στη «Φ»

Απότομη «προσγείωση» απόγνωσης για τις ελπίδες εκατομμυρίων παραγωγών των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που επλήγησαν από τη Ρωσική πολιτική του εμπάργκο απέναντι στις ευρωπαϊκές αγορές και μεταξύ αυτών και χιλιάδων Ημαθιωτών, υπήρξε η χθεσινή δήλωση «βόμβα» του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. Ντατσιάν Τσιόλος, για τη μη δυνατότητα κάλυψης των αποζημιώσεων των πληγέντων από το Ρωσικό Εμπάργκο.

2014-10-01-agrotika-tsiolosΠιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του ιστοτόπου agronews, o προϋπολογισμός της Ε.Ε., κατά τον Επίτροπο, για το 2015 δεν επιτρέπει την εκταμίευση εξτρά κονδυλίων για αποζημιώσεις, εκτός ΚΑΠ.
Αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Μιλάνο, μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

 

 

 

 

 

2014-08-12-Agrotika-anakoinosi-agrotikou-syllogou2Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΛΕΦΤΑ …ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ»
Οξεία ήταν η αντίδραση του Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, ερωτώμενου από τη «Φ» για το θέμα: «Την κύρια ευθύνη για ό,τι έχει προκύψει με τη Ρωσική αγορά την έχει η Ε.Ε.», σχολίασε έντονα ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Αγροτικού Κινήματος.
«…Σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα πρέπει ο κ.Τσιόλος να νοιαστεί για όλους τους πληγέντες και ειδικά για τις χώρες του Νότου. Αν η πολιτική της Ε.Ε., μέσα από τη συγκυρία του εμπάργκο είναι να αδυνατίσει κι άλλο τις χώρες του νότου, αυτό δεν έχει καμιά ενωσιακή λογική αλληλεγγύης που θα έπρεπε να διέπει τα Κράτη – Μέλη.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μεριμνήσουν για τις αποζημιώσεις και κατόπιν για τη διαχείριση των προβλημάτων των αγορών. «Λεφτά …Υπάρχουν» για αυτούς, όταν διαθέτουν τεράστια ποσά για πολεμικές επιχειρήσεις, για άλλα κι άλλα… Είναι αδιανόητο να μην έχουν για γεωργικές αποζημιώσεις. Αν δεν μπορούν να βοηθήσουν, ας μας πουν που να στραφούμε…», ήταν τα λόγια του.

2014-08-08-giannakisΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ: «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»
Στη συγκέντρωση στοιχείων από την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών Φρούτων και Λαχανικών για την απώλεια εισοδήματος, λόγω της κρίσης του Ροδακίνου γενικότερα και ανεξάρτητα από το Ρωσικό εμπάργκο, εστίασε, μιλώντας στη «Φ» ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει ευθέως τη δήλωση Τσιόλος, καθώς όπως είπε, εφόσον μίλησε ο Επίτροπος για αδυναμία κάλυψης αποζημιώσεων, από την πλευρά του ο ίδιος δεν μπορεί να πει οτιδήποτε.
«…Αν μίλησε έτσι ο κ.Τσιόλος, εγώ δεν μπορώ να τον κρίνω. Αυτό που κάνουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι η συγκέντρωση στοιχείων. Σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεντρώνει στοιχεία και μας ζήτησαν κι από τη Γαλλία, από την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών Φρούτων και Λαχανικών στοιχεία για την απώλεια εισοδήματος, λόγω της κρίσης του Ροδακίνου ανεξάρτητα από το εμπάργκο, ζήτημα που τέθηκε ήδη από τις 16 Ιουλίου. Τι τιμές πήραμε τα χρόνια 2012, 13 και 14 στην περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, ώστε να προκύψει σε σχέση με τις χρονιές αυτές η μείωση του εισοδήματος και άρα η απαίτηση από την πλευρά μας για οικονομική στήριξη. Γνωρίζουμε τις δικές μας θέσεις των απαιτήσεων και τις στοιχειοθετούμε. Από εκεί και πέρα η Κοινότητα θα πει τα δικά της. Δεν είναι μόνο το εμπάργκο. Γενικότερα το ροδάκινο έχει πρόβλημα…», είπε συγκεκριμένα ο Χρήστος Γιαννακάκης.

ΑΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ …ΜΕΛΛΟΝ
Τέλος ο Επίτροπος Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων για τη διαχείριση της αγοράς, αντί χρηματικών αποζημιώσεων, αναφορικά με τις δυσμενείς συνέπειες από το εμπάργκο, δήλωση ωστόσο άνευ σαφήνειας και απτού περιεχομένου που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί σοβαρή απάντηση στα τρέχοντα προβλήματα των πληγέντων παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων των αγορών.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων