Γενικά

Λυγμοί μετά την «καμπάνα» για την υπεξαίρεση

2014-06-26-Epikairothta-Balabainhs

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο Ελευθέριος Βαλαβάνης, τέως δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Ημαθίας, μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 18 ετών για υπεξαίρεση συνολικού ποσού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του πρώην καλλικρατικού δήμου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του τέως δημάρχου, ο οποίος μετά την καταδίκη του πήρε τον δρόμο για τις φυλακές. Αντίθετα, παραμένει ελεύθερος μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό ο τότε ταμίας του δήμου Κωνσταντίνος Γιδιώτης, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 από τον επόμενο δήμαρχο, ο οποίος ενημέρωσε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη χαοτική κατάσταση που βρήκε στα ταμεία. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος που αποκάλυψε «μαύρη τρύπα» 1.323.905.73 ευρώ και «όργιο» παρανομιών και κακοδιαχείρισης (αναλήψεις χρημάτων χωρίς εντάλματα και παραστατικά, αναθέσεις έργων και προμηθειών χωρίς αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου κ.ά.).

Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είχε βάλει «χέρι» και στα χρήματα της επιχορήγησης του ΟΠΑΠ, μη σεβόμενη τη μνήμη των 21 δεκαπεντάχρονων αδικοχαμένων μαθητών του Μακροχωρίου. Από τα 400.000 ευρώ της επιχορήγησης, οι 300.000 προορίζονταν για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Μακροχώρι, ενός έργου που τελικά δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ αφορούσαν τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών στην Κουλούρα, χρήματα που δεν δόθηκαν ποτέ στον εργολάβο που ανέλαβε το έργο.

Στην απολογία του ο Ελ. Βαλαβάνης, που ήταν δήμαρχος την τετραετία 2003-2006, αρνήθηκε πως υπεξαίρεσε τα χρήματα. Υποστήριξε πως έκανε εξωλογιστικές μεταφορές κονδυλίων, προκειμένου να καλύψει τα ταμειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο δήμος και να μπορεί να πληρώνει μισθούς υπαλλήλων και αμοιβές εργολάβων. «Δεν υπεξαίρεσα ούτε ένα ευρώ», είπε και υποστήριξε πως βιώνει τη «βαρβαρότητα» και την «κοινωνική στοχοποίηση», ενώ στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης ξέσπασε σε λυγμούς.

Ο πρώην ταμίας δήλωσε πως δεν είχε ο ίδιος την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, ότι δεν είχε τα προσόντα για τη θέση αυτή και πως είχε αιτηθεί κατ’ επανάληψη να απαλλαγεί των καθηκόντων του, αλλά δεν υπήρχε άτομο να τον αντικαταστήσει.

Πηγή: ethnos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων