Γράμματα & Τέχνες

Θανάσης Λέτσιος – “Συνομιλώντας με τη φύση”

2014-09-24-politismos-letsios3

Ένας αυτοδίδακτος Βεροιώτης καλλιτέχνης

Σεμνός, αθόρυβος, παρών στα δρώμενα της πόλης – όχι στα δρώμενα της βιτρίνας αλλά της ουσίας – παρατηρητής της ζωής και του ανθρώπου αλλά κυρίως της φύσης και του βιασμού της από τη σύγχρονη τεχνολογία και τα συμφέροντα που την καθοδηγούν, ο Θανάσης Λέτσιος εκθέτει χρόνια τώρα στις πλατείες της Βέροιας «φωνές της φύσης», κορμούς δένδρων που με τα σχήματα και τις «κινήσεις» τους εκφράζουν την απελπισμένη φωνή τους για βοήθεια.

2014-09-24-politismos-letsios2Κάποιοι Βεροιώτες προσπερνούν, κάποιοι μένουν, κάποιοι παρατηρούν και συνομιλούν μαζί του. Εκείνος επιμένει. Ίσως δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι εκθέσεις – όχι λίγες – στις οποίες συμμετείχε, (Βέροια, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας), όσο η επικοινωνία με τον καθημερινό άνθρωπο που θα σταθεί για λίγο πλάι στα έργα του και θα μιλήσει μαζί του και μαζί τους.

2014-09-24-politismos-letsiosΟ ίδιος γράφει σ’ ένα σύντομο βιογραφικό του:
“Γεννημένος στο Πολυνέρι Γρεβενών, ζω στη Βέροια από την αρχή της ζωής μου.
Είμαι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Δασκάλα μου η ζωή.
Ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, με τη μέγιστη ελευθερία που μπορώ να έχω, προσπαθώ να εκφραστώ με διάφορα μέσα, όπως κορμούς δέντρων, συμπλέγματα ριζών, σίδερα και πετρώματα, υλικά παρμένα από τη φύση, αφήνοντας στο θεατή τη δυνατότητα της δικής του ερμηνείας των έργων μου.”

«Απολαμβάνω τα μηνύματα που στέλνει ο Θανάσης Λέτσιος με τα εκθέματά του» γράφει γι αυτόν ο Ορέστης Σιδηρόπουλος.

Ευχόμαστε να είναι πάντα παρών, για να θυμίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε παιδιά της φύσης. Ξεχάσαμε μέσα στη γενικότερη αλλοτρίωση από πού ερχόμαστε αλλά και πού πάμε.

Δείτε μια εικόνα του καλλιτέχνη και του έργου του, μέσα από αποσπάσματα πρόσφατης συνέντευξης που παραχώρησε στο Θόδωρο Κωνσταντινίδη:

banner-article

Ροη ειδήσεων