Ελλάδα Πολιτική

“ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα Κασσελάκη εν αναμονή των αλλαγών στα όργανα – Παππάς: Oι αποφάσεις του Συνεδρίου μας δεσμεύουν όλους” γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

«Θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα».

Πρόσθεσε πάντως με νόημα πως «όποιος θέλει να με αμφισβητήσει με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω θα ξανακερδίσω».

Αναφέρθηκε επίσης σε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές» που πρέπει να γίνουν στον  ΣΥΡΙΖΑ ενώ έκανε και μια νύξη για την αλλαγή ονόματος όταν ρωτήθηκε αν παραμένει στα σχέδιά του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα άρα «η λέξη συνασπισμός στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Επίσης, η αναφορά τουπως αν γίνονταν οι εκλογές θα έπαιρνε 90%, μπορεί να ερμηνευτεί και ως μήνυμα ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν.

Περαιτέρω απέφυγε κάθε αναφορά στα στελέχη που κατέθεσαν την «ενδιάμεση» πρόταση η οποία ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε αποτρέποντας τις εκλογές, δηλαδή τους Φάμελλο, Παππά και Γιώργο Τσίπρα, και έδειξε εκ νέου ότι είναι αυτός μόνος και τα μέλη – στέλεχος μάλιστα σχολίασε πως εμφανίστηκε εκ νέου «αυτοαναφορικός».

Από την πρόταση που ψηφίστηκε την Κυριακή και πέρασε στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου ανέδειξε ιδιαιτέρως την αναφορά πως «υπό την ηγεσία του προέδρου θα πάμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αρχίζοντας από τις ευρωεκλογές».

Κοινώς επιμένει στην διεκδίκηση «λευκής επιταγής» ως τις εθνικές εκλογές, (και μάλιστα χωρίς επιτροπείες και χαλινάρια) παρά το ότι και χθες του διαμηνύθηκε από στελέχη πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Προειδοποιήσεις Παππά: Υπήρξε συλλογική διαδικασία που μας δεσμεύει όλους, αλλιώς να μην τις κάνουμε

Ο Γιώργος Τσίπρας επιχειρώντας ισορροπίες είπε πως «κανείς δεν είναι υπό προθεσμία από την άλλη κανείς δεν παίρνει λευκή επιταγή» ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης είπε πως ο Στ. Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι πρόεδρος σε ομηρία, θα κριθεί στις ευρωεκλογές, όπως όλοι μας, ορίζοντας τετραετίας δεν υπάρχει».

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Attica TV, κάποιες ώρες μετά την συνέντευξη Κασσελάκη, φάνηκε να στέλνει αυστηρές προειδοποιήσεις στον Στέφανο Κασσελάκη ότι υπάρχει πλέον ένα δεσμευτικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινηθεί.

Κληθείς να σχολιάσει πως παρότι οι εκλογές αποφεύχθηκαν διαμορφώνεται μια εύθραυστη εκεχειρία και αν αυτή είναι μια συνθήκη που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις ευρωεκλογές με αξιώσεις απάντησε:

«Οι συλλογικές διαδικασίες στα κόμματα, παράγουν και κάποιες τυπικότητες, και μία από αυτές είναι οι αποφάσεις οι καταγεγραμμένες. Η καταγεγραμμένη απόφαση περιέχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Άρα εκεί εγώ δεν βλέπω μία συνθήκη αποσταθεροποίησης. Όποιος επιδιώξει να κάνει κάτι άλλο με δημόσια παρουσία, βρίσκεται σε απόκλιση, σε απόσταση από αυτό που αποφάσισε συλλογικά το πολύ μεγάλο σώμα συνέδρων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Άρα δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση, είμαστε σε μια κατάσταση, όπου υπήρξε μια αναταραχή σχετική, αλλά πλέον υπήρξε μια συλλογική διαδικασία η οποία μας δεσμεύει όλους, αλλιώς να μην τις κάνουμε».

Κασσελάκης προς Τσίπρα: Νέος κύκλος υπό την ηγεσία μου, δεν παρέλαβα κυβερνητικό κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στον Αλέξη Τσίπρα με τρεις αναφορές

·       Πως ήταν λάθος που δεν πήγε στο συνέδριο
·       Πως «Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ’15 -’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε»
·       Και πως «Ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα. Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα».

Οι αλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αναμένονται στα όργανα και τα πρόσωπα που θα αναδείξει στο εξής, προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα, αν και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το Εκτελεστικό Γραφείο θα είναι ένα πρώτο βήμα. Η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη μιλώντας στο Mega είπε πως «θα γίνουν κάποιες αλλαγές άμεσα που θα σηματοδοτήσουν το εναρκτήριο λάκτισμα»,  και ειδικά για το Εκτελεστικό Γραφείο ανέφερε πως «είχε συζητηθεί και το προηγούμενο διάστημα, δεν ξέρω τις σκέψεις του προέδρου πάντως θα επανενεργοποιηθεί», καθώς προβλέπεται από το Καταστατικό και «δεν είναι κάτι καινούριο».

Πρόσθεσε πως οι αλλαγές θα γίνουν πολύ σύντομα και άφησε να εννοηθεί πως ίσως να έρθουν και μέσα στην εβδομάδα,  προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι ένας απλός σχεδιασμός του Προέδρου, είναι απαίτηση. Ο κόσμος τρία πράγματα είπε πολύ έντονα: “Πρόεδρε, σε εμπιστευόμαστε. Δεν θέλουμε εκλογές, φτάνει. Και άλλαξέ τα όλα”. Πάντα με οδηγό και άξονα το καταστατικό μας, τις αρχές μας».

banner-article

Ροη ειδήσεων