Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βεροιας: Άμεση διακοπή των εργασιών στα αυθαίρετα κτίσματα της Παλαιάς Μητρόπολης

Στην πρόσκληση των Ενεργών Πολιτών Βέροιας για συγκέντρωση των πολιτών έξω από την Παλαιά Μητρόπολη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προσκτίσματα στον μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας ναό, ανταποκρίθηκαν αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης.

Οι Ενεργοί Πολίτες Βέροιας σε ανοιχτές μέχρι τώρα συγκεντρώσεις τους πληροφόρησαν τους πολίτες της Βέροιας πως τα προσκτίσματα στον μεγάλης αξίας ναό αποτελούν έγκλημα για την ταυτότητά του και την αισθητική του και έχουν κάνει πέρα από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις τους και επαφές με τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Εκκλησία, το Επιμελητήριο και την ΕΦΑ, μεταφέροντας τη διαμαρτυρία τους.

Οι επαφές με τους άλλους φορείς, πλην της ΕΦΑ, υπήρξαν θετικές και έτυχαν υποστήριξης με εκπροσώπους τους να παρίστανται και στη σημερινή διαμαρτυρία – κατάληψη, όπως χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο των Ενεργών στην σημερινή συγκέντρωση, γιατρό ορθοπαιδικό Τάσο Βασιάδη.

Ο κ. Βασιάδης με λόγο σύντομο και εύστοχο τόνισε τη μεγάλη αξία του ναού, πολλαπλή από ιστορική, αρχαιολογική, αισθητική και τουριστική άποψη, δείχνοντας την πορεία που ακολουθήθηκε σχετικά με τα αντιαισθητικά και μη λειτουργικά προσκτίσματα , στα οποία η κοινωνία της Βέροιας είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

Ο Τάσος Βασιάδης  πληροφόρησε για την πορεία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα  από τους Ενεργούς, αλλά και την πορεία που πρόκειται να ακολουθηθεί, φτάνοντας μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την ICOMOS και την UNESCO.

Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα και Στέργιος Μουρτζίλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Παλουκίδης, (εκπροσωπώντας και το Τεχνικό Επιμελητήριο), και Χρήστος Μαυρίδης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γουλτίδης. Επίσης, περνώντας από την Βέροια στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας, στάση έκανε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουρόπουλος , που ζήτησε να ενημερωθεί γραπτά πάνω στο θέμα.

Η τοποθέτηση της Αναστασίας Πάπαρη, αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα ήταν μια ακόμη  αφορμή για να  φωτιστεί το πρόβλημα ακόμη καλύτερα.

Η συγκέντρωση έκλεισε με ανάγνωση ψηφίσματος από τον Τάσο Βασιάδη. Ήταν το παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Οι κάτοικοι της Βέροιας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από πρόσκληση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, στον χώρο του Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, όπου εξακολουθούν να εκτελούνται εργασίες ανέγερσης αυθαίρετων κατασκευών που  αποκρύπτουν σημαντικό τμήμα του ιστορικού Ναού, ενώ καταχώνουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα  του χώρου, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ιστορία του Μνημείου και της πόλης μας, εγκρίνουμε το παρόν ψήφισμα το οποίο απευθύνουμε σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ  ΕΝΤΟΝΑ

για την συνεχιζόμενη αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, προσβάλλοντας κατάφωρα  το ίδιο το Μνημείο, την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Βέροιας και  την αισθητική των κατοίκων της.

ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ

τον χώρο όπου συνεχίζονται οι εργασίες σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ

την άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης των αυθαίρετων κτισμάτων στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης και την απελευθέρωση του Μνημείου από τις συνεχιζόμενες κατασκευές που το υποβαθμίζουν ανεπίτρεπτα.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας εξουσιοδοτείται να δημοσιοποιήσει και να κοινοποιήσει το παρόν ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη.

………………….

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

 

banner-article

Ροη ειδήσεων