Βέροια Ελλάδα Κόσμος

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας και από Λύκεια Λετονίας, Γερμανίας και Ισπανίας στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 πολυμελής αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικών από το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας, το Ozolnieki Secondary School από τη πόλη Ozolnieki της Λετονίας, το Carl-Fuhlrott-Gymnasium από το Wuppertal της Γερμανίας και το IES Valentín Turienzo από τη πόλη Colindres  της Ισπανίας επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος erasmus+ ΚΑ121-SCH 2023-1-EL01-KA121-SCH-000136767 με τίτλο Discover EUrself. Στόχος αυτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας ήταν να αναπτύξουν τα σχολεία τους τρεις θεματικούς άξονες των ενδιαφερόντων τους: την πολυγλωσσία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Εκ μέρους του Δ.Σ. οι κυρίες Τίκα Αθηνά, Αναστασίου – Ζυγουλιάνου Τασούλα και Πίσκου Τασούλα, όπως και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής κ. Χρυσής Σταμάτης, υποδέχτηκαν τον Διευθυντή του 5ου Λυκείου, κ. Καραφυλλίδη Απόστολο, τους εκπαιδευτικούς, κ.κ. Αξούριστου Χαρά, Λιακοπούλου Έφη και Μοσχόπουλο Τάσο, και τους εκλεκτούς φιλοξενούμενούς τους, προκειμένου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του παραπάνω προγράμματος να τους φέρουν σε επαφή με το πολυπολιτιστικό ψηφιδωτό της πόλης μας και ιδιαίτερα με την παράδοση των Βλάχων.

Αφού θαύμασαν αρχικά το «σπίτι μας» και επαίνεσαν τη συνεργασία των μελών του Συλλόγου και του Δήμου Βέροιας για την αναπαλαίωσή του με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γεύτηκαν στη συνέχεια τις παραδοσιακές πίτες και τα σπιτικά ποτά που τους προσφέρθηκαν.  Ακολούθησε η ενημέρωση από τον κ. Χρυσή για την ιστορία των Βλάχων και τις προσπάθειες του Συλλόγου για τη διάσωση της γλώσσας τους, που συγκαταλέγεται στις προστατευμένες ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες της Ευρώπης. Τέλος, υπό τις οδηγίες του ακολούθησε η διδασκαλία παραδοσιακών χορών με μπροστάρηδες τους νέους της πόλης μας και τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους να ακολουθούν με μεγάλο κέφι και διάθεση μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Ο Σύλλογος πιστός στις καταστατικές αρχές του βρίσκεται πάντα στο πλευρό των σχολείων της πόλης μας υποστηρίζοντας την υλοποίηση δραστηριοτήτων τους και συνεργαζόμενος σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού και των παράδοσης.

———-

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο