Άρθρα Κόσμος

“Ξεκλήρισαν την οικογένεια του Χανίγια” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

«…Η επίθεση στην οικογένειά μου είναι ένδειξη της αποτυχίας του Ισραήλ… Αν νομίζουν πως σημαδεύοντας τα παιδιά μου στην κορύφωση των συνομιλιών και ενώ όλος ο κόσμος περιμένει την απάντησή μας θα αλλάξει τις θέσεις μας, είναι παράφρονες. Το αίμα των παιδιών μου δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το αίμα των άλλων παιδιών της Παλαιστίνης… Όλοι οι μάρτυρες της Παλαιστίνης είναι παιδιά μου»
Ακόμα μία απίστευτα βάρβαρη επίθεση από το Ισραήλ, που ανήμερα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής του Εϊντ αλ Φιτρ δολοφόνησε τρεις γιους και τρία εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς, αλλά και πολλούς που βρίσκονταν κοντά.

Τι άλλο θα κάνει πια η πολεμοκάπηλη ισραηλινή ηγεσία για να τορπιλίσει κάθε πιθανότητα εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων στη Γάζα; Οι βάρβαροι Ισραηλινοί κατακτητές σκότωσαν χθες με αεροπορικό χτύπημα τρεις γιους και τρία εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, την ώρα που πήγαιναν να γιορτάσουν τη μουσουλμανική γιορτή του Εϊντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, σε σπίτι συγγενή τους στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη βόρεια Γάζα.

Ο Χανίγια, που γεννήθηκε και ο ίδιος στο Σάτι το 1962 όντας παιδί προσφύγων από την πρώτη ισραηλινή εθνοκάθαρση του 1948, χαρακτήρισε τη νέα επίθεση «ωμή βαρβαρότητα», που ωστόσο δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού. Όπως είπε ο Χανίγια, που ζει εξόριστος στο Κατάρ από το 2017, στη διάρκεια της εξάμηνης σύρραξης έχει ήδη χάσει 60 μέλη της εκτεταμένης οικογένειάς του από ισραηλινά πυρά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο εγκληματίας εχθρός οδηγείται από το πνεύμα της εκδίκησης και το πνεύμα της δολοφονίας και της αιματοχυσίας και δεν τηρεί κανένα πρότυπο ή νόμο. Είδαμε ότι παραβιάζει τα πάντα στη γη της Γάζας. Γίνεται πόλεμος εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας… Η επίθεση στην οικογένειά μου είναι ένδειξη της αποτυχίας του Ισραήλ… Αν νομίζουν πως σημαδεύοντας τα παιδιά μου στην κορύφωση των συνομιλιών και ενώ όλος ο κόσμος περιμένει την απάντησή μας θα αλλάξει τις θέσεις μας, είναι παράφρονες. Το αίμα των παιδιών μου δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το αίμα των άλλων παιδιών της Παλαιστίνης… Όλοι οι μάρτυρες της Παλαιστίνης είναι παιδιά μου».

Από το χτύπημα υπήρξαν βέβαια κι άλλοι νεκροί, που δεν είχαν σχέση με την οικογένεια Χανίγια. Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι είδε αρκετά απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα και τουλάχιστον έναν τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη μεριά του παραδέχτηκε τον φόνο, αλλά έκανε λόγο για «εξουδετέρωση τριών στρατιωτικών στελεχών των τρομοκρατών, των Αμίρ, Χαζέμ και Μοχάμαντ Χανίγια», χωρίς φυσικά να αναφερθεί στα τρία ανήλικα εγγόνια και στις άλλες «παράπλευρες απώλειες». Πάντως οι τρεις γιοι του Χανίγια δεν είχαν κάποια γνωστή σχέση με τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς, ενώ όσον αφορά τον ισχυρισμό του Χανίγια ότι έχει χάσει 60 συγγενείς, να πούμε ότι 14 συγγενείς του (ανάμεσά τους ένας αδελφός και ένας ανιψιός του) δολοφονήθηκαν σε αεροπορική επιδρομή τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις ακόμη δύο εγγόνια του.

Θα υπάρξει άραγε επίσημη αντίδραση της αυτοαποκαλούμενης «διεθνούς κοινότητας» και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και του προέδρου τους Τζο Μπάιντεν στη νέα εξόφθαλμη απόπειρα του Νετανιάχου να τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία; Σε χθεσινή συνέντευξή του ο Μπάιντεν άδειασε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «αυτό που κάνει στη Γάζα είναι λάθος και διαφωνώ με την προσέγγισή του… Ζητάω οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν τις έξι ή τις οκτώ επόμενες εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που πάνε στη Γάζα… Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι δεν διανέμονται φάρμακα και τρόφιμα στον κόσμο που τα έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα!» υπογράμμισε ο διπρόσωπος Αμερικανός πρόεδρος, που την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να δώσει στο Ισραήλ νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 18 δισ. δολαρίων, παρά τις αντιδράσεις δεκάδων Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών και εκατομμυρίων ψηφοφόρων του κόμματος.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας