Άρθρα Οικονομία

Servicers: Ψάχνουν… «νέες πηγές εσόδων» μετά τη μείωση της ονομαστικής αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται / γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Μειώθηκε η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers κατά 69,4 δισ. ευρώ το 2023.

Για το λόγο αυτό αναζητούν και νέες ευκαιρίες από άλλες εταιρείες διαχείρισης, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους.

Στρέφονται πλέον και στις τηλεπικοινωνίες και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τα 2-3 δισ. για τις αγορές BNPL.

Την ίδια ώρα, δεν τους ευνοεί το νέο καθεστώς των ρυθμίσεων δανείων όπου στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και «κούρεμα» οφειλών και κατά συνέπεια ζημιά για το αρχικό δάνειο.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκε κατά 1,7 δισεκ. ευρώ σε 69.466 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 71, 186 δισ . ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Επισημαίνεται ότι από το δ΄ τρίμηνο του 2022 στην ονομαστική αξία των δανείων δεν περιλαμβάνονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και οι διαγραφές από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν το χαρτοφυλάκιο των δανείων.

Η αλλαγή στη μεθοδολογία έγινε για να εναρμονιστούν τα στατιστικά στοιχεία με τα αντίστοιχα εποπτικά.

Πιο αναλυτικά, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 22.,878 δις ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 23,953 δις ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 1.080 δις . ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22,81 δις ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11,537 δις . ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023.

 topontiki.gr

—-

banner-article

Ροη ειδήσεων