Άρθρα Πολιτική

“Το δόγμα του σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ και ο εκβιασμός του Κασσελάκη” / γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Από αναταραχή σε σοκ πηγαίνει… αδιαμεσολάβητα τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. 

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο κάποιοι, ομολογουμένως λίγοι, διέβλεπαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν η – εξ αρχής βέβαιη – διάσπαση, αλλά η διάλυση. Το κόμμα πέρασε από τα σαράντα κύματα και φτάσαμε στο σημείο όπου το κορυφαίο στέλεχος – και αντιπρόεδρος της Βουλής – Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και άλλων γνωστών στελεχών:

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. (…) Πριν αυτό εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου».

Αιτία του ξεσπάσματος της Γεροβασίλη και πολλών άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών, τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα είχαν σταθεί με καθοριστικό τρόπο στο πλευρό του Κασσελάκη κατά τη διαδικασία διαδοχής του Τσίπρα, ήταν η κίνηση του προέδρου τους να θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος ταυτοτικά ερωτήματα, όπως η αλλαγή ονόματος και λογότυπου, εν είδει… δημοσκόπησης.

Συνισταμένη των καταγγελιών αποτελεί η παραβίαση του καταστατικού, ενώ δεν είναι λίγες οι πολιτικές και δημοσιογραφικές αναφορές σε νέα διάσπαση, ριάλιτι, γραφικότητα, οργανωτική αποδιάρθρωση και άλλα πολλά.

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να είναι βέβαιος για το τι προτίθεται να κάνει στην πράξη ο Κασσελάκης. Όμως, τόσο το ερωτηματολόγιο όσο και το κείμενο με το οποίο το αναγγέλλει είναι άκρως αποκαλυπτικά των προθέσεών του.

Τέλος η «Αριστερά»

Η ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος και λογοτύπου, που τίθεται ως ερώτημα, καταργεί εκ των πραγμάτων τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης είχε αναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο, πριν ακόμη καταθέσει την υποψηφιότητά του, ότι: «Η χώρα χρειάζεται ανασυγκρότηση και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να αναδειχθεί σε Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης όλων των τομέων – τώρα!».

Άρα τέλος η Αριστερά, που είναι το ταυτοτικό στοιχείο του κόμματος. Το λέει και στο σχετικό ερώτημα: «εάν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά».

Οι άριστοι και οι ακόλουθοι

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει στα μέλη και τους φίλους του. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από τους καλύτερους μιας κοινωνίας που θέλει ένα καλύτερο αύριο» σημειώνει ο Κασσελάκης στο αναγγελτικό του.

Τι σημαίνει αυτό; Ένα κόμμα των αρίστων. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει παντί τρόπω την (εκπαιδευτική) αριστεία του Μητσοτάκη, ο πρόεδρός του έχει κατά νου μια πολιτική αριστεία μελών και στελεχών. Οι υπόλοιποι, οι μη έχοντες τα εκ του προέδρου οριζόμενα «προσόντα», ας περιοριστούν στον ρόλο των απλών ακολούθων – και πολύ τους είναι.

Οι τεχνοκράτες το κουμάντο

Στην ίδια παράγραφο ο Κασσελάκης προαναγγέλλει: «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος, με τη γνώση των τεχνοκρατών του και την ψυχή των αγωνιστών του».

Δηλαδή οι πολίτες της χώρας που ενδεχομένως δεν έχουν άριστη σχέση με την τεχνολογία, αλλά θέλουν να αποτελούν ενεργά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ή όπως αλλιώς ονομαστεί – δεν θα μπορούν να έχουν πλήρη συμμετοχή στις διαδικασίες του κόμματος; Μόνο οι… τεχνοκράτες και οι χρήστες του Διαδικτύου θα έχουν το δικαίωμα διαχείρισης, διοίκησης και, ενδεχομένως, αποφάσεων στο κόμμα του Κασσελάκη;

Όσο για την… «ψυχή των αγωνιστών» του κόμματος, στην πολιτική αυτή δεν εκφράζεται ηλεκτρονικά, αλλά με φυσική παρουσία, συζήτηση, ενδεχομένως αντιπαράθεση στα κομματικά όργανα – από τις τοπικές οργανώσεις μέχρι το συνέδριο. Όλα αυτά δηλαδή που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ελέγξει ο Κασσελάκης. Εξ ου και η διαρκής προσπάθειά του να τα παρακάμπτει.

Πλήρης υποταγή

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντεταγμένος και ομόψυχος», λέει μια ακόμη προαναγγελία του Κασσελάκη.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το να είναι ένα κόμμα συντεταγμένο – δηλαδή να έχει πλήρη λειτουργία οργάνων – αποτελεί ζητούμενο, ειδικά όταν κοντεύει να καταντήσει… τσίρκο και παιδική χαρά για να διασκεδάζουν ο πρόεδρος και η συντροφιά του.

Φυσικά όλα τα ζητήματα πρέπει να συζητούνται συντεταγμένα, οι αποφάσεις να λαμβάνονται συντεταγμένα, οι διαφορετικές απόψεις να τίθενται και να αντιπαρατίθενται συντεταγμένα. Όλα όσα, δηλαδή, δεν συμβαίνουν κατά την εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ – αφού ο πρόεδρός του έχει καταργήσει κάθε διαβούλευση και συνεννόηση μετατρέποντας τον αιφνιδιασμό και το «έτσι γουστάρω» σε πάγια πολιτική τακτική.

Αλλά το «ομόψυχος»; Αυτό στα πολιτικά κόμματα επιτυγχάνεται μόνο με έναν τρόπο: με την πλήρη υπακοή στον αρχηγό και την καταστολή κάθε αντίθετης άποψης.

Άλλωστε κανένα κόμμα εξουσίας δεν είναι «ομόψυχο» – ούτε καν όταν έχει ηγέτες της εμβέλειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Βλέπουμε άλλωστε τι προκάλεσε στα σημερινά κόμματα εξουσίας το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων. Διαφωνεί κάποιος άραγε με το ότι η πολυφωνία είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας;

«Ομόψυχα» είναι μόνο τα προσωποκεντρικά κόμματα, τα οποία στη μεταπολιτευτική Ελλάδα έχουν αποτύχει, σε καμιά περίπτωση δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την εξουσία διά της ψήφου – παρά μόνο ως εταίροι ή… «τσόντες» – και εν τέλει περιθωριοποιήθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Εκτός εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί έχουν επισημάνει εδώ και μήνες – βοώντες εν τη ερήμω –, θέλει όντως ένα προσωποκεντρικό (ή ακόμη και προσωπικό) κόμμα και τίποτε περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση η επιδίωξή του είναι πλήρως εξηγήσιμη.

Προσαρμοστείτε ή φύγετε

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η νέα κρίση είναι ακόμη άγνωστο. Όπως άγνωστη είναι και η έκταση που θα λάβει η αντίδραση στην εν λόγω πρωτοβουλία του Κασσελάκη, καθώς ήδη η Πολιτική Γραμματεία έχει εξεγερθεί. Είναι όμως σαφής η στόχευσή του: Να εκβιάσει την υποταγή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που λάβει θετικές για τον ίδιο απαντήσεις στα απολύτως στοχευμένα ερωτήματά του.

Αν οι αντιρρησίες παραμείνουν… ανυπότακτοι, θα μπορεί να επικαλεστεί τη «φωνή λαού» και να τους δείξει ακόμη και τον δρόμο της εξόδου επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις της Νέας Αριστεράς. Με απλά λόγια: Είδατε τη μοίρα αυτών που έφυγαν. Αν θέλετε, μένετε στο νέου τύπου κόμμα μου ή ακολουθείτε τους άλλους έξω από το μαντρί και σας τρώει ο λύκος.

Όσο για το κίνητρο του Κασσελάκη να προκαλέσει αυτό το νέο μπάχαλο, κάποιοι λένε ότι, αφού απέτυχε η προσπάθειά του να κριθεί στο τέλος της τετραετίας και άρα μάλλον θα αντιμετωπίσει την κρίση – και πιθανότατα την αμφισβήτηση – της ηγεσίας του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, θέλει να επισπεύσει τη σύγκρουση πριν αποτυπωθεί το αναμενόμενο κακό αποτέλεσμα της κάλπης. Ίσως να έχουν δίκιο.

Ανεξάρτητα πάντως από το πώς θα καταλήξει η νέα αυτή κρίση, το σίγουρο είναι ότι τα χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν έρθει ακόμη…

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο