Άρθρα Θέματα Παιδείας

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες / γράφει η Παρασκευή Αγγελή

Μη ξεχνάτε ότι δε βοηθάει να ξενυχτάτε το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, προσπαθώντας να συγκεντρώσετε το σύνολο της ύλης στο μυαλό σας, την επόμενη μέρα δεν θα μπορέσετε να ανακαλέσετε με επιτυχία την απαιτούμενη γνώση

Της Κλινικής Ψυχολόγου
Δρ Παρασκευής Αγγελή

Αγαπημένα μου παιδιά

Μια δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις τελειώνει! Βρισκόμαστε μια ανάσα από την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων. Γνωρίζω και αφουγκράζομαι το άγχος που περνάτε. Όλοι όσοι περάσαμε από αυτή τη θέση θυμόμαστε ακόμα το καρδιοχτύπι των ημερών αυτών. Να ξέρετε όμως ότι οι πανελλήνιες είναι μόνο ένα σταυροδρόμι στη διαδρομή της μάθησης και της ζωής. Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και επιλογές για όσους θέτουν στόχους  και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Ο καλύτερος σύμμαχός σας σ´ αυτό τον αγώνα θα είναι η ψυχραιμία που θα σας προσφέρει παράλληλα και καθαρή σκέψη για να αντιμετωπίσετε όποια δυσκολία. Με ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση αξιοποιήστε τις γνώσεις σας και θα φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά σας.

Μη ξεχνάτε ότι δε βοηθάει να ξενυχτάτε το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, προσπαθώντας να συγκεντρώσετε το σύνολο της ύλης στο μυαλό σας, την επόμενη μέρα δεν θα μπορέσετε να ανακαλέσετε με επιτυχία την απαιτούμενη γνώση. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες. Τραφείτε υγιεινά, προσέχοντας το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ευχάριστα. Πιείτε πολύ νερό για να ενυδατώνεστε και αποφύγετε τους καφέδες.

Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη και όχι το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών, προσπαθώντας να καλύψετε τα τυχόν κενά σας.

Προσέξτε την υγεία σας στη διάρκεια των εξετάσεων. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Αποφύγετε τις στενές επαφές με άλλους ανθρώπους, όπως επίσης και τις εντάσεις  μεταξύ σας.  Αυτήν την περίοδο χρειάζεστε ηρεμία και την αγάπη των δικών σας ανθρώπων.

Είναι φυσικό να νιώθετε άγχος. Το αντίθετο θα ήταν πρόβλημα. Γράψτε όσο καλύτερα μπορείτε και μην κοιτάτε πίσω, μόνο μπροστά. Να θυμάστε ότι η επιτυχία στη ζωή δεν κρίνεται τόσο από τις ικανότητες, όσο από τις επιλογές. Γι΄αυτό η σωστή δήλωση των σχολών, αργότερα στο Μηχανογραφικό Δελτίο, είναι το πιο σημαντικό βήμα.

Την ημέρα των εξετάσεων μη μιλάτε με συμμαθητές σας για τη δυσκολία ή ευκολία των θεμάτων και προσοχή μην μπείτε στον πειρασμό να ξεφυλλίσετε τα βιβλία σας μετά την εξέταση για να δείτε πώς γράψατε. Αυτή είναι μια διαδικασία που αν θέλετε θα την κάνετε μετά τις 12 Ιουνίου.

Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Με τα εφόδια της καλής προετοιμασίας θα πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καλή δύναμη εύχομαι και στις οικογένειές σας και στους δασκάλους σας που στέκονται δίπλα σας, πολύτιμοι υποστηρικτές των προσπαθειών σας, αυτούς που σας αγαπούν και σας καμαρώνουν, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των όποιων εξετάσεων.

Η σκέψη κι οι ευχές όλων μας είναι μαζί σας.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας