Γράμματα & Τέχνες

Δυο γυναίκες ζωγράφοι, η Valentina Drutu και η Didem Catal, συναντιούνται στη Γκαλερί Παπατζίκου

Δυο γυναίκες ζωγράφοι, η Valentina Drutu και η Didem Catal, συναντιούνται στη Γκαλερί Παπατζίκου

Στη Γκαλερί Παπατζίκου, στη Βέροια, στα εγκαίνια της έκθεσης ”ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΕΣ Χ 2” – ”τόπος κοινός”, συναντήθηκαν χθες 2/6/14, δύο διαφορετικές τεχνοτροπίες, δύο διαφορετικές κουλτούρες, με κοινά όμως χαρακτηριστικά τη μυθοπλασία στα θέματα και τη γυναικεία ευαισθησία.

Μπαίνοντας στη Γκαλερί εντυπωσιάζουν τα χρώματα των δύο ζωγράφων, τα οποία, σε αρμονική σύζευξη, προκαλούν ένα αίσθημα γενικότερης ευφορίας.

Η Didem Catal, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσανάκαλε της Τουρκίας, υιοθετεί ως κυρίαρχο σύμβολο τη γυναίκα, προσθέτοντας στη μυθοπλασία της και σύμβολα από το ζωικό βασίλειο, υπονοώντας ίσως τη βαθύτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη γυναικεία φύση και σ’ αυτά. Βαθύτατα σοφή η γυναίκα μέσα από την πείρα της ζωής (σύμβολο της μυθοπλασίας η κουκουβάγια), ικανότατη να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες (σύμβολο η γάτα), πάντα όμως αποζητώντας την πληρότητα του φύλου της στο άλλο φύλλο (πετεινός).

Οι παραπάνω αποσυμβολοποιήσεις, καθαρά υποκειμενικές, υπόκεινται σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση, με ελαφρυντικό πάντα την ελεύθερη πρόσληψη του έργου από το θεατή.

Εντυπωσιακά τα χρώματα της Didem Catal – με κυρίαρχο το εκρηκτικό κόκκινο σε κοντράστ πολλές φορές με το μαύρο – υποταγμένα στις καινούργιες τεχνικές της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και της γραφιστικής τέχνης, συνδέουν πετυχημένα το παρελθόν (μυθοπλασία) με το παρόν (ηλεκτρονική επεξεργασία).

Διαφορετική η οπτική γωνία της Valentina Drutu, καθηγήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ιάσιο της Ρουμανίας, διαφορετική η τεχνοτροπία και η κουλτούρα της. Με ρίζες στην παράδοση και εμμονή στη μυθοπλασία, με όχημα κι αυτή, όπως η Catal, τη γυναικεία ευαισθησία, προκαλεί με τα έργα της εντονότερα συναισθήματα.

Εδώ ο επισκέπτης της έκθεσης βρίσκεται μπροστά σ’ έναν κόσμο μαγικό, όπου η διττή ανθρώπινη φύση – γυναίκα , άντρας- συμβιώνει με το εξωπραγματικό, το ονειρικό. Δένδρα με φτερωτές καρδιές, αυλοί που παίζουν «εξαίσιες μουσικές», ψάρια με φόντο παραδεισένια φυτά, το αιώνιο ζεύγος –γυναίκα και άντρας- σε κλουβί αλλά με φτερά στην πλάτη, η φυγή στην παιδική ηλικία με ένα ξύλινο άλογο…

Χρώματα γοητευτικά, όπου άλλοτε κυριαρχεί το ζεστό κόκκινο ή το πορτοκαλί κι άλλοτε το ψυχρό πράσινο ή το γαλάζιο, με συνδετικό κρίκο το χρυσό, που τα υπογραμμίζει.

Παρόντες στη έκθεση οι εικαστικοί Μανώλης Γιανναδάκης, Γιώργος Τσακίρης, Νίκος Τερζής και Φώτης Μανδατζής, αλλά και πολλοί φίλοι και πιστοί της Τέχνης.

Μια πολύ καλή στιγμή της Γκαλερί, με έργα εύληπτα και ταυτόχρονα ελκυστικά.

banner-article

Ροη ειδήσεων