Ελλάδα Κοινωνία

Κοσμοπλημμύρα στο Σύνταγμα στο νέο συλλαλητήριο για τα Τέμπη / συγκλόνισαν οι μανάδες νεκρών παιδιών της τραγωδίας

Στον δρόμο βγήκαν ξανά οι πολίτες για τα Τέμπη, σε ένα ακόμη συλλαλητήριο για την εθνική τραγωδία και πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους.

Το συλλαλητήριο αλληλεγγύης που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής τα εργατικά συνδικάτα, κέντρα κι ομοσπονδίες στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των εκπροσώπων των εργατικών συνδικάτων και του ψηφίσματος για τη συνέχιση του αγώνα συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Από την εξέδρα ο Βασίλης Ζαβογιάννης, πρόεδρος του συνδικάτου μηχανοδηγών αναφέρθηκε με αφορμή τα Τέμπη στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει ο κλάδος πριν το δυστύχημα για τις χρόνιες δυσλειτουργίες και ανέπτυξε τα προβλήματα που ακόμη ταλανίζουν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Η πρόταση μομφής δεν προήλθε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προήλθε από τον λαό», διαμήνυσε ο Βασίλης Ζαβογιάννης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Δεν τους εμπιστευόμαστε. Επιμένουν στην απελευθέρωση του σιδηρόδρομου», κατήγγειλε, συνοψίζοντας τα βήματα που ναρκοθέτησαν την ασφάλεια στα τρένα. «Φτάνει πια! Θα τους πάμε μέχρι τέλους», τόνισε. «Μιλάμε και θα μιλάμε πάντα για τις ζωές μας που μετράνε και δεν τις χαρίζουμε», κατέληξε.

Τις χιλιάδες λαού, εργαζόμενων, νεολαίας που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, χαιρέτισε ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να παραγραφεί αυτό το πρωτοφανές έγκλημα που έχει κρατική σφραγίδα και για αυτό απαιτούμε να λογοδοτήσουν όλοι οι πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται», επανέλαβε από το βήμα την απαίτηση λαού και συνδικάτων. Η «πραγματική μομφή», όπως τόνισε, γίνεται στον δρόμο καθώς είναι αδύνατον να “στριμώξουν” την κυβέρνηση οι πολιτικές δυνάμεις “που τεμάχισαν, υποστελέχωσαν και διάλυσαν το σιδηρόδρομο».

Με συντεταγμένο τρόπο ο κόσμος άρχισε να απομακρύνεται από την πλατεία ενώ ομάδες φοιτητών και νεολαίας παρέμειναν μπροστά από το κτίριο της Βουλής στην πάνω πλευρά της πλατείας, φωνάζοντας συνθήματα, την ώρα που μέσα στο Κοινοβούλιο συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυκτα.

Νωρίτερα, με υπόκρουση τραγούδια γραμμένα για την τραγωδία στα Τέμπη και συνθήματα συμπαράστασης στους συγγενείς τους και στον αγώνα τους να αποδοθεί δικαιοσύνη, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, κλαδικών συλλόγων, εργατικών κέντρων και άλλων ομοσπονδιών.

Συγκλόνισαν οι μανάδες θυμάτων στα Τέμπη

«Τα Τέμπη δεν ήταν μια κακιά στιγμή. Ήταν απόρροια μιας πολιτικής που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει ούτε την ανθρώπινη ζωή. Η συμπαράσταση σας στηρίζει τον αγώνα μας για να πάμε μέχρι τέλους» είπαν η Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του νεαρού Γιώργου Παπάζογλου και η Μαρία Ντόλκα, μητέρα της Αναστασίας Παπαγγελή.

Οι μητέρες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη συμπαράσταση που τα εργατικά συνδικάτα παρείχαν στον διετή αγώνα τους για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το δυστύχημα.

Η μητέρα 22χρονου Γιώργου Παπάζογλου, συγκίνησε το πλήθος όταν ανέφερε την ανάρτηση του καθηγητή του στο Παν/μιο, πως «ο αδικοχαμένος νεαρός ποτέ δεν έμαθε για το 10 που πήρε με το σπαθί του γιατί κάτι τον σταμάτησε στα Τέμπη».

Η μητέρα της 18χρονης Αναστασίας Γκάνα τόνισε πως ο αγώνας των συγγενών θα φθάσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και κάλεσε το πλήθος να μη λησμονήσει τα τόσα θύματα.

Στο μήνυμα τους οι μητέρες αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στον Γεράσιμο, το άλλο νεαρό θύμα που ακόμη παλεύει για τη ζωή του.

Νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα Τέμπη

Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Συνταγμα ανακοινώθηκαν οι επόμενες εκδηλώσεις για τα Τέμπη.

  • Η εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας για τα «2 χρόνια από την κρατική δολοφονία των Τεμπών», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο Πάντειο, με ομιλητές τη Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τεμπών», Τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τον Δημήτρη Κουτσιαύτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη και τον καλλιτέχνη Φοίβο Δεληβοριά.
  • Η μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, με τίτλο «Ένα τραγούδι για τα παιδιά στα Τέμπη… Θα φτάσουμε στο τέρμα! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
  • Το κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών στο Μάτι, για συγκέντρωση στις 12 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, έξω από το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως, στην Αθήνα, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του εγκλήματος στο Μάτι.

Την ώρα που στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση ενόψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση άρχισαν από νωρίς να συγκεντρώνονται γύρω από την κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης και έξω από το Κοινοβούλιο, γύρω από το αυτοσχέδιο «ηρώο» με τα ονόματα των 57 νεκρών, που ήταν στεφανωμένο με ανθοδέσμες.

Οι εργαζόμενοι συντεταγμένοι γύρω από τα πάνω τους, κατέκλυσαν το κάτω μέρος της πλατείας, τις οδούς Αμαλίας και Πανεπιστήμιου μαζί με ανθρώπους κάθε ηλικίας, ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά, που θέλησαν κι αυτοί να ενώσουν τη φωνή τους και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, παρά το γεγονός ότι στις 12.00μμ είχε προηγηθεί το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα Τέμπη.

Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση κατείχε ο σύλλογος των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, κλάδου του οποίου τις χρόνιες δυσλειτουργίες ανέδειξε το τραγικό δυστύχημα.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Καρτελιά, εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου του Παντείου Παν/μιου, προαναγγέλλοντας τη φοιτητική εκδήλωση στο Πάντειο και τη φοιτητική συναυλία στο Σύνταγμα για την επόμενη εβδομάδα.

Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια και απαγγελία κειμένων, που επιμελήθηκαν τα συνδικάτα μουσικών και ηθοποιών.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους οι πολίτες διαμήνυσαν: «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί!».

Διαδηλωτές άναψαν κεριά, σχηματίζοντας τον αριθμό 57, ενώ έγραψαν τα ονόματα των νεκρών μπροστά από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα στη Βουλή διεξάγεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από topontiki.gr  &  imerodromos.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ