Βέροια Θέματα Παιδείας

Συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας με τον Δήμαρχο Βέροιας

Την Τετάρτη 19/6/2024 το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τσιφλίδη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαζαρίδη για ζητήματα σχολικής στέγης και χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Στη συνάντηση εκ μέρους του Δ.Σ. ήταν παρόντες οι: Χατζησάββας Παναγιώτης (Πρόεδρος), Κοκοζίδου Άννα (Γ. Γραμματέας), Γκόγκα Ελένη (Αντιπρόεδρος), Κελεπούρης Μιχαήλ (Μέλος), Μελιόπουλος Ιωάννης (Μέλος) και Τουτουντζίδης Παύλος (Μέλος).

Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει προφορικώς και εγγράφως:

 1. Για το αν έχουν ελεγχθεί προσεισμικά όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου Βέροιας. Η απάντηση που μας δόθηκε προφορικά (αναμένουμε και γραπτώς) είναι πως έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος στο 1ο στάδιο από το 2017-2018 σε όλα τα σχολεία και μόνο αν προκύψει κάτι (π.χ., ρωγμές σε τοίχο), θα επικαιροποιήσουν τους ελέγχους, που θεωρούνται αρκετά πρόσφατοι.
 2. Για το πόσες σχολικές μονάδες διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Δήμος Βέροιας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς για την ολοκλήρωση της πυροπροστασίας και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών πυρασφάλειας. Δε δόθηκε καμία απάντηση, καθώς ο Δήμος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Περιμένουμε τη γραπτή απάντηση και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.
 3. Για το πόσα σχολεία του Δήμου Βέροιας δεν έχουν οικοδομική άδεια, ποια είναι αυτά και τι σκοπεύετε να κάνει η Δημοτική Αρχή για να την αποκτήσουν το συντομότερο δυνατόν οικοδομική άδεια. Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν πως ο Δήμος τακτοποιεί σταδιακά το ζήτημα των οικοδομικών αδειών και μετά προτίθεται να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση. Ήδη έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση σε 3 σχολεία και υπάρχει σχεδιασμός για άλλα 3. Σε ερώτημά μας γιατί δε γίνεται συνολικά για όλα τα σχολεία, η απάντηση ήταν πως δεν επαρκεί το προσωπικό του Δήμου για κάτι τέτοιο αλλά τροχοπέδη είναι και η ελλιπής χρηματοδότηση.
 4. Για την τοποθέτηση κοντέινερ στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας για να στεγαστούν νήπια και προνήπια του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας κάναμε γνωστό στη Δημοτική Αρχή πως ο Σύλλογός μας στέκεται απέναντι στη στέγαση μαθητών σε κοντέινερ κι αυτό που ζητάμε σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση είναι η κατασκευή νέων αιθουσών και διδακτηρίων, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Επισημάναμε πως ο Σύλλογός μας θεωρεί επιτακτική την ανάγκη κατασκευής ενός νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα λύσει το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του 2ου και του 6ου Νηπιαγωγείου Βέροιας και θα βάλει τέλος στην επί χρόνια ντροπιαστική στέγαση μαθητών στα κοντέινερ. Ο κ. Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της τοποθέτησης του κοντέινερ (προκάτ αίθουσα τη χαρακτήρισε), πετώντας στους γονείς το μπαλάκι της ευθύνης για την αθέτηση της υπόσχεσης για κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Δήλωσε πως παλιότερα επιχειρήθηκε παρέμβαση για κτίσμα στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροια, η οποία σκόνταψε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στην επιμονή μας πως πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανέγερση ενός τουλάχιστον νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης για να τελειώνουμε με τα κοντέινερ, απάντησε πως υπάρχει στην περιοχή της γέφυρας Κούσιου οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αυτό τον σκοπό.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας παρέθεσε σειρά προβλημάτων των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του Δήμου Βέροιας, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν από τους/τις Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων και τις/τους Προϊσταμένες/Προϊστάμενους των Νηπιαγωγείων αλλά και από τις επισκέψεις μας στις σχολικές μονάδες και ζήτησε τη δρομολόγηση της άμεσης επίλυσής τους, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις από τις προηγούμενες.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Για το 17ο Νηπιαγωγείο Βέροιας το οποίο στεγάζεται σε μια ισόγεια αίθουσα 36 τ.μ. μαζί με τα έπιπλα (έδρα και ντουλάπα) με συνολικό αριθμό 21 νηπίων, στην οποία είναι προφανές πως δεν τηρούνται όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την πυρασφάλεια, δηλαδή 2 τ.μ. ανά μαθητή αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων και στο οποίο τα σχέδια ενεργειών σε περίπτωση σεισμού είναι τουλάχιστον διάτρητα, αφού τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην αυλή (ακάλυπτος πολυκατοικίας) λόγω του κινδύνου που διατρέχουν από ενδεχόμενη κατάρρευση της πολυκατοικίας ή μέρους της (μπαλκονιών κ.ά.) και έτσι οι μαθητές προβλέπεται να συγκεντρωθούν σε παρακείμενο παρκάκι, αφού πρώτα διανύσουν περπατώντας στον δρόμο μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε συνθήκες σεισμού. Ο Σύλλογός μας θέτοντας σε προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και τις συνθήκες φοίτησης επεσήμανε πως θεωρεί πως η παρούσα αίθουσα είναι το λιγότερο προβληματική και πρέπει να εξευρεθεί λύση είτε με τη μίσθωση άλλης καταλληλότερης αίθουσας είτε με την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου. Η «απάντηση» του κ. Δημάρχου ήταν πως «δεν υπάρχει τέλεια κατασκευή. Άμα γίνει ένας σεισμός, ούτε εμείς δε θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε».
 2. Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μακροχωρίου που ζητά μία αίθουσα στον αύλειο χώρο (περί τα 45 τ.μ.) για να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα πληροφορικής, βιβλιοθήκης, ενισχυτικής διδασκαλίας και τμήματος ένταξης η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν πως δεν μπορεί να χτιστεί τίποτε εκεί, ούτε να τοποθετηθεί αίθουσα βαρέου τύπου, γιατί στην άκρη του σχολείου υπάρχει δρόμος και πρέπει να γίνει πρώτα οικοδομική τακτοποίηση.
 3. Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας που ζητά να γίνουν εργασίες στεγανοποίησης του «Μπαλκονιού» του σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαζαρίδης είπε πως θα τοποθετηθεί μια μαρκίζα πάνω από το μπαλκονάκι, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα από το νερό της βροχής.
 4. Για τα προβλήματα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας & 9ο Νηπιαγωγείου Βέροιας και πιο συγκεκριμένα:
 • Για την ελλιπή καθαριότητα, αφού το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο έχουν μία καθαρίστρια πλήρους ωραρίου και μια 3ωρη που στη διάρκεια της χρονιάς γίνεται εξάωρη και την απαίτηση να καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και στο 9ο Νηπιαγωγείο Βέροιας με δύο (2) τουλάχιστον μόνιμες καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, ο κ. Δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός, χωρίς όμως να δεσμευθεί σχετικά. Ερωτώμενος αν το προσωπικό επαρκεί για να καθαρίζονται επαρκώς οι σχολικές μονάδες απάντησε πως το προσωπικό καθαριότητας είναι περισσότερο μετά τον Covid, απ’ ό,τι πριν.
 • Για την επισκευή του δαπέδου του γηπέδου μπάσκετ, στο οποίο το τσιμέντο είναι κατεστραμμένο και άκρως επικίνδυνο για τους μαθητές, η απάντηση ήταν πως ο Δήμος Βέροιας δεν έχει ενεργή εργολαβία για το δάπεδο του γηπέδου μπάσκετ. Με άλλα λόγια δεν προβλέπεται να γίνει τίποτα.
 • Για τον εξωτερικό ελαιοχρωματισμό του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαζαρίδης παραδέχθηκε πως το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας είναι ένα ταλαιπωρημένο κτήριο, χωρίς όμως να δεσμεύεται για εργασίες ελαιοχρωματισμού το καλοκαίρι. Δήλωσε, επίσης, πως το εξωτερικό βάψιμο των σχολείων δεν μπορεί ο Δήμος να το κάνει παντού, γιατί δεν έχει σκαλωσιές και θέλει εξωτερικό συνεργείο, εργολάβο, ασφάλιση. Παρεμβάσεις συντήρησης μπορεί ο Δήμος να κάνει μόνο σε μικρό ύψος.
 • Για την άμεση ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, καθώς οι ανάγκες σε θέρμανση είναι πολύ μεγάλες (περίπου 760 λίτρα πετρέλαιο την εβδομάδα για Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) και το αίτημα της άμεσης εκκίνησης της διαδικασίας για τη νομιμοποίηση ή την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, ώστε το σχολείο να μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαζαρίδης είπε πως το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας πρέπει να μπει πρώτο στη σειρά για την τακτοποίησή του, ώστε να φροντίσουμε μετά και για την ενεργειακή του αναβάθμιση.
 • Για το πλαστικό δάπεδο του γυμναστηρίου που παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε αρκετά σημεία που πρέπει να αποκατασταθούν, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαζαρίδης εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα σύνδεσης με σκέπαστρο Νηπιαγωγείου-Δημοτικού, χωρίς όμως να δεσμεύεται χρονικά για την κατασκευή του.
 1. Για τα προβλήματα του 3ου Νηπιαγωγείου Μακροχωρίου και πιο συγκεκριμένα:
 • Για την ανάγκη να δοθεί επιπλέον ύψος στα κάγκελα της αυλής, γιατί έγιναν απόπειρες από τα παιδιά του νηπιαγωγείου να τα πηδήξουν και να βγουν εκτός αυλής, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για το αίτημα της καταστροφής των ανεπιθύμητων ριζών στην αυλή του νηπιαγωγείου που βγαίνουν πιο ψηλά από το έδαφος με αποτέλεσμα τα παιδιά να σκοντάφτουν και να πέφτουν, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 1. Για τα προβλήματα του Νηπιαγωγείου Πατρίδας και πιο συγκεκριμένα:
 • Για την κατασκευή υπαίθριου ξύλινου στεγάστρου (κιόσκι) και ανάλογη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, ώστε να παρέχεται σκίαση στα νήπια κατά τον προαυλισμό και τις δραστηριότητές τους, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων (παράθυρα αλουμινίου παλαιού τύπου, με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ενεργειακής απόδοσης), δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για την αντικατάσταση του δαπέδου (παλιό μωσαϊκό με πολλές ρωγμές και αποκολλήσεις υλικού), δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για τον ελαιοχρωματισμό των κάγκελων της περίφραξης και των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της εισόδου και των παραθύρων δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για την ανάγκη εξομάλυνσης της ανισόπεδης επιφάνειας στο τμήμα της αυλής που είναι καλυμμένο αποσπασματικά με τσιμέντο γιατί σκοντάφτουν συνεχώς τα νήπια και προκαλούνται ατυχήματα, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για τον έλεγχο της σκεπής και την αντικατάσταση των κεραμιδιών που λείπουν και όσων είναι σπασμένων, δε δόθηκε καμία απάντηση..
 1. Για τα προβλήματα του Νηπιαγωγείου Κουλούρας και πιο συγκεκριμένα:
 • Για την αίθουσα, που είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τους μαθητές και την απαραίτητη   υλικοτεχνική   υποδομή   ενός   νηπιαγωγείου και την απαίτηση κατασκευής νέας αίθουσας που θα καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για την κατασκευή τουαλετών για τα νήπια, που τώρα εξυπηρετούνται από τις  τουαλέτες  του  δημοτικού  σχολείου, οι οποίες είναι χωρίς κάθισμα και οι νιπτήρες είναι πολύ ψηλοί για τα παιδιά και την επισήμανση πως τα νήπια πηγαίνουν στις τουαλέτες μέσω  ενός  εξωτερικού  ανοικτού  διαδρόμου  (κιόσκι),  με  μεγάλο  κίνδυνο  ατυχήματος  ή  ακόμη και   διαφυγής   των   νηπίων   καθώς  δεν   μπορούν   να   εποπτεύονται   από   τον/την νηπιαγωγό που πρέπει να παραμένει στην τάξη με τα υπόλοιπα παιδιά, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για το αίτημα διαμόρφωσης ενός ξεχωριστού προαύλιου χώρου στο πίσω μέρος του σχολείου ειδικά για τους μαθητές του νηπιαγωγείου, που θα έχει την δική του αυλόπορτα, γιατί ο προαύλιος χώρος είναι κοινός με το Δημοτικό σχολείο και τα νήπια προαυλίζονται μόνο όταν  οι  μαθητές  του  δημοτικού  σχολείου  βρίσκονται  στις  αίθουσές  τους,  τις περισσότερες φορές παράλληλα με αυτούς που κάνουν γυμναστική, δε δόθηκε καμία απάντηση.
 • Για την ανάγκη ελαιοχρωματισμού της αίθουσας, που έχει να βαφτεί  δέκα  χρόνια,  έχει  φουσκώσει  σε  πολλά σημεία και θέλει ξύσιμο και σε σχετικά αιτήματα της σχολικής μονάδας ο Δήμος δηλώνει ότι μπορεί να διαθέσει  το  προσωπικό  αλλά  όχι  τις  μπογιές  και  παραπέμπει  στην  Σχολική Επιτροπή και αυτή με την σειρά της δηλώνει αναρμόδια, επίσης δε δόθηκε καμία απάντηση.

Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παιδείας αρκέστηκαν να πουν πως έχουν επισκεφτεί τις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν τα προβλήματα, όμως το πρόβλημα είναι οικονομικό, γιατί τα 210.000 € που δίνει το κράτος είναι πολύ λίγα και πως θα κάνουν ό,τι μπορούν με ιδίους πόρους και υπαλλήλους. Στην επισήμανσή μας πως τα στεγαστικά προβλήματα των σχολείων, με κομβικό το χτίσιμο νέου νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης, πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, που πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση παραπάνω χρηματοδότηση, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των σχολείων επισημάναμε στον κ. Δήμαρχο πως τα λεφτά είναι πολύ λίγα – κάτι στο οποίο συνηγόρησε και ο ίδιος αναφέροντας πως η κυβέρνηση προχωράει και σε επιπλέον περικοπές στους Δήμους – και πως οι συνάδελφοι αλλά και οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε χρόνο για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες, που έπρεπε να τις καλύπτει η Πολιτεία και ο Δήμος, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση ή κάποια δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης.

Τέλος, δηλώσαμε στον κ. Δήμαρχο πως το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας θα παρακολουθεί όλα τα ζητήματα και αναμένουμε στην επόμενη συνάντησή μας στις αρχές της σχολικής χρονιάς να μετράμε προβλήματα που λύθηκαν και όχι υποσχέσεις που αθετήθηκαν.

banner-article

Ροη ειδήσεων