Πολιτισμός

Εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού: “Η Ζωή είναι ένα ωραίο ταξίδι / Από την αυτοβιογραφία στην αυτογνωσία και στην αυτοπραγμάτωση”

Στη κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Κολινδρού την Κυριακή 12-5-2024 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Πύδνας Κολινδρού, με ομιλητή τον Μανόλη Λανάρη, φιλόλογο, Δρ. Φιλολογίας και Παιδαγωγικής, συγγραφέα, με καταγωγή από τον Κολινδρό.

Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «¨Ο δικός μου Κολινδρός¨. Από την αυτοβιογραφία στην αυτογνωσία και στην αυτοπραγμάτωση».

Ο κ. Λανάρης αρχικά επικεντρώθηκε στις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία που τις μοιράστηκε με το συγκινημένο ακροατήριο. Το κύριο υλικό της ομιλίας του προερχόταν από παιδικές αναμνήσεις και αυτοβιογραφικά κείμενα που είχε ετοιμάσει ως πανεπιστημιακές εργασίες, κατά τη διάρκεια των δεύτερων διδακτορικών του σπουδών, και ανήκουν επομένως, στο είδος που οι ειδικοί χρησιμοποιούν ως μέθοδο επιστημονικής έρευνας και μελέτης.

Με την ανάλυσή των βιωμάτων από την παιδική και την εφηβική ηλικία του, προσπάθησε να δείξει πώς αυτά διαμόρφωσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Χρησιμοποίησε τη δική του εμπειρία, για να επισημάνει πόσο πολύ βοηθά αυτού του είδους η επιστροφή στον παρελθόν για την καλύτερη γνώση του εαυτού μας και για τυχόν διορθωτικές παρεμβάσεις για το πώς να περνούμε από την αυτογνωσία στην αυτοπραγμάτωση.

Στη συνέχεια έδωσε μερικές πληροφορίες σχετικές με αυτοβιογραφικές πρακτικές για ενήλικες και πρόσωπα κάπως προχωρημένης ηλικίας. Προσπάθησε να εξηγήσει τη χρησιμότητα τέτοιων δραστηριοτήτων και να περιγράψει το πλαίσιο και τους τύπους οργάνωσής τους. Κάτι για το οποίο η Ομάδα Επιστημόνων προγραμματίζει να ερευνήσει ιστορίες οικογενειών της κωμόπολή μας, που κατ’ επέκταση είναι και η τοπική μας ιστορία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα – Μάνη Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης, ο βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας, οι εφημέριοι της κωμόπολης π. Χρήστος Παπαϊωάννου και π. Παναγιώτης Τιμαμόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ Δημ. Παπακώστας, οι αντιδήμαρχοι του τοπικού Δήμου Στ. Χλεμές και Ηλ. Πολύζος, του Δήμου Βούλας και Βάρης Βασ. Λανάρης, ο Δ/ντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Δημ. Χλεμές, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ιωάννης Ιντζές και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κολινδρινών Κατερίνης Βασ. Παπανικολάου.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν: από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού ο συντονιστής της, Βασ. Τραούδας και από το ΚΑΠΗ Κολινδρού η πρόεδρός του, Φανή Λάκη -Δασκαλάκη.

Αμέριστη ήταν η υποστήριξη για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση: του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, του ΚΑΠΗ Κολινδρού,  της Οlympia Electronics και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νικόλαος Λούσης».

banner-article

Ροη ειδήσεων