Αγροτικά

Ελλείψει απαρτίας, ματαιώθηκε η αποψινή συνεδρίαση για το ροδάκινο

Ελλείψει απαρτίας, ματαιώθηκε η αποψινή συνεδρίαση για το ροδάκινο

Δεν προσήλθαν οι Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών στο Μακροχώρι

Ελλείψει απαρτίας, ματαιώθηκε η αποψινή συνεδρίαση των Προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 8.00μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο Απ. Παύλου στο Μακροχώρι.

Τα προβλήματα σχετικά με την απορρόφηση του επιτραπέζιου και οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Κ.Ε. αναφορικά με την τιμή αγορά του βιομηχανικού ροδακίνου, ήταν τα κύρια θέματα που θα ετίθεντο επί τάπητος. Στο ραντεβού των αγροτικών εκπροσώπων προσήλθαν μόνον οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Διαβατού «Αγ. Κωνσταντίνος», Κουλούρας, καθώς και της Νάουσας, παρουσία των, Τάσου Χαλκίδη – Πρόεδρου Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και Θοδωρή Παπακωνσταντίνου – Προέδρου Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Αγροτικού Κινήματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ωστόσο δεν αρνήθηκαν να παραχωρήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και οι κ.κ. Χαλκίδης και Μωραλίδης, εκφράζοντας από κοινού τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη απαρτίας από πλευράς των εκπροσώπων των αγροτών.

2014-07-09-Agrotika-foreis4ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
«…Έγινε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τους Προέδρους των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών, για να δούμε και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο επιτραπέζιο ροδάκινο, γιατί μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα καταλάβουμε ποια αίτια οδήγησαν το επιτραπέζιο στις αποθήκες αλλά να δούμε τι θα γίνει και με το συμπύρηνο. Ξεκίνησε η περίοδος, ανακοινώθηκαν κάποιες τιμές από την Ε.Κ.Ε. Θα έπρεπε να δούμε και εμείς από την πλευρά μας κατά πόσο αποδεχόμαστε αυτές τις τιμές και τι έχουμε να αντιπροτείνουμε. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, όσο και αν βρισκόμαστε στο… «και πέντε», μήπως κάποια στιγμή συγκροτηθεί ο χώρος και μπορέσει να αντιτάξει κάτι απέναντι στο μονοπώλιο των τιμών που ανακοινώνονται από την Ε.Κ.Ε…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ελλείψει απαρτίας, ματαιώθηκε η αποψινή συνεδρίαση για το ροδάκινο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο κ. Χαλκίδης αναφέρθηκε, συμπληρωματικά σε όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην ανάγκη χάραξης μιας πιο οργανωμένης διαπραγματευτικής πολιτικής για την τιμή του προϊόντος και τα προβλήματά του, με τα εξής: «…Αν είχε συγκροτηθεί από πλευράς μας μια διαπραγματευτική ομάδα, όπως έχει η Ε.Κ.Ε. δε θα είχαμε σήμερα αυτά τα χάλια. Δεν ξέρουμε ακόμα επίσημα την τιμή. Άλλοι λένε 25, άλλοι 24 – 27 λεπτά το κιλό… αυτό δε θα συνέβαινε αν υπήρχε η ομάδα…».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΛΙΔΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Α.Σ. «ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» ΔΙΑΒΑΤΟΥ
Ο κ. Μωραλίδης εστίασε στην ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι Πρόεδροι Συνεταιρισμών και Παραγωγών την συνδικαλιστική τους ιδιότητα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη προσαρμογής της πολιτικής τιμολόγησης των Βιομηχάνων στις προϋποθέσεις επιβίωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλίσου και οι ίδιοι ένα σταθερά καρποφόρο μέλλον: «Είναι πολύ λυπηρό το φαινόμενο σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία και για το επιτραπέζιο και για το βιομηχανικό ροδάκινο, 2014-07-09-Agrotika-foreisνα είναι απόντες οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών. Πρέπει να ξέρουν ότι δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους αλλά συμφέροντα συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα απέναντι σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα από πλευράς των βιομηχανιών. Θα τολμήσω να προτείνω και τιμές, αν αυτό εισακουστεί, γιατί με τις τιμές που προτείνουν πάνε ενδεχομένως οι Βιομήχανοι να βγάλουν σπασμένα από την περσινή χρονιά. Αλλά στο βαθμό που αυτές τις τιμές τις αφήνουν να διαρρέουν, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι της Ε.Κ.Ε. εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους; Είναι όμως έτσι; Θα αποκομίσουν πρόσκαιρα ορισμένα οφέλη αλλά μακροπρόθεσμα δε θα τους ωφελήσει κι αυτούς. Θα πρέπει να ξέρουν ότι για να υπάρχουν καλές Βιομηχανίες, θα πρέπει να υπάρχουν και υγιείς Συνεταιρισμοί και παραγωγοί που να μπορούν να επιβιώνουν. Πρέπει να γίνει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Κ.Ε., στους Συνεταιρισμούς και στις Ομάδες Παραγωγών, ώστε να οριστεί μια τιμή, που από χρόνο σε χρόνο, δε θα έχει μεγάλη απόκλιση. Αλλιώς δε θα υπάρξει μέλλον για κανέναν…», είπε μεταξύ άλλων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΑΓΡΟΤΩΝ
Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ημαθία, θα συναντηθεί αύριο στις 10.00 π.μ. με αντιπροσωπεία αγροτών στον κόμβο της Κουλούρας, όπου θα κληθεί να επισκεφθεί χωράφια και να ενημερωθεί για τα τρέχοντα αγροτικά προβλήματα του νομού.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας