Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Χορωδίες της Βέροιας σε μια μελωδική συνάντηση / “Οι Φίλοι του Τριποτάμου” ύμνησαν τη γυναίκα και το ποτάμι της πόλης

Ιδιαίτερη βραδιά η χθεσινή, καθώς ο Σύλλογος της Βέροιας “Φίλοι του Τριπόταμου” πρόσφερε στην πόλη μια συνάντηση χορωδιών, που αποτέλεσε ύμνο στο ποτάμι, ως δύναμη ζωής και γονιμότητας, αλλά και στη γυναίκα, που γιόρταζε χθες, αποτελώντας  την ίδια γόνιμη και ζωοδότρα δύναμη.

Ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η βραδιά, (στο Χώρο Τεχνών, που ήταν γεμάτος ασφυκτικά), από τον τίτλο της,”Πέρα στο θολό ποτάμι”, μέχρι τις μελωδικές αλληλουχίες της, ήταν έμπνευση της σοπράνο και μαέστρου Ελένης Αναγνώστου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Τριποτάμου” Πάρης Παπακανάκης προλόγισε μιλώντας για την ομορφιά του καταπράσινου ποταμού, που περνά μέσα από την πόλη και που ο Σύλλογος θέλει να τον προστατέψει και να τον αναδείξει, συνδέοντάς τον με την παρουσία της γυναίκας από παλιά, που στις όχθες του περνούσε μέρος της ζωής της, καθώς δενόταν με την καθημερινότητά της.

Συντονίστριες της εκδήλωσης η Μαρία Μπαμπαρούση και η Αναστασία Γρηγοριάδου.

Η πρώτη χορωδία που παρουσιάστηκε ήταν η Μικτή Χορωδία της ΚΕΠΑ, που σε λίγο ενισχύθηκε με τη νεανική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας με μαέστρο και των δύο τη Δήμητρα Ζησέκα.

Τραγούδια από Χατζιδάκι μέχρι Λουδοβίκο των Ανωγείων, με το χαρακτηριστικό του “Ποιο το χρώμα της αγάπης”.

Το “Μονόγραμμα” με μαέστρο τον Πέτρο Ρίστα, με έντονη φιλανθρωπική δράση στην πόλη, έδωσε το δικό του στίγμα με Θεοδωράκη και το έξοχο “Κυρά μου Αμπελιώτισσα” του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Καζαντζάκη.

Η “Μουσική Πολυφωνία” με μαέστρους τον Μιχάλη Κολοκοτρώνη και την Ειρήνη Κουρκούλη κινήθηκε σ’ ένα ευρύ φάσμα από Νότη Μαυρουδή “Πρωϊνό τσιγάρο”, μέχρι το έξοχο παραδοσιακό Χαλκιδικής “Απάνω στην τριανταφυλλιά”.

Η χορωδία του “Προμηθέα” με μαέστρο τον πρωτοεμφανιζόμενο Βεροιώτη Μάριο Δασκαλάκη και με μια ρυθμική μουσική διαδρομή,  που κατέληγε σε Διονύση Σαββόπουλο,( “Συννεφούλα” και “Σαν τον Καραγκιόζη”), έδωσε τη θέση της στην τελευταία σε εμφάνιση χορωδία.

Η Χορωδία της Βεργίνας και η Σχολική Χορωδία της Βέροιας, μαζί πάνω στη σκηνή, ένωσαν τη γυναίκα με το ποτάμι, ξεκινώντας από το “Πέρα στο Θολό ποτάμι” του Μάνου Χατζιδάκι, για να καταλήξουν  σε δύο συγκλονιστικά τραγούδια, στο ποντιακό “Της Τρίχας το γεφύρι”, το γνωστό “Πέρα στους πέρα κάμπους ” σε μια απόδοση εντυπωσιακή και σε μεξικάνικο τραγούδι, μεταγραμμένο στα ελληνικά, όλα τραγούδια- όπλα κατά της βίας, που ασκείται πάνω στη γυναίκα αιώνες τώρα.

Η Ελένη Αναγνώστου, μαέστρος της χορωδίας, πέρασε το σύνθημα “όχι στη βία” με τον καλύτερο τρόπο.

Η βραδιά έκλεισε, ικανοποιώντας αισθητικά το κοινό και  ευαισθητοποιώντας το, αναδεικνύοντας από τη μια τη χαρά να έχεις ένα ποτάμι, που να διασχίζει την πόλη σου, κι από την άλλη το ρόλο της γυναίκας και το σεβασμό που της αξίζει.

…………………………..

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………………..

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας