“Η Αθήνα στηρίζει Νετανιάχου – Ασυγκίνητη από τη σφαγή στη Γάζα η ελληνική κυβέρνηση” / γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Με τη στάση ανοχής/σιωπής που κρατά απέναντι σε μια σφαγή κατά αμάχων και που προφανή στόχο έχει την εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Γάζα, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν μπας και φρενάρουν το έγκλημα που συντελείται από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, όπου συνεχίζονται καθημερινά οι βομβαρδισμοί, όπου στόχοι είναι ό,τι έχει απομείνει από υποδομές, δηλαδή νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ., όπου ο πληθυσμός λιμοκτονεί, καθώς οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν να περνούν ούτε τρόφιμα.
Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν φαίνεται να συγκινείται από τις εκατόμβες των θυμάτων, κατά κύριο λόγο παιδιών, αλλά επέλεξε να δηλώσει και εμπράκτως την ανοχή/στήριξη στην πολιτική που ακολουθεί ο Νετανιάχου με τον διακηρυγμένο στόχο να απαλλάξει τη Γάζα από τους κατοίκους της…
Αν και οι καθημερινοί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Γάζα μετά τη λήξη της εκεχειρίας δεν εμφανίζονται μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το (παλαιστινιακό) αίμα που χύνεται απειλεί να σβήσει τις δυτικές (υποτιθέμενες) αρχές περί ηθικής και δικαίου. Κι αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (δεν είναι ανάμεσά τους ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος) κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν τον ρόλο τους ως θεματοφυλάκων των δυτικών αρχών, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία.
Ούτε τα προσχήματα
Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται ούτε για την τήρηση των προσχημάτων και όχι μόνο απέχει απ’ οποιαδήποτε κριτική κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, αλλά απέφυγε να υποστηρίξει ενέργειες που στο πλαίσιο της Ε.Ε. θα ασκούσαν μια κάποια πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιτρέψει να περάσουν εφόδια για να σταματήσουν οι καθημερινοί θάνατοι παιδιών (και) από την πείνα.
Αυτή η σιωπή της Αθήνας γίνεται εκκωφαντική, αν ταυτόχρονα πάρει κάποιος υπόψη του ότι:
· Η Ε.Ε. διέταξε την περασμένη Τρίτη την αναθεώρηση της συμφωνίας συνεργασίας της με το Ισραήλ.
· Η Βρετανία σταμάτησε τις εμπορικές συνομιλίες με το Τελ Αβίβ.
· Η Γαλλία ανανέωσε τη δέσμευσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε οργισμένα στη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά για τις απειλές τους με δράση σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση και τον αποκλεισμό της Γάζας από τη χώρα του.
Οι… Ευρωπαίοι
Σύμφωνα με την επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Κάγια Κάλας, «μια ισχυρή πλειοψηφία» των 27 κρατών – μελών σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών υποστήριξε την κίνηση σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. Προφανώς μεταξύ αυτών που θέλουν να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ δεν είναι η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Κάλας, «οι χώρες (όχι η Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε) βλέπουν ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη και αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε πραγματικά τον λαό και… να αποδεσμεύσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να φτάσει στον λαό».
Όπως συμβαίνει συνήθως, οι Ευρωπαίοι στην Ε.Ε. δεν έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν ενιαία στάση ούτε σε αυτό το θέμα, υπενθυμίζοντας την ανυπαρξία κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι συσχετισμοί στην Ε.Ε. σε σχέση με τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς διαμορφώνονται – σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν – συνοπτικά ως εξής:
· Δεκαεπτά (από τα 27) κράτη της Ε.Ε. άσκησαν πιέσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας συνεργασίας της με το Ισραήλ, βάσει ενός άρθρου της συμφωνίας που απαιτεί σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπέρ αυτής της κίνησης εμφανίζεται να πρωτοστατεί η Ολλανδία.
· Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία μπλόκαρε (veto) την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
· Πέρα από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Βρετανίας, η οποία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ σε μια κοινή τους δήλωση απείλησαν με «συγκεκριμένες ενέργειες» εάν το Ισραήλ συνέχιζε να εμποδίζει την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Αθηναϊκές ψευδαισθήσεις
Με τη στάση ανοχής/σιωπής που κρατά απέναντι σε μια σφαγή κατά αμάχων και που προφανή στόχο έχει την εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Γάζα, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Ακόμα χειρότερο για την ελληνική κυβέρνηση είναι πως και οι μύχιοι (διπλωματικοί) στόχοι που κρύβονται πίσω από την απροκάλυπτη συνενοχή της σε ένα έγκλημα είναι απλώς (φρούδες) ελπίδες χωρίς κανένα απτό αντίκρισμα.
Ο υποτιθέμενος άξονας (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) καθώς και οι 3 συν 1 (δηλαδή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ) αποτελούν τη μεγαλειώδη ψευδαίσθηση της ελληνικής διπλωματίας. Αυτή η ψευδαίσθηση, που άρχισε να καλλιεργείται από τους «Κίσινγκερ» του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί τη διπλωματική πεμπτουσία της σημερινής κυβέρνησης, θεωρεί/εκτιμά πως με τέτοιου είδους σχήματα/συμμαχίες η χώρα προστατεύεται από την τουρκική απειλή. Με απλούστερα λόγια, οι «έξυπνοι» των Αθηνών πιστεύουν πως θα σύρουν το Τελ Αβίβ στο πλευρό της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική διαμάχη!
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και επιχειρήματα για να δει κανείς τα βαθιά μαύρα μεσάνυχτα όλων αυτών που πετούν στον κάλαθο των αχρήστων το μόνο στήριγμα στο οποίο μπορεί να καταφύγει μια χώρα του (μικρού/ελάχιστου) μεγέθους της Ελλάδας: την επιμονή σε μια πολιτική αρχών βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο…
–