Αλ. Τσίπρας για το ροδάκινο : “Χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση”
Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με παραγωγούς και φορείς Ημαθίας και Πέλλας
Συνάντηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας στάση, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Νάουσα, όπου παραβρέθηκε αργότερα το μεσημέρι, για να συνομιλήσει με εκπροσώπους φορέων επί των ζητημάτων του ροδακίνου.
Τον κ. Τσίπρα που συνοδευόταν από τους βουλευτές του κόμματος Λίτσα Αμανατίδου και Βαγγέλη Αποστόλου, υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των αγροτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσο Χαλκίδη, και της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Αγροτικού Κινήματος Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, καθώς και πλήθος παραγωγών.
ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ…
Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του ο κ. Τσίπρας μετέβη σε γειτονικούς αγρούς της περιοχής της Κουλούρας, όπου έκανε μια πρώτη αυτοψία δειγμάτων της παραγωγής και είχε μια πρώτη ενημέρωση για τα τρέχοντα προβλήματα των παραγωγών που εστιάζονται ως επί το πλείστον στις τιμές του βιομηχανικού , στη διάθεση του επιτραπέζιου ροδακίνου, καθώς και τις αποζημιώσεις, μετά τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στο νομό.
ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ…
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. παρακάθισε σε καφενείο πλησίον του κόμβου, όπου για περισσότερο από μισή ώρα συζήτησε με τους αγρότες.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αναλυτικότερα, ζητήματα που συζητήθηκαν περισσότερο αφορούν στη χαμηλή τιμή αγοράς του συμπύρηνου, που κυμαίνεται, όπως οι αγρότες είπαν, πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια, αναντίστοιχα ωστόσο με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις απώλειες, λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. «…Η περσινή εποχή ήταν καλή για τους αγρότες, γιατί δεν είχε πολλή παραγωγή, αλλά οι αγρότες ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Από τις περσινές χαλαζοπτώσεις οι αποζημιώσεις άρχισαν να καταβάλλονται πριν από 20 μέρες. Για τις φετινές ζημιές πότε θα πληρωθούμε…;», ήταν κάποια από τα λόγια του Τάσου Χαλκίδη.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ακόμη συζητήθηκε η έλλειψη υποδομών που εξαναγκάζει σε άτακτη διάθεση του προϊόντος με απαξιωτικούς όρους για την επιβίωση των παραγωγών, λόγω υψηλής ευπάθειας του προϊόντος.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΝΕΥ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
Επίσης, οι νομιμοφανείς εξωθεσμικές εξαγωγές, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας (εγγυητικές επιστολές) και μικρές προκαταβολές αγοράς, χωρίς συνολική – πολλές φορές – εξόφληση για τους παραγωγούς σε πολύ ευτελείς τιμές, είναι ένα ακόμη καυτό πρόβλημα.
Η απουσία ενός ενιαίου διαχειριστικού φορέα του προϊόντος, που θα αναλάβει ρόλο συντονισμού αξιοποίησης του συνόλου της παραγωγής αλλά και εγγυητή για την ασφαλή διακίνηση του, με γνώμονα την προστασία του εισοδήματος και των όρων επιβίωσης των παραγωγών τέθηκε από τον Θ. Παπακωνσταντίνου.
«… Βγαίνοντας ο καθένας και αγοράζοντας ό,τι να’ναι συσκευάζοντάς το όπως να ναι και πουλώντας το έξω σαν ελληνικό ροδάκινο, υποβαθμίζει την αξία του προϊόντος.
Να δούμε το κομμάτι της αγοράς. Ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν το ροδάκινο και με ποιες προδιαγραφές το στέλνουν έξω. Μπαίνουν στα χωριά και αγοράζουν φθηνά πατώντας στις καθημερινές ανάγκες των παραγωγών που πουλούν φθηνά και φθηνότερα προκειμένου να τις καλύψουν…», είπε μεταξύ άλλων.
ΥΨΗΛΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Επιπροσθέτως, την υψηλή φορολογία χωρίς προϋποθέσεις ανταπόκρισης από πλευράς των αγροτών, κατήγγειλαν πολλοί από τους παραβρισκόμενους παραγωγούς.
«…Η ροδακινιά με το που θα τη φυτέψουμε δεν παράγει. Θέλουμε τέσσερα με πέντε χρόνια για να πάρουμε παραγωγή. Έρχεται από την αρχή η Πολιτεία και μου λέει: Θα σε φορολογήσω τεκμαρτά. Μα δεν έχω ακόμα εισόδημα, μεγαλώνουν τα δέντρα μου και βάζω χρήματα από την τσέπη μου, είτε δανείζομαι. Έχω ένα σπίτι και αυτοκίνητο και δε γλιτώνω το φόρο. Πώς εγώ θα γίνω καλλιεργητής»; Διερωτήθηκε κάποιος από τους αγρότες.
ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Παράλληλα στο υψηλό κόστος του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των λοιπών μέσων παραγωγής, αναφέρθηκε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ
Στο πρόβλημα της ανεκμετάλλευτης αγοράς της Κουλούρας αναφέρθηκε κυρίως η Δήμαρχος Βέροιας με τα εξής:
«…Επειδή βρισκόμαστε στην Κουλούρα πρέπει να δούμε το ζήτημα της αγοράς της Κουλούρας. Βρισκόμαστε στον κόμβο κεντρικής, δυτικής Μακεδονίας και Θράκης. Γι αυτό το κομμάτι που σήμερα είναι ένα κουφάρι, υπάρχουν εξαιρετικά σχέδια για να γίνει και διαμετακομιστικό κέντρο και δημοπρατήριο κλπ. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει στο τραπέζι. Δεν μας παίρνει άλλο, ο τόπος πεθαίνει. Εδώ είναι η καρδιά της Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας και ένα πολύ νευραλγικό σημείο για τη ζωή της οικονομίας της Ελλάδας…».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ
Στο θέμα της τιμής του αγροτικού πετρελαίου εστίασε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, με τα εξής:
«…Επειδή ξέρω ότι κάνετε περιοδεία και ετοιμάζετε τον κυβερνητικό σας σχηματισμό, θέλω να σας πω δύο πράγματα που καίνε τους αγρότες και τον υπόλοιπο αστικό πληθυσμό.
Το πρώτο είναι το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση ή τη μείωση του κόστους παραγωγής. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να συμπεριλάβατε και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Εάν μειωθεί ο φόρος και πάει η τιμή στα 70 περίπου λεπτά, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών…».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως είπε, καθώς και ανασύστασης του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος με την παράλληλη θεσμοθέτηση ενιαίου διαχειριστικού φορέα τόσο για το ροδάκινο, όσο και για όλα τα αγροτικά προϊόντα, φωτογραφίζοντας ως ενδεχόμενο πρότυπο το μοντέλο της Ισπανίας.
«…Μας ενδιαφέρει να βρεθεί άμεση λύση για να βγει η χρονιά σας αλλά μας ενδιαφέρει να δούμε και προτάσεις, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, που θα δώσει τις δυνατότητες στον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα στους παραγωγούς του ροδάκινου, να έχουν εξασφαλίσει την ικανότητα να παράγουν και να ζουν από αυτό.
Πρέπει να βάλουμε σε άλλη βάση την παραγωγή, αυτό που εμείς ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο συζήτησης για το πώς θα μπορούσε η χώρα συνολικά να ξαναγυρίσει σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, γιατί έχουμε εξαιρετικό προϊόν και δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός να μην μπορεί να ζήσει. Στην Ισπανία υπάρχει ένας συνεταιρισμός για κάθε προϊόν. Είναι ένα μοντέλο που έχει αποδώσει. Πρέπει να δούμε τις αιτίες που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτή την παρακμή. Χρειάζεται εξυγίανση, είναι μια από τις αιτίες που ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σταθεί…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι στη «Βέτλανς Νάουσα», όπου συζητήθηκαν, παρουσία και άλλων φορέων, θέσεις και προτάσεις επί του αντικειμένου.