Κόσμος

Παπούα Νέα Γουινέα: Ζευγάρι επιβίωσε για τρεις μέρες από την κατολίσθηση που έθαψε 2.000 ανθρώπους

Tα συνεργεία έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο, αλλά ο βαρύς εξοπλισμός που απαιτείται για την έρευνα και διάσωση δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή

Ένα ζευγάρι ανασύρθηκε ζωντανό τρεις ημέρες μετά τη φονική κατολίσθηση που έπληξε την Παπούα Νέα Γουινέα, καθώς η κυβέρνηση ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

Το ζευγάρι, ο Τζόνσον και η Ζακλίν Γιάνταμ που διασώθηκαν από απλούς πολίτες που άκουσαν τις κραυγές τους για βοήθεια, κάνει λόγο για «θαύμα».

Εντωμεταξύ, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την επαρχία Ένγκα του νησιού του Νότιου Ειρηνικού ενίσχυσαν φόβους ότι οι τόνοι βράχων που κάλυψαν την περιοχή θα γίνουν επικίνδυνα ασταθείς, εμποδίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης, καθώς το νερό ρέει ανάμεσα στα συντρίμμια και τη γη, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω κατολισθήσεων.

Την ίδια ώρα και ενώ τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο, ο βαρύς εξοπλισμός που απαιτείται για την έρευνα και τη διάσωση δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή, καθώς ο κεντρικός δρόμος παραμένει κομμένος, με τα ελικόπτερα να είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης στην πληγείσα περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή, όταν συνέβη η φονική κατολίσθηση, μόνο έξι πτώματα έχουν ανασυρθεί, γεγονός που δείχνει τις δυσκολίες της επιχείρησης που εκτιμάται πως θα συνεχιστεί για ημέρες.

Τα σωστικά συνεργία επικεντρώνονται  στον καθαρισμό των συντριμμιών και στη βελτίωση της πρόσβασης στην περιοχή, ανέφερε ο ΟΗΕ στην τελευταία του ενημέρωση, προσθέτοντας ότι βοηθά τις τοπικές αρχές στη μετακίνηση ανθρώπων, τη διανομή τροφίμων και νερού και τη δημιουργία κέντρων εκκένωσης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας