Άρθρα Κόσμος

Μέρα της Παλαιστινιακής Γης: «Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι» / γράφει ο Ανδρέας Δανεζάκης

Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης, βίαιης και βάρβαρης εκστρατείας εξόντωσης, μιας ανελέητης γενοκτονίας που διεξάγουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας ανελέητα πολίτες, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, χώρους λατρείας και την καρδιά των παλαιστινιακών γεωργικών εκτάσεων και αλιείας. Κάθε πτυχή της ζωής, κάθε πηγή εισοδήματος και οι θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνικής υποδομής δέχονται άμεση επίθεση.

Σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια εγκληματική επίθεση που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι έχει στόχο την ίδια την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού.

Πάνω από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτώβρη 2023. Περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα περισσότερα που πλήττονται, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα δύο τρίτα των νεκρών και τραυματιών.

Παρά τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες και τις προσωρινές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητούν τον τερματισμό αυτής της σφαγής και την ελεύθερη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τον κραυγαλέο γενοκτονικό του πόλεμο. Διάφοροι οργανισμοί και ειδικοί του ΟΗΕ έχουν σημάνει πρόσφατα τον συναγερμό για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Το 70% του πληθυσμού (περίπου 210.000 άτομα) βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το θάνατο από την πείνα.

Ο αποκλεισμός της Γάζας από το 2008 από το ισραηλινό κράτος υποδηλώνει την απεριόριστη αλαζονεία και την ατιμωρησία του, που οδήγησε στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ανδρών με την πραγματοποίηση αδιάκριτων βομβαρδισμών, από την γη και τον αέρα, σε όλη τη Γάζα, και με τη χρήση απαγορευμένων διεθνών όπλων όπλα όπως ο φώσφορος.

Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με τη συνενοχή των δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και η «πρόθυμη» Ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να μιλούν για την ειρηνευτική πρωτοβουλία ενώ παρέχουν στην ισραηλινή κατοχή βόμβες και όπλα για να σκοτώνουν όλο και περισσότερους Παλαιστίνιους. Με την συνενοχή τους το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

LAND DAY 1976-2018. Έργο του Sarah Farahat 2018, για την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης.

30 Μάρτη — Η μέρα της Παλαιστινιακής Γης

LAND DAY 1976-1986 . Αφίσα έργο του Sliman Mansour.

Πριν από σαράντα οκτώ χρόνια, τον Μάρτη του 1976,  η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρεμμάτων γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.

Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της  παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Οι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί εκείνης της ημέρας:
1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen,
2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna,
3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen,
4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba,
5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και
6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Εξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθηκαν.

THE LAND. Αφίσα του Marck Rudin, 1980.

Στην Παλαιστίνη, ο παράνομος εποικισμός και η απαλλοτρίωση της γης είναι διαρκής από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και συνεχίζεται με εκπληκτική ταχύτητα.

Μια Παλαιστίνια αγκαλιάζει μια ελιά υπερασπιζόμενη τη γη της κάτω από το βλέμμα στρατιωτών του Ισραήλ που επιχειρεί να διώξει τους Παλαιστίνιους και να εγκατασταθούν Εβραίοι έποικοι.

Η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης, ξεκινώντας από την πρώτη σύγκρουση το 1976 και τροφοδοτούμενη από τους συνεχιζόμενους αγώνες από το 1948 και κλιμακούμενη μετά το 1967. Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να αγωνίζονται, με αμείωτη αποφασιστικότητα, να διεκδικούν τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους,  μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σήμερα, 30 Μάρτη, Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν, για άλλη μια φορά: «Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι» και διεκδικούν με δύναμη και αποφασιστικότητα: «Να σταματήσει τώρα η Γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων!»

 imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας