Εντείνονται οι πιέσεις προς Μαξίμου και ΕΒΖ, για να δοθεί λύση στα τεύτλα

2014-09-09-agrotika-platy-ebzΤου Λεωνίδα Λιάμη

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε μια ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο με την ΕΒΖ ΑΕ,

για την προκαταβολή και τις οριστικές πληρωμές της φετινής παραγωγής τεύτλων, που έχει οδηγήσει την έναρξη της καμπάνιας ζάχαρης από αναβολή σε αναβολή, πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι τευτλοπαραγωγοί και οι τευτλοεξαγωγείς της χώρας
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ παραγωγών και μηχανατόρων με τον διευθ. σύμβουλο, Λ. Χαραλάμπους.

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως, προς την κατεύθυνση αυτή, αντιπροσωπεία των αγροτών έχει κάνει, ήδη, σειρά επαφών με πολιτικούς παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτός απροόπτου θα επιχειρηθεί νέα συνάντηση και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ζαχαροβιομηχανίας.

Η αρχή έγινε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε σύσκεψη με τον βουλευτή Πέλλας, κ. Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος αφού ενημερώθηκε για το σύνολο των αιτημάτων που έχουν οι αγρότες –πληρωμή φετινής παραγωγής τεύτλων, εξόφληση ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2012 & 2013 και προσδιορισμός του ποσού της συνδεδεμένης στα τεύτλα από το 2015 και μετά- δεσμεύτηκε να τα διαβιβάσει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να επιληφθεί για να δοθούν λύσεις.

Τηλεφωνικές επαφές έγιναν, επίσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, βουλευτή Σερρών, Θεόφιλο Λεονταρίδη, από τον οποίο ζητήθηκε να μεσολαβήσει προς την Τράπεζα Πειραιώς για να υπάρξει έγκαιρα η χρηματοδότηση στην ΕΒΖ και η βιομηχανία με τη σειρά της να διευθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους παραγωγούς.

Το θέμα της δανειοδότησης της ΕΒΖ απασχόλησε, ωστόσο, και τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών και των μηχανατόρων με τη βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου, η οποία τους επισκέφθηκε στο Πλατύ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Όπως μαθαίνουμε σε κάποιο σημείο της συζήτησης η βουλευτής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος φέρεται να της απάντησε πως η διοίκηση της ΕΒΖ δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για να καταθέσει αίτημα δανειοδότησης από την τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τους αγρότες, καθώς εφόσον έχει πραγματική βάση (το Agronews προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία), εκτιμούν ότι οι πληρωμές θα καθυστερήσουν πολύ κι οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν και πολύ περισσότερο να προετοιμαστούν για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Με πρωτοβουλία της κ. Αμανατίδου, επίσης, υπήρξε επικοινωνία και με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, από τον οποίο ζητήθηκε να σκύψει στο πρόβλημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, με τις βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα και απειλούν με ποιοτική υποβάθμιση τα τεύτλα στα χωράφια, καθώς η υψηλή υγρασία «ρίχνει» το ζαχαρικό τίτλο (pol) του προϊόντος.

Μέχρι πέρυσι για αυτές τις περιπτώσεις στα συμβόλαια που υπέγραφε η ΕΒΖ με τους παραγωγούς υπήρχε πρόνοια ότι τα τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο κάτω από 11, λόγω υποβάθμισης από βροχοπτώσεις, θα πληρώνονται ως σαν να έχουν ζαχαρικό τίτλο 12 για να στηριχθεί ο παραγωγός. Στο φετινό συμβόλαιο, ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τους καλλιεργητές, η συγκεκριμένη παράγραφος έχει απαλειφθεί και πλέον επαφίεται στη διάθεση της διοίκησης της ΕΒΖ, για το εάν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με πέρυσι.

Το τοπίο σε σχέση με αυτή την εκκρεμότητα, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρωί της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου, σε συνάντηση που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στο Πλατύ, μεταξύ παραγωγών και μηχανατόρων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ. Στον κ. Λάμπρο Χαραλάμπους παράλληλα θα τεθούν εκ νέου και τα υπόλοιπα θέματα –οικονομικές απαιτήσεις των παραγωγών- που χωρίζουν τις δύο πλευρές, μήπως και βρεθεί η χρυσή τομή για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αρχίσει η καμπάνια.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 34421 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια