Βέροια Οικονομία Τοπικά

Επίσκεψη του αν. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση στο Επιμελητήριο Ημαθίας

Τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ.Νίκο Παπαθανάση υποδέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαΐου 2024, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ.Γιώργος Μπίκας.

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού και με στόχο έναν γόνιμο διάλογο του επιχειρείν με την πολιτική ηγεσία, στη σύσκεψη με τον κ. Παπαθανάση συμμετείχαν οι:

  • Σταύρου Ιωάννης – εκτελεστικός αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
  • Κωνσταντινίδης Σταύρος – μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
  • Αποστόλου Κώστας – πρόεδρος Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος
  • Γιαννακάκης Χρήστος – πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας, αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ

Επιπλέον, τον Υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές ΝΔ Ημαθίας κ.κ. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Μπαρτζώκας Τάσος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, ο βουλευτής ΝΔ Πέλλας Βασιλειάδης Λάκης, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας Γιανναβαρτζής Σταύρος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για τα εργαλεία εγγυοδοσίας επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, όπως το νέο ΤΕΠΙΧ αλλά και ένα νέο εργαλείο που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε ότι παρά τη δεδηλωμένη βούληση και τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο της εγγυοδοσίας, τα εργαλεία πρέπει να γίνουν περισσότερο «βατά» ώστε να ανοίξουν οι πόρτες των τραπεζών για περισσότερες επιχειρήσεις.

Ακολούθως, ο κ.Παπαθανάσης προανήγγειλε νέες προκηρύξεις επιδοτούμενων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου από το 2025. «Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην ανησυχία των επιχειρήσεων για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων έργων, ο Υπουργός είπε ότι αυτές οφείλονται στην αλλαγή του πληροφοριακού συστήματος, οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα και θα «ξεκλειδώσουν» τις πληρωμές προς τις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην υπεύθυνη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με τα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εποπτείας και επουδενί δεν πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στο παρελθόν της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Τέλος, στον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας τέθηκαν επιμέρους θέματα συγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως αυτό της Μεταποίησης, με αιτήματα φορέων για αυξήσεις στους διαθέσιμους προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, σύμφωνα με τον κ.Παπαθανάση, νεότερα θα υπάρξουν τον Σεπτέμβριο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας