Παιδεία

Από το ΥΠΟΙΚ θα εξαρτηθεί ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς

2014-09-06-Paidia-asep-ekped-ypoik

Χαρδούβελη θέλοντος και τρόικας επιτρεπούσης

Του Χάρη Ιωάννου

Το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών πέταξε ανοιχτά προχθες(4-09-14) ο Ανδρέας Λοβέρδος, δείχνοντας τον Γκίκα Χαρδούβελη ως υπεύθυνο, εάν τελικά δεν διεξαχθεί ο -πολυδιαφημισμένος από τον ίδιο- διαγωνισμός ΑΣΕΠ για χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Οπως επισήμανε προχθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να εξαιρεθεί η Παιδεία από τον μνημονιακό κανόνα 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις.

Τα «καρφώματα»
Τη θέση του αυτή, όπως είπε, τη στηρίζει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «ωστόσο εδώ απαιτείται και συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών». Κατόπιν «κάρφωσε» περαιτέρω τον κ. Χαρδούβελη, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να πείσει όλα τα μέλη της και στη συνέχεια να είναι πειστική με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η σχετική μελέτη για τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που έχει παραγγελθεί, θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες και μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκαθαριστεί το ζήτημα. «Αν τους πείσουμε, τότε θα κάνουμε μια προκήρυξη για τις βασικές ειδικότητες, που θα αφορά 10.000 εκπαιδευτικούς», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Με τους ισχύοντες κανόνες, το υπουργείο Παιδείας έχει δικαίωμα να προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε μόλις 850 προσλήψεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την ώρα που μόνο οι διοριστέοι από τον διαγωνισμό του 2009 είναι περίπου 440.

Ο υπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι με διπλάσιες συνταξιοδοτήσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι, «δεν μπορεί να βγει άκρη με τον θεσμό της αναπλήρωσης» και εξέφρασε την ελπίδα φέτος να είναι η τελευταία χρονιά όπου οι αναπληρώσεις θα καλύπτουν τα κενά στα σχολεία. Σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κενών, ο κ. Λοβέρδος παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα.

Οσον αφορά την τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία, ανέφερε πως «η φιλοδοξία μας είναι τη Δευτέρα να έχει πάει το πρώτο κύμα των αναπληρωτών». Αφησε πάντως και αιχμές εις βάρος του προκατόχου του Κ. Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι «εάν είχαν γίνει οι μεταθέσεις από το Πάσχα, θα ήταν πιο απλή η συζήτηση που κάνουμε τώρα. Ομως άργησαν δύο μήνες, έτσι τις παραλάβαμε και τώρα προσπαθούμε να τρέξουμε».

Οσον αφορά την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου για τους εκπαιδευτικούς, υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός είχε αναφέρει ότι σε προσεχές νομοσχέδιο θα φέρει διάταξη με την οποία θα γίνεται διάκριση μεταξύ των πειθαρχικών αδικημάτων που θέτουν τον δημόσιο υπάλληλο σε αργία.

«Αλλο είναι ένας φίλερις άνθρωπος, που κάθε μέρα τσακώνεται στον χώρο της δουλειάς του με τους μαθητές του ή στον δρόμο, και άλλο ένας που είπε μια κουβέντα επειδή καθυβρίστηκε. Και οι δύο έχουν την ίδια μεταχείριση. Πρέπει να βάλουμε μία τομή, αλλά είναι πολύ δύσκολη νομική δουλειά», σημείωσε.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας