Εκκλησια

Μια διαδρομή εξέλιξης της τέχνης στη συνάντηση Ελληνισμού – Χριστιανισμού

2014-06-23-Ekklisia-byzantines-Texnes4

Κ΄ Παύλεια: 1ο συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών – «Βυζαντινή Τέχνη και Τεχνική»

Με αντικείμενο τη Βυζαντινή Τέχνη και Τεχνική πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βέροιας, το πρώτο Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών από την ομώνυμη Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΝΑΡΞΗ
Ένα εισαγωγικού χαρακτήρα στίγμα των εργασιών έδωσε ο Αρχιμανδρίτης π.Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, ενώ την έναρξη τους κήρυξε ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.«… Καλούμεθα να διαχειρισθούμε αυτό τον θησαυρό, να τον συντηρήσουμε, να τον αναδείξουμε, να τον συνδέσουμε με το σήμερα, σε μία εποχή κατά την οποία η εξέλιξη τις επιστήμης προσφέρει σημαντική βοήθεια στη μελέτη, συντήρηση και διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών, των μνημείων, των εικόνων, των έργων μικροτεχνίας, των χειρογράφων κλπ. Σε μία εποχή κατά την οποία η επιστήμη μας βοηθά να κατανοήσουμε υλικά και τεχνικές του παρελθόντος και τρόπους με τούς οποίους μπορούμε να επέμβουμε σωστικά και όχι καταστροφικά προκειμένου να συντηρήσουμε ναούς και τοιχογραφίες και εικόνες, αλλά και ιερά καλύμματα και άμφια και σκεύη…», είπε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, μεταξύ άλλων, κατά το χαιρετισμό του, αναφερόμενος στον πλούτο της Βυζαντινής τέχνης αλλά και τις πολύτιμες σχέσεις τεχνολογίας και τέχνης,.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
2014-06-23-Ekklisia-byzantines-Texnes2Πρόεδρος του Συνεδρίου υπήρξε ο Μανώλης Τσιτούρας, Υπεύθυνος της Σχολής, παρουσιάζοντας τους εισηγητές και τα βιογραφικά τους.2014-06-23-Ekklisia-byzantines-Texnes3
Αναλυτικότερα, εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Γεώργιος Φουστέρης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινής Αρχαιολογίας της ΑΕΑΘ(ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), με αντικείμενο τη μετάβαση από την ελληνιστική στην χριστιανική ζωγραφική και ο Ιωάννης Καραπαναγιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Χημείας –Συντήρησης της ΑΕΑΘ, με αντικείμενο τη συμβολή των θετικών επιστημών στη μελέτη και συντήρηση του βυζαντινού πολιτισμού, καθώς και η παλέτα των ζωγράφων της Κρητικής Σχολής.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ Φουστέρης ανέπτυξε την ιστορική διαδρομή της εξέλιξης της ζωγραφικής της ύστερης αρχαιότητας, 2014-06-23-Ekklisia-byzantines-Texnes7από την εποχή υλικού των ταφικών πορτραίτων της εξελληνισμένης Αιγύπτου μέχρι και την πλήρως διαμορφωμένη ζωγραφική της βυζαντινής περιόδου, ενώ ο κ. Καραπαναγιώτης παρουσίασε την ιδιαίτερη συμβολή της τεχνολογίας και της επιστήμης επί του αντικειμένου, με συγκεκριμένα παραδείγματα καταγραφής και ψηφιοποίησης, ταυτοποίησης υλικών & τεκμηρίωσης, αναβίωσης και συντήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, αναγνώστηκαν τα ονόματα των σπουδαστών κατά τμήμα, οι οποίοι έλαβαν και βεβαίωση σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας