Πολιτική

Βουλή: “Πέρασε” η τροπολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών ΜΜΕ

2014-08-01-Politiki-tropologia-MME

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

πέρασε στο Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία του Υπουργείου Επικρατείας, που προβλέπει νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους στα ΜΜΕ, ανοίγει το δρόμο για συνενώσεις και συγχωνεύσεις βαθαίνοντας τις μονοπωλιακές καταστάσεις και τον έλεγχο στην ενημέρωση και προωθεί απολύσεις. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, σχετικό με το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι».

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την πρώτη στιγμή της συζήτησης, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας και ονομαστική ψηφοφορία. Αποχώρησε επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαδικασία παρέμειναν ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, και ΧΑ. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε κατά, ενώ τα άλλα δύο κόμματα δεν συμμετείχαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Οι όποιες νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, σε μία κίνηση ελιγμού, δεν αλλάζουν το αντιδραστικό περιεχόμενο της τροπολογίας που συντάχθηκε κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις νομοθετικές «βελτιώσεις». Η πρώτη αφορά στην τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ. Οι άλλες δύο είναι η απόσυρση των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 2, που προέβλεπαν το κοινό ελάχιστο προσωπικό των συνενωμένων ΜΜΕ (του νέου ομίλου δηλαδή) έντυπων και ηλεκτρονικών.

Παραμένουν ως έχουν όλα τα άρθρα και οι παράγραφοι που προωθούν τη συγκέντρωση στο χώρο των ΜΜΕ και το διωγμό χιλιάδων εργαζομένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση κατ’ εξακολούθηση χρησιμοποιεί την τακτική να φέρνει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Εδώ όμως, πρόκειται για μια τεράστια παρέκκλιση η οποία γίνεται γιατί ακριβώς η συγκεκριμένη τροπολογία για τα ΜΜΕ συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου των ΜΜΕ και στην επιδείνωση της θέσης των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ.

Διευκολύνει τη συγκέντρωση στο χώρο και ενισχύει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο της ενημέρωσης και της είδησης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ως κοινοβουλευτική ομάδα ζητάμε την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων τροπολογιών από την κυβέρνηση αλλά και από το προεδρείο – με βάση και τις τελευταίες συζητήσεις που είχαμε κάνει στη διάσκεψη των προέδρων, τροπολογίες οι οποίες είναι άσχετες με το νομοσχέδιο να μη συζητούνται.

Η κυβέρνηση αναιρεί τις διαδικασίες του αστικού κοινοβουλίου που υπερασπίζεται, γιατί βεβαίως δεν υπάρχει κανένας χαρακτήρας κατ’ επείγοντως για τη συζήτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Αυτό το οποίο είπε ο υπουργός στην τοποθέτησή του είναι ότι θέλει να βάλει τάξη σε μια αγορά, η οποία έχει σοβαρά προβλήματα. Από αυτήν την άποψη, τι το καλύτερο από μια οργανωμένη συζήτηση, όπου θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς με βάση τις διαδικασίες που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Άρα λοιπόν να έρθει ως κανονικό νομοσχέδιο για να συζητηθεί, γιατί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφενός μεν αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ, συμβάλλει στη συγκέντρωση του χώρου και στον έλεγχο από ελάχιστους ομίλους και ταυτόχρονα επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Επιδεινώνει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση, εφόσον θέλει να συζητηθούν οι παθογένειες του χώρου και να δώσει λύσεις, να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως ξεχωριστό, να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία και να συζητηθούν με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της αυτήν τη διαδικασία γι’ αυτό και αποχωρεί από τη συζήτηση, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Πηγή: http://www.902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας