Εργασιακά Πολιτική

ΜέΡΑ25: Απεργία 17 Απρίλη – Όχι στη λεηλασία των εισοδημάτων – Ουσιαστικές αυξήσεις τώρα

Αθήνα: 10:30 π.μ. στα Προπύλαια
Θεσσαλονίκη: Προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγν. Στρατιώτη, ώρα 10:00 π.μ.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση που πραγματοποιείται 17/4 

Όχι στην λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων – ουσιαστικές Αυξήσεις τώρα

Η πολιτική σκληρής λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί στη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, στη συρρίκνωση με προοπτική πλήρους κατάργησης του Κοινωνικού Κράτους, στη διάλυση των δημοσίων υποδομών, στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση μεγάλου μέρος του πληθυσμού.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, με επιλογή της κυβέρνησης, η οποία με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών ομίλων αλλά και αυξάνει τα φορολογικά έσοδα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ!

Ο πληθωρισμός τον Μάρτη αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και η χώρα μας κατατάσσεται στην 4η χειρότερη θέση παγκοσμίως στο πληθωρισμό τροφίμων, μετά την Τουρκία την Ουγγαρία και την Νότιο Κορέα!

Οι αυξήσεις τους μισθούς είναι κοροϊδία, ιδιαίτερα σε σχέση με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.Ο αυξημένος καθαρός μισθός (705,96€) φτάνει στα επίπεδα του 2007 και ο μέσος πραγματικός μισθός είναι κατά 27% μικρότερος, από αυτόν που ήταν το 2010!

Τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται συνεχώς, το ΣΕΠΕ διαλύεται, μεγάλος αριθμός εργαζομένων εργάζονται σε συνθήκες Μεσαίωνα, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση εργατικών δυστυχημάτων – εγκλημάτων. Το 2023 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε ώρα δουλειάς και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά και ήδη το 2024 κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενους τραυματίζεται ή σκοτώνεται!

Το ΕΣΥ αποδημείται και ιδιωτικοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς. Με την υποχρηματοδότηση, την μείωση του προσωπικού, την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων και την συμμετοχή των ιδιωτών με πληρωμή, με συνέπεια το αγαθό της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης να εξαφανίζεται στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων και οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώνουν από το πενιχρό εισόδημά τους για υπηρεσίες υγείας ή να πεθαίνουν!

Οι δημόσιες υποδομές διαλύονται με τραγική απόδειξη το έγκλημα των Τεμπών, το οποίο ακόμα προσπαθούν να συγκαλύψουν παρά την κατακραυγή της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση υποβοηθούμενη από τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθεί να παρουσιάσει μία ψεύτικη εικόνα ευημερίας, η οποία όμως δεν πείθει κανένα και αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση, τις κλαδικές κινητοποιήσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ΣΣΕ.

Η απεργία της 17ης Απριλίου αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης και για διεκδίκηση λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ζωή των εργαζομένων.

Απαιτούμε:
• Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και θεσμοθέτηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
• Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
• Πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών
• Μόνιμη και σταθερή εργασία με κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, εφτάωρο – πενθήμερο -35ωρο.
• Όχι στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία

—————–

Όλες/οι στις στην απεργιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται 17/4

–  Αθήνα 10:30 π.μ. στα Προπύλαια
–  Θεσσαλονίκη προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγν. Στρατιώτη, ώρα 10:00 π.μ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας