Επιστήμη

Πως θα κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων!

2014-09-11-epistimi-sevasmos-ton-allon

Όλοι θέλουμε να έχουμε τον σεβασμό των άλλων, όμως σε κάποιους βγαίνει φυσικά και άλλοι πρέπει να τον κερδίσουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας μπορεί να εμπνέει τον σεβασμό στους άλλους ή και το αντίθετο. Τι κάνουν οι άλλοι σωστά και τι κάνετε εσείς λάθος στη δουλειά σας, στο σπίτι ή στις κοινωνικές σας συναναστροφές; Όλα παίζουν ρόλο, από το ντύσιμο και το πόσο σέβεστε εσείς τους άλλους μέχρι και το πώς βλέπετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Οι παρακάτω 10 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων όταν το αξίζετε πραγματικά:

1. Πάρτε πρωτοβουλίες: Μην περιμένετε οδηγίες από τους άλλους για να κάνετε κάτι. Χρησιμοποιήστε τις ικανότητές σας για να λύσετε κάποιο πρόβλημα και αποδείξτε στους άλλους την αξία σας. Οι άνθρωποι σέβονται όσους είναι σε θέση να βγουν μόνοι τους από μια δύσκολη κατάσταση.

2.Κρατήστε τις υποσχέσεις σας: Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε και μην δείχνετε στους άλλους ένα εαυτό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που κρατούν τον λόγο τους και δεν δημιουργούν λάθος εντυπώσεις ως προς τις δυνατότητές τους έχουν πάντα την εκτίμηση των άλλων.

3. Μην δικαιολογείστε συνέχεια: Όσοι λένε συνέχεια ‘συγγνώμη’ χωρίς σημαντικό λόγο συνήθως δεν εμπνέουν σεβασμό στους άλλους. Είναι άλλο το να ζητάμε συγγνώμη όταν πληγώσαμε κάποιον ή κάναμε ένα λάθος κι άλλο το να απολογούμαστε για το παραμικρό, ειδικά στο χώρο εργασίας μας.

4.Μην σπαταλάτε τον χρόνο των άλλων: Εάν σέβεστε τον χρόνο των άλλων, θα τον σεβαστούν και αυτοί. Μην αργείτε στα ραντεβού, μην μιλάτε άσκοπα σε επαγγελματικές συναντήσεις και πείτε αυτό που θέλετε άμεσα.

5.Μην είστε υπερβολικά… καλοί: Η ευγένεια είναι κάτι που θα σας δώσει τον σεβασμό των άλλων, όμως η δουλοπρέπεια ή η καλοσύνη σε ανθρώπους που σας έθιξαν, δείχνουν ότι δεν σέβεστε οι ίδιοι τον εαυτό σας.

6. Ταπεινότητα: Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα δίκιο, να είστε οι καλύτεροι και οι πιο έξυπνοι. Η αυτοπεποίθηση είναι θετική μόνο όταν μας κάνει ταπεινούς.

7. Να είστε ανοιχτόμυαλοι: Αποδεχτείτε το γεγονός ότι ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε. Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι άλλοι και δεχτείτε τη διαφορετικότητα.

8.Μάθετε πότε να λέτε όχι: Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όσα σας προτείνονται. Οι άνθρωποι θα σας σέβονται περισσότερο αν πιστέψουν ότι ξέρετε τι θέλετε και πώς. Τα ‘όχι’ μας μερικές φορές δείχνουν το πόσο δυνατοί είμαστε.

9. Να λέτε την άποψή σας: Μην φοβάστε να λέτε την άποψή σας και τις ιδέες σας ειδικά όταν πρόκειται να βελτιώσουν μια κατάσταση. Όσοι μοιράζονται τις σκέψεις τους σε επαγγελματικές συναντήσεις και δείχνουν ότι έχουν άποψη για πολλά διαφορετικά ζητήματα, είναι συνήθως όσοι χαίρουν και τον σεβασμό των άλλων.

10. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας: Είτε πρόκειται για μια καλή ή για μια κακή αντίδραση, όταν έχουμε υπερβολικές αντιδράσεις, επιδεικνύουμε λιγότερη ωριμότητα. Αν θέλετε τον σεβασμό των άλλων, πρέπει να αντιδράτε μετρημένα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείξετε ενθουσιασμό ή να είστε ο εαυτός σας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων