Βέροια Θέατρο Πολιτισμός Τοπικά

Η Θεατρική Ομάδα της Βέροιας alma Τέχνης ανέβασε το έργο του Ζαν Ζιρωντού “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”

Με γεμάτη την αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών η Θεατρική Ομάδα της Βέροιας alma Τέχνης ανέβασε χθες το βράδυ το έργο του Ζαν Ζιρωντού “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”.

Η παράσταση δόθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Ημαθίας και τα έσοδά της θα διατεθούν στο Σύλλογο. Μέρος τους θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Στην παράσταση προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αναστασία Παυλίδου, ευχαριστώντας και τη Θεατρική Ομάδα αλλά και τους χορηγούς που τη στήριξαν.

Το έργο του Ζιρωντού γράφτηκε και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι του 1935, στο Μεσοπόλεμο. Μετά από έναν Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πληγές που άφησε, ο Ζιρωντού βλέπει να έρχεται ένας Β’ Παγκόσμιος,  καταδικάζοντάς τον με το αντιπολεμικό περιεχόμενο του έργου του.

Ο Λευτέρης Κορυφίδης, φιλόλογος και ποιητής που σκηνοθέτησε την παράσταση, γράφει για το έργο:

[…] “Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία, όπου το κωμικό στοιχείο συνυφαίνεται με το δραματικό. Η χρήση τns κωμικής ατάκας μοιάζει να είναι ζήτημα ψυχικής επιβίωσης για το συγγραφέα, σα να θέλει με αυτήν να ξορκίσει τη συμφορά, τον ανθρώπινο πόνο, να αποδομήσει το δραματικό στοιχείο τονίζοντας, όμως, με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο την τραγική κατάσταση του ανθρώπινου γένους το οποίο, όπως λέει και η ηρωίδα του – η Ελένη – παρά “τα φτερά του” δεν έχει κατορθώσει παρά να μείνει “σερνάμενο, βρώμικο και δυστυχισμένο”.

Ένα δυνατό και σπουδαίο κείμενο που παραμένει δυστυχώς επίκαιρο στις μέρες μας, όπου ο σύγχρονος κόσμος βιώνει, όπως εδώ και αιώνες, τη γνωστή αντίφαση: από τη μια η εξέλιξη και ταυτόχρονα η κτηνωδία και ο αλληλοσπαραγμός. Γιατί δυστυχώς υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές “Τροίες” και, όταν δεν υπάρχουν, ο άνθρωπος που αυτοκολακεύεται με το να αυτοπροσδιορίζεται “έλλογο ον” έχει τη βαθιά διαστροφή και τον παραλογισμό να εφευρίσκει κι άλλες.”

…………………

Έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί:

Κασσάνδρα: Γιώτα Μπανιώτη

Ανδρομάχη: Χαρά Κοντού

Έκτορας: Ελευθέριος Κορυφίδης

Πάρης: Γιώργος Τσαχουρίδης

Πρίαμος: Δημήτρης Τελλίδης

Εκάβη: Γιούλη Παρασκευοπούλου

Αρσινόη: Γιώτα Σπυρίδου

Πολυξένη: Ντορίτα Κόγια

Ελένη: Κατερίνα Σαμαρτσίδου

Τρωίλος: Γιάννης Κόγιας

Οίακας: Αντώνης Καϊσίδης

Οδυσσέας: Γαβριήλ Μιχαηλίδης

Συντελεστές:

Ζωντανή μουσική (πιάνο): Βέρα Μαγαλιού

Σκηνικά – Κουστούμια: Η ομάδα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πελαλίδης

Ήχος: Γιώργος Ανδρεόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Ελευθέριος Κορυφίδης

Φωτογραφίες – Αφίσα – Τρέιλερ: Γιάννης Γαλιάτσος


Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ημαθίας και μέρος τους θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η θεατρική ομάδα θα δώσει ακόμη μία παράσταση την Δευτέρα στις 20:30μμ, όπου τα έσοδα θα διατεθούν στη Φιλόπτωχο Κυριών Βεροίας για το φιλανθρωπικό της έργο.

……………………..

far

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας