Απόψεις

Δώρα στους μεγαλομπαταχτσήδες, πλειστηριασμοί για την…πλέμπα!

2014-07-30-Arthrografia-perperhs-mpataxtsides

Του Νίκου Πέρπερα

 

 Και στο ζήτημα των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων…

η κυβέρνηση δείχνει το πιο βρωμερό, ταξικό και απάνθρωπο πρόσωπό της. Και το δείχνει εντελώς απροκάλυπτα.

Όχι μόνο δρομολογεί την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για να αρπάξουν οι τράπεζες τα σπίτια των εξουθενωμένων δανειοληπτών, που η ίδια η πολιτική της χρεοκόπησε, αλλά «μαγειρεύει» και άλλα πρόσθετα απεχθή σενάρια. Ένα από αυτά αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και είναι το εξής:

Οι τράπεζες, αφού υφαρπάξουν πρώτα τα σπίτια των ανήμπορων να αποπληρώσουν το δάνειο (είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή έχουν περικοπεί δραστικά οι μισθοί και οι συντάξεις τους, είτε επειδή αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στη μικροεπιχείρησή τους) δανειοληπτών, στη συνέχεια θα τους …επιτρέψουν να μένουν σπίτι τους, αφού πληρώνουν ενοίκιο, αντί για τη δόση του δανείου. Δηλαδή θα τους μετατρέψουν σε ενοικιαστές στο σπίτι τους. Κι αυτό το ονομάζουν …«κοινωνική πολιτική»!

Αν, όμως, συμπεριφέρονται έτσι στα φτωχοποιημένα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν μάλιστα αποπληρώσει σημαντικό μέρος της αξίας του δανείου μαζί με τα τοκογλυφικά επιτόκια, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους …«πένητες» μεγαλοεπιχειρηματίες. Σ’ αυτούς, τράπεζες και κυβέρνηση, επιφυλάσσουν σεισάχθεια και δραστικό «κούρεμα» των δανείων τους.

Δεν πέρασε καιρός που αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες ετοιμάζουν «κούρεμα» των ανεξόφλητων δανείων ύψους 405 εκατ. ευρώ των ομίλων «Πήγασος» (συμφερόντων Μπόμπολα), ΔΟΛ (συμφερόντων Ψυχάρη) και ΜEGA (όπου έχουν μαζί το 54,8% των μετοχών) κατά 68%! Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι Μπόμπολας και Ψυχάρης θα ωφεληθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ…

Όπως φαίνεται, όμως, η χαριστική αυτή πολιτική δεν ισχύει μόνο για τους δύο αυτούς μεγιστάνες του Τύπου. Αυτοί είναι απλώς οι «λαγοί» για να επεκταθεί σε όλους τους μεγάλους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα την Κυριακή 20 Ιουλίου διαβάσαμε στην εφημερίδα «RealNews» ότι οι πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, AlphaBank, Eurobank, BNPParibas), αποφάσισαν να «κουρέψουν» δραστικά κατά 60% τα δάνεια και του Ομίλου Μαϊλη, ο οποίος πλέον έχει βασικό μέτοχο με 73% τον αμερικανικό κερδοσκοπικό όμιλο Harvard Investment Group (HIG). Από τα 240 εκατ. ευρώ που χρωστάει θα πληρώσει μόνο τα 96 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 156 εκατ. ευρώ θα του χαριστούν.

Και δεν μιλάμε βέβαια για τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που …«εξαφανίστηκαν» ως διά μαγείας με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Τα δύο κόμματα συναποφάσισαν να εφαρμόσουν σεισάχθεια για τον εαυτό τους!

Εύκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς πόσες χιλιάδες φτωχοποιημένων νοικοκυριών θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον βραχνά, αν όλος αυτός ο πακτωλός των εκατοντάδων εκατομμυρίων πήγαινε για το «κούρεμα» των δικών τους δανείων και όχι για να μακροημερεύσουν μερικοί επιχειρηματίες και τα δύο πολλαπλά χρεωκοπημένα πολιτικά κόμματα.

Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε

Πολύ περισσότερο που ο καθημαγμένος ελληνικός λαός έχει ματώσει για να χρυσοπληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των χρεωκοπημένων τραπεζών, δηλαδή να διαιωνίσει την κυριαρχία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, από το 2008 μέχρι το Νοέμβριο του 2013, οι τράπεζες πήραν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, 145 δισεκατομμύρια ευρώ! Άλλα 18 δισ. ευρώ έλαβαν από το περιβόητο PSI και άλλα 50 για την «ανακεφαλαιοποίηση» τους. Χώρια άλλα 125 δισ. ευρώ που άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κάλυψη της ρευστότητας τους. Σύνολο 338 δισ. ευρώ, που καλείται τώρα να αποπληρώσει ο ελληνικός λαός με τη στυγνή φοροαφαίμαξη που του επιβάλλεται, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, με χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του.

Ξέρετε πόσο είναι το δημόσιο χρέος της χώρας που καλούνται να αποπληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά μας; Το πρώτο τρίμηνο του έτους ανερχόταν στα 314,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 24 δισ. ευρώ παραπάνω από το συνολικό χρέος της χώρας θα δώσουμε για να σωθούν τα ευαγή ιδρύματα των τραπεζών και οι ιδιοκτήτες τους.

Αυτοί, λοιπόν, μας χρωστούν. Δεν τους χρωστάμε. Έ, όχι να μας πάρουν και τα σπίτια μας…

Πηγή: http://www.imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας