Βέροια Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός

Δημοτικό Ωδείο Βέροιας: Συναυλία Μουσικής Δωματίου από τον Δαμιανό Καϊλόγλου και τους μαθητές του

Η Μουσική Δωματίου είναι γραμμένη για μικρά σύνολα μουσικών οργάνων και απευθύνεται σε κοινό μικρών χώρων. Φυσικά έλαμψε στις αυλές ηγεμόνων, που μπορούσαν να πληρώσουν τους μουσικούς και ήταν μια μορφή διασκέδασης για την ανώτερη τάξη.

Σε τέτοιες αυλές γεννήθηκαν μεγάλα ονόματα μουσουργών και άφησαν το όνομά τους στην Ιστορία της Μουσικής.

Στην τάξη Μουσικής Δωματίου του Δημοτικού  Ωδείου Βέροιας διδάσκει ο  Δαμιανός Καϊλόγλου , που ετοίμασε με τους μαθητές του  συναυλία απόψε στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με έργα G. B.G. B.PERGOLESI, J.HAYDN, J.B.DE BOISMORTIER, J. MYSLIVECEK και J. HOOK,

Προλογίζοντας αναφέρθηκε στους δημιουργούς των έργων, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στην πορεία τους και στις ιδιαιτερότητες του ύφους τους.

Και δεν είναι τυχαίο το ότι ο G. B.PERGOLESI, που πέθανε στα 26 του έγραψε ένα έργο σαν το  αριστουργηματικό stabat mater, ή το ότι ο HOOK έγραψε όπερα στα οχτώ του  ή ο πολυπρισματικός HAYDN, ο πατέρας του κλασικισμού, δεν άφησε είδος που να μην το προσεγγίσει από τις 100 συμφωνίες του μέχρι τα μεγαλειώδη ορατόριά του.

Έπαιξαν δίπλα στον Δαμιανό Καϊλόγλου οι: Ε. Ιωαννίδου, Δ. Αφεντούλης (τσέλο), Ο. Μπαντής, Ξ. Κυριακίδης (πιάνο), Ο. Μέλιος (κιθάρα), Γ. Μαιόβης, Ι. Κωστόπουλος (φλάουτο), Δ. Σαββίδης (σαξόφωνο).

Οι μαθητές ανήκουν και σε αντίστοιχες τάξεις των καθηγητών του Ωδείου, Δ. Δομενικιώτη (φλάουτο), Π. Φάκα (πιάνο), Β. Κυριακίδη (σαξόφωνο) και Χ. Σαρκατζή (κιθάρα).

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας