Κόσμος Πολιτική
Χριστιανική Δημοκρατία: Άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη συνομιλιών για δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία / Οι ΗΠΑ να επωμιστούν το κόστος του πολέμου τον οποίο προκάλεσαν

Από το Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία πήραμε την ανακοίνωση που ακολουθεί:
Η Χριστιανική Δημοκρατία, με βάση τις πάγιες θέσεις της για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την επίλυση των διαφορών στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, έξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.
-
Εμβρόνητος ο κόσμος παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση τους λεκτικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στους «οικοδεσπότες» του Λευκού Οίκου Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ και Βανς και του φιλοξενουμένου τους Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι στις 28 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι εκδιώχθηκε κακήν κακώς, ενώ η προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου ματαιώθηκε και τα φαγητά του επίσης ματαιωθέντος επίσημου δείπνου μοιράστηκαν στους υπαλλήλους.
-
Καταδικάζουμε την ιταμότητα των ισχυρών έναντι των αδυνάτων, την οποία έχει υποστεί και η Ελλάδα. Επισημαίνουμε όμως, ότι το επεισόδιο αυτό αποτελεί εξαίρεση, μόνον ως προς το γεγονός ότι η ιταμότητα αυτή εκδηλώθηκε φανερά. Στο παρασκήνιο, η ιταμότητα του ισχυρού είναι ο κανόνας. Ανάλογα ιταμό, έως και χυδαίο, ήταν το ύφος του Προέδρου Τζόνσον το 1964 πίσω από κλειστές πόρτες, απέναντι στον Έλληνα πρεσβευτή και στον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.
-
Επί της ουσίας της διαφωνίας όμως, σημειώνουμε ότι πρώτο ζητούμενο όταν εκδηλώνεται επίθεση είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ακολουθήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Κατά συνέπεια, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο όταν, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες, άσχετα με τα πραγματικά του κίνητρα. Ο Ζελένσκι, ούτε την άμεση κατάπαυση του πυρός δέχτηκε να συζητήσει, παρατείνοντας επ’ αόριστο το αιματοκύλισμα του λαού του, τον οποίο πήρε στο λαιμό του, αφού δεν τήρησε τις συμφωνίες του Μινσκ τις οποίες υπέγραψε η Ουκρανία. Άλλαξε στάση υπό την πίεση της αναστολής της στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στη χώρα του.
-
Βέβαια, τα κράτη έχουν συνέχεια. Οι ΗΠΑ έπεισαν τον Ζελένσκι ότι θα είχε αμέριστη στήριξη σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης και εισβολής και ευθύνονται για την κλιμάκωση αυτού του πολέμου τον οποίο υποκίνησαν και προκάλεσαν. Πρέπει, κατά συνέπεια, να επωμιστούν το κόστος του, αφού [ορθώς] δέχονται ότι αυτός πρέπει να σταματήσει αμέσως και συνομολογούν ότι κακώς ξεκίνησε. Επειδή τα κράτη έχουν συνέχεια, άσχετα αν η σημερινή ηγεσία διαφωνεί με τις επιλογές της προηγούμενης. Ο Ζελένσκι έβαλε τη χώρα του στο φρενοκομείο του πολέμου νομίζοντας ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη και τώρα για να βγει καλείται να καταβάλει στις ΗΠΑ πανάκριβο «εισιτήριο», το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που θα τού έχει απομείνει.
-
Φαίνεται ότι τριάντα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το σχέδιο περικύκλωσης και αποδυνάμωσης της Ρωσίας που είχε ξεκινήσει το 1994 και περιλάμβανε την απεριόριστη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανατολικά, με τελική φάση την ενσωμάτωση της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε, κατά παράβαση των ρητών δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι Δυτικοί απέναντι στον τελευταίο Πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν επρόκειτο να επεκταθεί, προκειμένου να συναινέσει στην ένωση των Γερμανιών και στην κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η παρατηρούμενη στροφή των ΗΠΑ που το εγκαταλείπουν μπορεί να εξηγηθεί από την αδυναμία τους να επιβάλουν ένα κόσμο με μοναδικό πόλο τη δική τους κυριαρχία ως μοναδικής υπερδύναμης. Η ιθύνουσα τάξη που στηρίζει τον Τραμπ φαίνεται να θεωρεί πιο συμφέρουσα για τις ΗΠΑ τη συναλλαγή με τη Ρωσία και ενδεχομένως και την Κίνα, για την χάραξη ζωνών επιρροής όπως έγινε το 1944 με τη συμφωνία της Γιάλτας.
-
Η εξήγηση για τη στροφή αυτή εντοπίζεται στην τεράστια άνοδο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εμφανώς παράλογη εμπλοκή στην Ουκρανία. Μια δυσαρέσκεια που είναι όλο πιο φανερή και στην Ευρώπη, την οποία αξιοποιεί η ακροδεξιά, αφού το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του είναι φιλοπόλεμο, με εμφανή τον κίνδυνο η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο και πυρηνικό όλεθρο.
-
Το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, ιδίως των ΗΠΑ που με την πολιτική του ισχύ προκαλεί τοπικούς πολέμους και συντηρήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως και αυτό των άλλων χωρών, προορίζεται να τροφοδοτηθεί από τις χώρες της Ευρώπης, στις οποίες ήδη καλλιεργείται η προπαγάνδα του «ρωσικού κινδύνου» για το σκοπό αυτό.
-
Η δική μας θέση ήταν εξαρχής ότι έπρεπε αμέσως να συμφωνηθεί γενική κατάπαυση του πυρός και να ακολουθήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Θέση που δεν μεταβάλλεται από το γεγονός ότι την άποψη αυτή εξέφρασε για τους δικούς του λόγους ο Ντόναλντ Τραμπ. Ζητάμε να επιλυθούν οι διαφορές στην Ουκρανία στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, με κατοχύρωση των ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, με τη χώρα να μένει ουδέτερη στο προ του 2014 καθεστώς. Χωρίς την υποθήκευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών όπως με ιταμότητα ζητούν οι ΗΠΑ.
-
Αντί για την καλλιέργεια ψυχροπολεμικών φαντασιώσεων, και οι χώρες της Ευρώπης έχουν κάθε συμφέρον να αποκαταστήσουν τη σχέση με τη Ρωσία, στην κατεύθυνση μιας διακρατικής πανευρωπαϊκής ισότιμης συνεργασίας, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, τον έλεγχο και την κατάργηση των πυρηνικών εξοπλισμών και την ευημερία των λαών.
Αθήνα 6 Μαρτίου 2025. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ
—