Πολιτική

Γελοία τα περί ηγεσίας, λέει ο Βενιζέλος

2014-07-03-Politiki-Hgetikh-emfanisi

Ηγετική εμφάνιση κάνει ο Χρυσοχοΐδης

Την ενεργοποίηση του διαλόγου για την κεντροαριστερά, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή της Ελιάς που συνεδρίασε χθες στο Κάραβελ, παρουσία των Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Παντελή Καψή, Νίκου Μπίστη, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Γιάννη Τούντα, Γιώργου Βερνίκου κ.α.

Εκτιμώντας στη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι ο «ατελής», όσο και «τεχνητός», όπως τον χαρακτήρισε, διπολισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη αυτού του διαλόγου, εξαγγέλλοντας τρεις θεματικές εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα. Αυτές, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το Matrix24.gr, θα αφορούν στο κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στην Ελλάδα, τη βιωσιμότητα του χρέους και τις εξελίξεις στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις τους στην χώρα μας. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, άλλωστε, εκτιμήθηκε ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε αν εξαντλούνταν σε μία γενική συζήτηση περί προθέσεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ελιάς άλλωστε, θεώρησε ότι στον βαθμό που θα δοθούν τα κατάλληλα εχέγγυα για έναν ουσιαστικό διάλογο, δύσκολα θα αρνηθεί την πρόσκληση τόσο το κόμμα του Φώτη Κουβέλη όσο και εκείνο του Σταύρου Θεοδωράκη, λαμβάνοντας υπόψη και διακηρυγμένη θέση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου που έχει ήδη μιλήσει για ανάγκη «θεματικών συμμαχιών».
Εξάλλου, ο κ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζεται από μεγάλες αντιφάσεις που θα οξυνθούν στο εξής. Εξ ου και χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία την παρούσα για την Κεντροαριστερά της ευθύνης προκειμένου να αξιοποιήσει την συγκυρία και να βγει μπροστά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα, κάτι στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα.

Λίγο νωρίτερα, πάντως κατά την πρωτολογία του, ο κ.Βενιζέλος είχε αναφερθεί και στα εσωτερικά ζητήματα του κόμματός του, σηκώνοντας το γάντι απέναντι όσων θέτουν θέμα ηγεσίας. «Στο πλαίσιο τόσο σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες, το λαό, την παράταξη, είναι γελοία η συζήτηση περί ηγεσίας. Είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, τελείως διαφορετική αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα, ή θα έλεγα πολιτική αποτελεσματικότητα», είπε, προσθέτοντας σε προσωπικό τόνο ότι η όλη συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για τον ίδιο, τη διαδρομή του, τις δύσκολες επιλογές που έχει κάνει, το κόστος που έχει αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής εικόνας του κόμματος μέσα από έναν καταιγισμό επιθέσεων, λόγο του ρόλου που του έτυχε στην ιστορική συγκυρία. «Αλλά αυτά έχουμε μπροστά μας καιρό, εάν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός να τα λύσουμε. Θα σας πω τον αγαπημένο μου στίχο. Δεν ήμουνα εκεί. Βάραγαν τον αέρα», είπε με νόημα για να προσθέσει πως όπως αξιολογείται ο ίδιος από όλους και για όλα, έτσι αξιολογεί και εκείνος…

Την ίδια ώρα, πάντως, ηγετική εμφάνιση πραγματοποιούσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στο Newsit, ότι δεν μπορεί η πορεία του ΠΑΣΟΚ που καθόρισε την μεταπολιτευτική περίοδο με πολύ μεγάλες αλλαγές και προσφορά στην χώρα να πεταχτεί στα σκουπίδια. Κατεβάζοντας τη δική του πλατφόρμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη να διατυπωθεί με σαφήνεια η ταυτότητα του κόμματος, κάνοντας λόγο για μία παράταξη του ριζοσπαστικού κέντρου. «Είμαστε η προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, είμαστε η προοδευτική Αριστερά, που έμαθε και κάνει αλλαγές, με ένα κριτήριο, το ριζοσπαστικό μέτρο, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι συμπληρωματική δύναμη κανενός. «Οφείλουμε να είμαστε μια αυτοδύναμη, υπαρκτή πολιτική δύναμη, που έχει ολοκληρωμένη άποψη για τη χώρα και διεκδικεί αυτοδύναμα, δεν λέω εκλογικά αυτοδύναμα, εννοώ πολιτικά και εθνικά αυτοδύναμα, την παρουσία της στην πολιτική ζωή και στον πολιτικό στίβο της χώρας. Αυτό πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας από εδώ και πέρα. Δεν είμαστε παρακολούθημα και συμπληρωματική δύναμη κανενός», είπε, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που αυτός πει «ναι» στην Ευρώπη και το ευρώ χωρίς επιφυλάξεις.

Προέτεινε μάλιστα το θέμα των θέσεων του κόμματος σε σχέση με αυτό της ηγεσίας, τονίζοντας πως τα δύο πράγματα που σκέφτεται ο ίδιος στην παρούσα φάση, είναι αφενός η πορεία της χώρας και οι αλλαγές που χρειάζονται και τις οποίες υπηρετεί, αφετέρου το μέλλον της παράταξής του. «Αισθάνομαι, μετά από τόσα χρόνια, υποχρέωση και να την υπερασπίσω δίκαια και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει, αλλά ταυτόχρονα να αναλάβουμε και μια ευθύνη για το μέλλον της. Επαναλαμβάνω, γιατί την έχει ανάγκη η χώρα αυτή την παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται, γιατί ξέρει να κάνει αλλαγές», είπε, προσθέτοντας έτσι κατά πολλούς εαυτόν στην μακρά λίστα «δελφίνων» του αποδεκατισμένου έστω ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: matrix24.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας